Valikko Sulje

Maanantai 26.08.2024

Israelin tilanne jatkaa eskaloitumistaan useilla rintamilla. Israel ja Hezbollah ovat vaihtaneet iskuja, mikä on herättänyt laajoja pelkoja konfliktin laajenemisesta koko alueelle. Tämä eskalaatio alkoi sen jälkeen, kun Israel iski Hezbollah-komentaja Fuad Shukria vastaan viime kuussa, ja Hezbollah vastasi massiivisilla raketti- ja drone-iskuilla Israelin kohteisiin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on todennut, että tämä ei ole konfliktin loppu, vaan Israel aikoo vastata kaikkiin uhkiin ankarasti.

Gazan rintamalla tilanne on myös jännittynyt, ja Israelin ilmaiskut jatkuvat. Aamun aikana on raportoitu useista kuolonuhreista Gazassa. Yhdysvallat ja muut kansainväliset toimijat pyrkivät aktiivisesti välittämään aselepoa, mutta toistaiseksi neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta. Egypti ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat ilmaisseet syvän huolensa tilanteen eskaloitumisesta ja vaativat välitöntä paluuta vihollisuuksien lopettamiseen.

Lisäksi Israelin ilmavoimat ovat suorittaneet ilmaiskuja Etelä-Libanonissa, ja maiden välinen tilanne on erittäin kireä. Kansainvälisesti on noussut huoli siitä, että konflikti saattaa laajentua, ja monia lentoja Tel Avivin Ben Gurionin lentokentälle on peruttu turvallisuussyistä.

Kokonaisuudessaan Israelin turvallisuustilanne on erittäin jännittynyt, ja useat maat pyrkivät kaikin keinoin estämään tilanteen laajenemisen laajamittaiseksi sodaksi ​(The Times of Israel, Chronicle.lu, The Jerusalem Post).

Israelin tilanne on edelleen erittäin kriittinen, kun Israelin ja Hezbollah’n väliset iskut jatkuvat. Pääministeri Benjamin Netanjahu on varoittanut, että vaikka Israel ei pyri täysimittaiseen sotaan, se on valmis iskemään voimakkaasti, jos tilanne sitä vaatii. Hezbollah’n johtaja Hassan Nasrallah on puolestaan uhannut uusia hyökkäyksiä, jos heidän edellisten iskujensa tulokset eivät ole tyydyttäviä.

Gazan rintamalla neuvottelut mahdollisesta aselevosta jatkuvat, mutta konkreettisia läpimurtoja ei ole vielä saavutettu. Yhdysvallat on mukana välityksessä, mutta sekä Israel että Hamas ovat pitäneet kiinni omista vaatimuksistaan. Tällä välin ilmaiskut ja raketti-iskut ovat jatkuneet molemmin puolin, ja siviiliuhreja on tullut lisää.

Kansainvälisesti tilannetta seuraa erityisesti Yhdysvallat, joka on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan alueella kahdella lentotukialusryhmällä. Myös YK ja useat Lähi-idän maat, kuten Egypti ja Jordania, ovat vaatineet tilanteen rauhoittamista. He ovat kehottaneet osapuolia palaamaan vuonna 2006 sovittuun aselepoon, joka päätti Israelin ja Hezbollah’n välisen konfliktin.

Tilanteen vakavuus heijastuu myös Israelin sisäisiin asioihin, kuten lentoliikenteeseen. Ben Gurionin lentokenttä Tel Avivissa on kärsinyt useista peruutuksista, ja monia lentoja on viivästetty tai peruttu kokonaan turvallisuussyistä. Myös Beirutista lähteviä lentoja on keskeytetty.

Tilanne on edelleen erittäin jännittynyt, ja kaikki osapuolet valmistautuvat mahdollisiin lisäiskuihin, vaikka diplomatiaa pyritään edelleen hyödyntämään konfliktin hillitsemiseksi​ (Chronicle.lu, The Jerusalem Post, Arab News).

