Natsien teloittaman tytön pitkään salassa pidetyt päiväkirjat julki – muistiinpanot päättyvät kylmääviin viimeisiin sanoihin

Puolassa asunut juutalaistyttö Renia Spiegel ehti pitää 3,5 vuoden ajan päiväkirjaa ennen kuin natsit teloittivat hänet 1942. Päiväkirjat päätyivät hänen sisarelleen, joka Yhdysvalloissa talletti ne pankkilokeroon vuosikymmeniksi. Hän oli pitänyt niiden lukemista liian tuskallisena itselleen.

Vasta muutama vuosi sitten löydetyt päiväkirjat on nyt käännetty englanniksi ne julkaistaan kirjana ensi viikolla. Renia’s Diary: A Young Girl’s Life in the Shadow of the Holocaust -kirjaa on jo ehditty verrata maailmankuuluun 
Anna Frankin päiväkirjaan.

Renia asui Przemyslissä Kaakkois-Puolassa, joka oli Neuvostoliiton miehittämää aluetta kunnes saksalaiset valtasivat sen 1941.

Renia aloitti liki 700-sivuisten päiväkirjojen kirjoittamisen toisen maailmansodan alla tammikuussa 1939. Hän oli tuolloin 15-vuotias. Hän kuvaili päiväkirjoissaan kotikaupunkinsa pommituksia, juutalaisten katoamista ja ghettoon joutumista.

Hän myös kirjoitti runoja sekä kuvasi rakastumistaan poikaan nimeltä Zygmunt Schwarzer.

Renia surmattiin 18-vuotiaana heinäkuussa 1942, kun saksalaiset olivat löytäneet hänen piilopaikkansa ullakolla. Hän ehti jättää päiväkirjat poikaystävälleen, joka oli kirjoittanut niihin kylmäävät viimeiset lauseet: ”Kolme laukausta, kolme elämää menetetty! Kuuluu vain laukauksia, laukauksia.”

Schwarzer selvisi elossa Auschwitzin keskitysleiriltä ja muutti 1950 Yhdysvaltoihin, jossa luovutti päiväkirjat Renian siskolle Elizabethille ja äidille Rozalle.

Elizabeth ei kyennyt lukemaan siskonsa tekstejä ja päätti tallettaa ne pankkilokeroon, kunnes hänen tyttärensä 
Alexandra Bellak löysi kirjat uudelleen 2012. Hän käännätti puolankieliset kirjat englanniksi tarkoituksena julkaista ne.

– Käsitin kuinka syvällistä ja kypsää, sekä taitavasti kirjoitettua tekstiä ja runoja se sisälsi. Ja nyt ismien – semitismin, populismin ja nationalismin – noustessa jälleen, koimme äitini kanssa tärkeäksi saattaa nämä tekstit taas eloon, Alexandra Bellak kertoo 
CNN:lle.

Lähde: IS

Kategoriat: henkilöt