Valikko Sulje

IDF pyrkii vakuuttamaan rauhantilaa

Israelin ollessa uhattuna sekä pohjoisessa että etelässä IDF pyrkii vakuuttamaan rauhantilaa, mutta jännityksen noustessa IDF valmistautuu pahimman varalle, sillä terrorijärjestöt harvoin noudattavat järjellistä päätöksentekoa. Tasapanotilanne on hauras ja pienikin väärä arviointi voi laukaista jännittyneen tilan. Islamic Jihad ei huomioi lausunnossaan tosiasiaa, että tunneli oli
kaivettu Gazasta Israelin alueelle, ja että sen tarkoituksena oli
saada kommandojoukot Kissufimin juutalaisyhteisöön pantti-vankien saamiseksi. Jihadin lausunnossa Israelia syytetään rauhan-tilanteen särkemisestä ja jännityksen nostamisesta ikään kuin vedoten siihen, ettei IDF:llä ollut oikeutta tuhota Israelin maalle kaivettua hyökkäystunnelia.
Vastauksena jännityksen nousuun IDF asensi yhden Iron Dome patteriston Tel Avivin alueelle ja useita maan keskiosiin. Sekä antanut varoituksia IDF:n kovista vastaiskuista raketti-iskuihin. Khan Younisin pakolaisleiristä Israeliin kaivettu hyökkäystunneliräjäytettiin 30. 10. 2017. Siinä kuoli tunneliin menneet 14 Islamic Jihadin miestä, heidän mukanaan 2 johtajatason henkilöitä.
IDF kaivoi tunnelista 5 ruumista eikä ole antanut lupaa Jihadille kaivaa loput ruumiit tunnelista ennen kuin Hamas palauttaa kahden IDF:n sotilaan ruumiit ja 3 Israelin kansalaista. 

Entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin varoitti armeijan suunnittelijoita muistamaan, että potentiaalisesti paljon vaarallisempi uhka on kehittymässä Iranin ja Hizbullahin soluttaessa joukkojaan aivan Israelin pohjoisrajan taakse. Iran rakentaa pysyvää tukikohtaa 50 km:n päähän rajasta. Lauantaina IDF ampui Patriot ohjuksella alas, joka lensi Syyriasta kohti Israelin Golanin kukkulaa. Tämän katsotaan osoittavan, että presidentti Bashar Assad on rohkaistunut saamistaan voitoista sodassa ja rohkenee nyt esittää uhkauksia Israelille.
IDF:n eteläisen alueen komentaja kenraalimajuri Meir Mordechai kehotti Jihadia nielemään kiukkunsa ja jatkamaan kuten ennenkin, sillä esittäessään uhkauksia IDF:lle se leikkii tulella. https://www.timesofisrael.com/threatened-north-to-south-idf-tries-to-keep-calm-while-steeling-for-worst/