Tilanne Israelissa jatkuu erittäin jännittyneenä ja monimutkaisena. Viimeisimpien raporttien mukaan Israel ja Hezbollah ovat jatkaneet rajallisia iskujaan toisiaan vastaan, samalla kun molemmat osapuolet pyrkivät välttämään täysimittaista sotaa. Israelin ilmavoimat ovat jatkaneet iskuja eteläisessä Libanonissa, erityisesti Bekaan laaksossa ja Khiamin alueella, missä on raportoitu useista kuolonuhreista ja haavoittuneista. Hezbollah puolestaan on vastannut iskemällä Israelin pohjoisosien kohteisiin, mikä on johtanut laajoihin pelkoihin alueellisen konfliktin laajenemisesta.

Gazan rintamalla tilanne on edelleen kriittinen. Israel on jatkanut ilmaiskujaan Gazassa, samalla kun Hamas on jatkanut raketti-iskujaan Israelin kaupunkeihin. Aselepoa koskevat neuvottelut ovat pysähtyneet, vaikka Yhdysvallat ja muut kansainväliset välittäjät yrittävät edelleen löytää ratkaisua. Huolimatta siitä, että neuvotteluja kuvataan ”rakentaviksi”, konkreettista edistystä ei ole saavutettu.

Lisäksi Israelin sisäinen tilanne on erittäin herkkä, erityisesti kun otetaan huomioon viime aikojen kriittiset tapahtumat, kuten lentoliikenteen häiriöt ja turvallisuustilanteen kiristyminen maan sisällä. Tel Avivin Ben Gurionin lentokenttä on edelleen haavoittuvassa asemassa, ja monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat keskeyttäneet lentonsa Israeliin turvallisuussyistä.

Kansainvälisellä tasolla YK ja useat maat, kuten Egypti ja Jordania, ovat vaatineet tilanteen rauhoittamista ja paluuta aselepoon, joka voisi estää tilanteen pahenemisen täysimittaiseksi sodaksi. Tilanne on herättänyt huolta myös Yhdysvalloissa, missä presidentti Joe Biden seuraa tilannetta tarkasti ja on luvannut jatkaa Israelin tukemista sen oikeudessa puolustautua.

Tällä hetkellä tilanne on erittäin dynaaminen, ja se vaatii jatkuvaa seurantaa, koska pienetkin muutokset voivat johtaa merkittäviin seuraamuksiin koko Lähi-idän alueella ​(The Times of Israel, Chronicle.lu, The Jerusalem Post, Arab News).

Israelin uutisissa keskeisinä aiheina ovat olleet jatkuvat sotatoimet pohjoisrajalla sekä tilanne Gazassa. Israelin puolustusvoimat (IDF) ovat suorittaneet mittavan ilmaiskun Libanonin Hezbollah-järjestöä vastaan, estäen yli 500 raketin ja useiden miehittämättömien lentokoneiden laukaisun kohti Israelia. Iskut aiheuttivat huomattavia tuhoja Hezbollah’n asevarastoihin ja laukaisualustoihin, mutta järjestö onnistui kuitenkin ampumaan yli 200 rakettia, jotka joko tuhottiin tai putosivat asumattomille alueille. Valitettavasti yksi israelilainen sotilas, David Moshe Ben Shitrit, menehtyi, kun torjuntaraketin sirpaleet osuivat merivoimien alukseen​ (IsraelAM).

Gazassa tilanne on edelleen erittäin jännittynyt. Hamas on hylännyt Yhdysvaltojen välittämän aselepoehdotuksen, jonka Israel oli hyväksynyt. Gazassa jatkuneet sotatoimet ovat vaatineet useiden israelilaisten sotilaiden hengen. IDFsotilasoperaatiot ovat keskittyneet erityisesti Gazan keskiosiin, jossa Hamasin joukot ovat pyrkineet tekemään vastaiskuja​ (The Times of Israel, The Times of Israel).

Lisäksi poliittisella rintamalla Israelin sisäministeri Itamar Ben Gvirin kiistanalaiset toimet ovat herättäneet laajaa huomiota. Ben Gvir on vaatinut Eritrean turvapaikanhakijoiden karkottamista sen jälkeen, kun kaksi miestä kuoli ja useita loukkaantui Tel Avivissa puhjenneessa väkivaltaisessa yhteenotossa​ (The Times of Israel).

