Valikko Sulje

Gazan tilanne laajentuu

Gazasta ammuttiin keskiviikon vastaisena yönä kaksi Grad-rakettia, toinen Beershebaan, ja toinen johonkin rannikon kaupunkiin, mutta se raketti putosi ilmeisesti mereen.

Beershebaan ammuttu raketti osui 2-kerroksisen asuintalon päätyyn tuhoten sen ja siinä sijainneen asunnon melkoisen perusteellisesti.
Hälytyssireeni soi 3.31 keskiviikon vastaisena yönä Beershebassa ja sen lähiympäristössä. Raketti murtautui kattorakenteiden ja kahden betoni-kerroksen läpi puskien räjähtäessään ulkoseinärakenteet kadulle ja pihalle. 

Asunnossa asuva 39-vuotias äiti nukkui alakerrassa ja hänen 3 lastaan toisessa kerroksessa. Kuultuaan sireenin äänen äiti ryntäsi kiireesti toiseen kerrokseen ja sieppasi nukkuvat lapsensa mukaansa mennen heidän kanssaan asunnon pommisuojaan lukiten oven perässään. Vain sekunteja
(5 -7 sek) sen jälkeen raketti osui taloon saaden sen tärisemään. 

Pelastuspartio löysi pahoin järkyttyneet perheen jäsenet pommisuojasta vieden heidät ulos ja odottavaan ambulanssiin, joka vei heidät sairaalaan. Lapset olivat saaneet lieviä ruhjevammoja kaatuessaan kiireessä.
4-hengen perheen lisäksi 3 muuta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi.

Hälytyssireeni soi uudelleen 8.30 aikaan Hof Ashkelonin alueneuvoston alueella, mutta mahdollisista tuhoista ei raportissa mainita. IAF iski ohjuksillaan raketin ampunutta miehistöä vastaan. 

Vastauksena raketti-iskuun IAF:n koneet iskivät 20 Hamasin kohteeseen Gazassa. Ne kohdistettiin tyhjiin rakennuksiin ja harjoituskenttiin. Hamas ilmoittaa yhden ihmisen saaneen haavoja ilmaiskuissa. Yksi kohde oli hyökkäystunneli, joka tuhottiin. 

Iron Dome ei edes yrittänyt osua lähestyviin raketteihin, ja – kuten uutisista ilmenee – niitä siirrettiin Beershebaan vasta raketti-iskun jälkeen. IDF näyttää tuudittautuneen petolliseen rauhanuneen unohtaen, että vihollinen käyttää hyväkseen kaikkia sille annettuja tilaisuuksia. 

Israelin turvallisuuskabinetti kokoontui keskiviikkona aamutuimaan Netanyahun toimistossa keskustellen raketti-iskujen mahdollisista seurauksista ja IDF:n vastatoimista.
IDF:n komentaja Gadi Eisenkot osallistui myös tilaisuuteen palattuaan kiireesti Washingtonin matkaltaan Gazan tilanteen kärjistymisen vuoksi. 

IDF:n eteläisen siiven komentaja kenraalimajuri Herzi Halevi esitti lyhyen katsauksen tilanteeseen tilaisuuden aluksi. ”Hamas pyrkii saamaan Gazan valvonnan kertoen kansalle, että sen tarkoituksena on parantaa heidän asemaansa. Käytännössä kuitenkin yleinen väkivalta Gazan rajalla tuhopoltto ilmapallojen, räjähdepanosten ja rakettien muodossa, kuten näimme, vain pahentaa Gaza asukkaitten tilannetta, minkä seurauksena iskimme Gazan aseverstaisiin, päätukikohtiin ja maanalaisiin terrorirakennelmiin”. 

Halevi jatkoi todeten, että kaikki iskukohteet tuhottiin, ja niiden korjaaminen käyttökuntoon on vaikeaa. IAF iski 20 kohteeseen Gazassa rakettitulen seurauksena. ”IDF on valmistautunut kaikkiin tilanteisiin Gazassa, ja sillä on tarvittava know how reagoida suuremmalla voimalla”.
Sodan mahdollisuus on tällä hetkellä taas odottamassa seuraavaa kriisiä. 

Raketti-iskussa asuntotaloon siinä asunut perheen äiti ja hänen 9-, 10- ja 12-vuotiaat lapsensa, menettivät kotinsa, ja sen mukana kaikki talous- ja henkilökohtaiset tavaransa tietämättä, miten tästä selvitään eteenpäin.
Kouluopetus ja suurempien joukkojen kokoontumiset peruttiin, vaikka Ben Gurionin yliopisto ilmoitti opetustoimen jatkuvan normaalisti. 

Muutamia tunteja myöhemmin Hamasin ja Islamic Jihadin johtajat julkistivat yhteisen tiedotteen todeten: ”Me vastustamme rakettitulta, joka vahingoittaa ponnisteluja saarron lopettamiseksi”. Heidän nähtiin liikkuvan Gazassa vapaasti pelkäämättä IDF:n teloitusyrityksiä. 

IDF julkisti videon hyökkäystunnelin tuhonneesta ilmaiskusta.
IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis arvioi, että Israeliin ammutut raketit olivat keskimatkan Grad-ohjuksia, joiden kantomatka on 40 -60 km, ja vain Hamasilla ja Islamic Jihadilla on tarvittava tietotaito valmistaa niitä, joskin epäillään niiden kykyä hallita GPS-ohjausjärjestelmän rakentamista.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373505,00.html,

IDF:n kenraalit pyrkivät selvittämään tilannetta keskenään, toisten tukiessa puolustusministeri Avigdor Libermania kovien, toistuvien iskujen antamisesta, mikä tulisi jatkumaan muutamien päivien ajan. Tämä silläkin uhalla, että terrorijärjestöt Gazassa vastaavat niihin raketti-iskuillaan ja väkivallan kiihottamisella turva-aidan läheisyydessä.

Sisäministeriö yhdessä talousminieriön kanssa vaativat hallitusta välittömästi asettamaan 7 miljoonaa NIS Gazan rajan pinnassa olevien juutalaisyhteisöjen tukemiseksi ”normaalielämän” jatkumiseksi.
Netanyahu vieraili juutalaisyhteisöissä pyrkien nuuhkimaan ilmanalaa, mikä poliitikolle on elintärkeää, toistaen varoituksensa ”kovista iskuista, elleivät hyökkäykset Gazasta Israeliin lopu”. 

Egyptin tiedustelujohtaja Abbas Kamel perui matkansa Israeliin, Ramallahiin ja Gazan kaistalle tilanteen kärjistymisen vuoksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5373505,00.html,