Valikko Sulje

IDF: kuudes hyökkäystunneli löydetty

IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis paljastaa, että IDF on löytänyt kuudennen Libanonista Israeliin kaivattaman hyökkäystunnelin, joka oli kaivettu 55 metrin syvyyteen (180 jalkaa), sen jälkeen kun operaatio Northen Schield aloitettiin joulukuussa. 

IDF:n tiedottaja kertoo, että nyt löydetty tunneli oli kaikkein tärkein, sillä se oli varusteiltaan huippuluokkaa, ja on vaatinut suuria investointeja. Tunneli oli varustettu teräskiskoilla varusteiden ja jätteiden kuljettamiseksi, sekä valaistuksella, ilmanvaihdolla ja tikkailla nousemiseksi Israelin maaperälle. 

Prikaatinkenraali Manelis sanoo, että kuudes tunneli tullaan tuhoamaan lähipäivien aikana, ja operaatio Northen Schield voidaan lopettaa.
Neljä aiemmin löytämää tunnelia on tuhottu – kaksi odottaa tuhoamistaan – kaksi niistä tuhottiin räjäyttämällä, toiseen kahteen kaadettiin betonivelliä, jotta saataisiin selville, mistä ne alkoivat. 

Naharnet uutisen mukaan betonivelliä kaadettiin perjantaina tunneliin, joka päättyi Adaissehin kylään vastapäätä Israelin Midav Am kaupunkia.
IDF sanoo käyttäneensä pitkälle kehitettyä operatiivista ja tiedustelu-teknologiaa, jota on kehitelty vuosien aikana maanalaisten rakennelmien havaitsemiseksi. Sitä on kehitetty erityisesti viimeisten viikkojen aikana. 

Vaikka operaatio Northen Schield lopetetaankin, IDF tulee seuraamaan useita kohteita, joissa Hizbullah jatkaa maanlaisten rakennelmien kaivamista, jotka aikanaan tullevat päättymään Israelin alueelle.
Lisäksi sotilaat ja tunnelien löytämislaboratorio jatkavat pysyvästi toimiaan Libanonin rajan tuntumassa.
”IDF pitää velvollisuutenaan suojella Israelin kansalaisia ja jatkaa operointia alueilla voidakseen ilmoittaa potentiaalisista maanalaisista toimista”. 

Libanonin ulkoministeri Gebran Bassil on Libanonin virallisen uutistoimiston mukaan jättänyt YK:lle valituksen Israelin pystyttämästä aidasta sanoen sen olevan vastoin UNSC:n päätöslauselmaa 1701, jolla päätettiin toinen Libanonin sota v. 2006.
UNIFIL:n tiedottaja Andrea Tenenti sanoi lauantaina, että ponnisteluja jatketaan kaikkien väärinymmärrysten välttämiseksi luvaten, että UNIFIL:n sotilaat ovat paikalla raportoiden tilanteen kehityksestä sinisellä linjalla. https://www.jpost.com/Breaking-News/IDF-uncover-sixth-terror-tunnel-577165https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5445732,00.html,