Israel osallistuu aktiivisesti kansainvälisiin veronkierron vastaisiin toimiin

Vaikka Israel ei kuulu maailman suurimpien veronkierron mahdollistajien joukkoon, maa on osa laajempaa kansainvälistä järjestelmää, joka pyrkii puuttumaan veronkiertoon ja veronvälttelyyn. Israel tukee erityisesti OECDalaisia hankkeita, kuten BEPS-projektia (Base Erosion and Profit Shifting), joiden tavoitteena on parantaa verotuksen läpinäkyvyyttä ja vähentää mahdollisuuksia veronkiertoon.

BEPS-projektilla pyritään estämään monikansallisia yrityksiä hyödyntämästä kansainvälistä verolainsäädäntöä siten, että ne voivat siirtää voittojaan matalan verotuksen alueille ja näin vähentää maksettavia veroja. Israelin osallistuminen näihin kansainvälisiin toimiin korostaa maan sitoutumista globaalin verojärjestelmän oikeudenmukaisuuden parantamiseen ja veropohjan laajentamiseen.

Viime vuosina on kuitenkin noussut esiin huolenaiheita liittyen siihen, että kansainväliset yrittäjät ja freelancerit saattavat jättää Israelin ulkopuolelta saapuneet maksut ilmoittamatta verotettavaksi. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa osa globaaleista tuloista jää verottamatta, mikä on ristiriidassa Israelin osallistumisen kanssa veronkierron vastaisiin hankkeisiin. Tämä ongelma korostaa tarvetta entistä tiukemmalle verovalvonnalle ja kansainväliselle yhteistyölle, jotta kaikki tulot saadaan asianmukaisesti verotuksen piiriin.

Israel on sitoutunut parantamaan verotuksen läpinäkyvyyttä ja taistelemaan veronkiertoa vastaan, mutta haasteet, kuten kansainvälisiltä toimijoilta saatujen maksujen verottamatta jättäminen, osoittavat, että työtä on vielä tehtävä. OECDja muiden kansainvälisten toimijoiden yhteistyö on keskeistä veronkierron vähentämisessä ja globaalin talousjärjestelmän vahvistamisessa. ​(OECD, Eutax)

Israel kiristää ulkomaisten lähetysjärjestöjen verovalvontaa laajempien verouudistusten yhteydessä

Israelissa on viime aikoina herättänyt huomiota ulkomaisten lähetysjärjestöjen ja Israelin verohallinnon väliset jännitteet. Taustalla on erityisesti hallituksen uudet toimet, joiden tavoitteena on asettaa ulkomaisten hallitusten ja järjestöjen rahoitukselle tiukempia verotus- ja raportointivelvoitteita. Tämä vaikuttaa erityisesti kansalaisjärjestöihin, mukaan lukien kristilliset lähetysjärjestöt, jotka saavat merkittävästi tukea ulkomailta.

Verouudistukset, joita Israelin verohallinto on esittänyt, liittyvät laajemmin OECDkansainvälisiin verouudistusvaatimuksiin, mutta niillä on myös suora vaikutus Israelissa toimiviin ulkomaisiin järjestöihin. Erityisesti ulkomailta rahoitusta saavat järjestöt voivat joutua tiukempien valvontatoimenpiteiden kohteeksi, ja niiden verotusasema voi muuttua entistä tiukemmaksi, mikä saattaa vaikuttaa niiden toiminnan rahoitukseen ja läpinäkyvyyteen.

Nämä muutokset ovat osa laajempaa suuntausta, jossa Israel pyrkii harmonisoimaan verolainsäädäntöään kansainvälisten normien kanssa, mutta samalla niillä on kotimaan politiikassa huomattavia seurauksia, erityisesti suhteessa järjestöihin, joiden toiminta ei ole linjassa hallituksen politiikan kanssa​ (The Jewish Press – JewishPress.com, Pearl Cohen).