Yksi universaaleista eettisistä ohjeista, joka löytyy monista uskonnoista ja kulttuureista, on käsky rakastaa lähimmäistä. Juutalaisuudessa tämä periaate on artikuloitu selkeästi Toorassa: ”Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi” (3. Moos. 19:18). Tämä käsky ei ole pelkkä sanonta, vaan se on syvällisesti kietoutunut juutalaiseen elämäntapaan, rituaaleihin ja juhlapyhiin.
Käskyn tausta ja merkitys juutalaisuudessa
Rabbiinisessa perinteessä mainitaan usein, että tämä käsky on koko Tooran ydin. Vaikka Toorassa on 613 käskyä, tämä erityinen määräys toimii ikään kuin niiden keskipisteenä, joka ohjaa kaikkia muita käskyjä.
On tärkeää ymmärtää, että kun Toora puhuu ”lähimmäisestä”, se ei viittaa vain juutalaiseen yhteisöön kuuluviin. Tämä universaali viesti kannustaa rakastamaan kaikkia ihmisiä samalla tavalla kuin itseään. Tämä merkitsee empatiaa, ymmärrystä ja toimintaa toisen ihmisen hyväksi.
Juhlat ja niiden teemat lähimmäisenrakkauden valossa
Rosh haShana ja Jom Kippur
Rosh haShana, juutalainen uusivuosi, ja Jom Kippur, sovituksen päivä, ovat aikoja, jolloin yksilöt tarkastelevat syvästi itseään ja suhteitaan muihin. Yksilön velvollisuus on pyytää anteeksi niiltä, joita hän on vahingoittanut. Tämä perinne ohjaa yksilöitä tunnistamaan ja korjaamaan vääryyksiä, joita he ovat aiheuttaneet toisille, ja opettaa heitä rakastamaan ja kunnioittamaan lähimmäisiään.
Sukkot
Sukkot eli lehtimajanjuhla muistuttaa juutalaisia siitä, kun he kulkivat autiomaassa ja olivat Jumalan suojeluksessa. Lehtimajan rakentaminen ja siinä asuminen muistuttaa yksinkertaisuudesta ja yhteisön merkityksestä. Se on aika jakaa ruokaa, vieraanvaraisuutta ja rakkautta naapureille ja ystäville, vahvistaen näin yhteisön siteitä.
Vuosisatojen perinne lähimmäisenrakkaudesta juhlapyhien kautta
Historiallisesti juutalainen yhteisö on näyttänyt lähimmäisenrakkauden voiman monin eri tavoin juhlapyhien aikana.
Esimerkiksi Purim-juhlan aikana on tapana lähettää ruokakoreja ystäville ja perheelle (mishloach manot) sekä antaa almuja köyhille (matanot la’evyonim). Tämä juhla ei ainoastaan muistuta juutalaisia yhteisönsä pelastuksesta, vaan myös rohkaisee heitä osoittamaan rakkautta ja huolenpitoa lähimmäisilleen.
Toinen esimerkki on Pesach eli pääsiäinen, jolloin on tapana kutsua yksinäisiä ja vähäosaisia yhteisestä pääsiäisateriasta nauttimaan. Tämä traditio ilmentää ajatusta yhteisön jäsenten auttamisesta ja tukemisesta.
”Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi” ei ole juutalaisuudessa pelkästään sanoja paperilla. Se on elävä perinne, joka muotoutuu rituaalien, juhlapyhien ja arjen käytäntöjen kautta. Se opettaa yksilöitä katsomaan ulospäin, kohtaamaan ja rakastamaan muita samaan tapaan kuin he rakastavat itseään – viesti, joka on tänään yhtä ajankohtainen kuin tuhansia vuosia sitten.