Valikko Sulje

Juutalais-arabiväkivalta kulkee kaupunkien läpi kuin tulipalo

Viime viikonvaihteessa Jerusalemin Temppelivuorella alkaneet väkivaltaiset yhteenotot Al-Aksa moskeijan lähettyvillä, joihin poliisi vastasi tavanomaista rajummin käyttäen tainnutuskranaatteja, kyynelkaasua ja muita mellakan-torjuntavälineitään, oli vain alkusoittoa tulevalle. 

On merkittävää, että aloite oli siirtynyt PA:lta ja Fatahilta terrorijärjestö Hamasille, joka antoi Israelille ultimaatumin vetää poliisit ja muut turvallisuus-henkilönsä pois Temppelivuorelta ja Sheikh Jarran arabilähiöstä 18.00 mennessä. 

Hamas katsoi Israelin viivyttelevän epäuskoisena, ja aloitti rakettitulensa turva-aidan lähettyvillä ja yhä kauempana oleviin juutalaisiin siviiliyhteisöihin.

Israelin sekä sivíili- että sotilasjohtajien keskittyessä vallanjakoon maassa, he olivat ummistaneet silmänsä tyystin Hamasin kiihkeään tavoitteeseen raketti- ja muun aseteollisuutensa tehokkuuden lisäämiseen ja miestensä kouluttamiseen. He uskoivat Hamasin keskittyvän maasta-ohjattavien dronien kehittämiseen.

Israelin johtajat puhuivat yllätyksistä yllätysten jälkeen hälytyssireenien valvottaessa heitä ja kansaa suuressa osassa maata lähestyvien ohjusten vuoksi.

Sireenit soivat nyt paljon kauempana kuin koskaan ennen, aina Jerusalemia ja Nasaretia myöten. Ben Gurionin lentokenttä suljettiin ja Israelin Knesset evakuoitiin tuntemattomaan paikkaan. Miksi tämä kaikki? Oliko se yllätys? 

Israelin johto oli tuudittautunut siihen vaaralliseen uskoon, että hyvinvoinnin kasvaessa kansa olisi alkanut nähdä rauhantilan edut ja pakottaisi Hamasin luopumaan väkivallan käyttämisestä tavoitteensa saavuttamiseksi. 

Hamas puhui toistuvasti lausunnoissaan Jerusalemin keskeisestä merkityksestä sekä muslimeille että kristityille, joiden tarpeet eivät ole Hamasin tärkeys-järjestyksessä korkealla, mutta Jerusalem on tärkeä kansallisena symbolina. 

Seitsemän rakettia, jotka pääsivät Iron Dome turvaverhon läpi, eivät tehneet suurta tuhoa tai surmanneet runsaasi ihmisiä, mutta herätys oli tuskallinen. Se osoitti Hamasin kehittyneen merkittäväksi sotilaalliseksi tekijäksi alueella.

Kysymys on siitä, pystyykö IDF ja muut turvallisuusjärjestöt nousemaan vuosia kestäneen valvomattomuuden aiheuttamasta apatiasta, ja pystyykö se kehittämään uuden pelotteluaseman menettämänsä tilalle?
Toiseksi, onko maan poliittinen hallintovalta valmis luopumaan keskinäisistä taisteluistaan ja omaksumaan kansaa yhdistävän päämäärän uudesta noususta? 

Israelin kansa ei ole vain väestömääränsä summa, vaan se koostuu useista vähemmistöistä, joista suurin ja tärkein on sen arabimuslimit, jotka hämmästyttävän uskollisesti seuraavat hengellisten johtajiensa ohjausta. 

Kuten monet ovat varoittaneet, Israelin hallintavalta on laiminlyönyt heidän asuinalueittensa kehittämisen nykyajan vaatimusten tasolle. Tämä tulee nyt tuskallisen selvänä esille Israelin arabien kannattaessa entistä enemmän PA:n ja Hamasin houkuttelevia seireenien lauluja liittyen heidän mielenosoittajiinsa.

Pääministeri vastaus on yksivakainen: ”Kaikenlainen turvallisuuden ja rauhantilan häiritseminen tullaan murskaamaan teräsnyrkillä”. Tämä tuskin on oikea tapa pyrkiä yhdistämään pettynyttä vähemmistöä osaksi valtaväestöä. 

Väkivaltaisia yhteenottoja Israelin arabien ja turvallisuusmiesten välillä sattunut Lodissa (jonne julistettiin poikkeustila), Acressa, Jerusalemissa, Haifassa, Bat Yamissa, Tiberiassa ja muissa paikoissa. Poliisi pidätti yli 400 ihmistä. 

Pääministeri Netanyahu sanoi harkitsevansa armeijan yksiköitten sijoittamista eniten häiriöitä aiheuttaneisiin kaupunkeihin.
Yksi eniten pahennusta aiheutti satojen juutalaisten ääriainesten hyökkäykset arabien omaisuutta vastaan, ja pahoinpidellen yhtä arabikuljettajaa. 

Juutalaiset ryhmät kuljeksivat pitkin katuja Haifassa ja Tiberiassa uhreja etsien. ”Kuolema arabeille”, on suosittu taisteluhuuto. 

Acren kaupungissa arabit pahoinpitelivät juutalaista miestä iskien häntä kivillä ja terästangoilla. Hänet vietiin sairaalaan kriittisessä kunnossa.
Arabien väkivaltaisia otteita tapahtui myös Jerusalemissa, Lodissa, Tamrassa ja useissa muissa paikoissa. Autojen polttaminen on nuorison suosima ajanviete.

Israelupdate


https://www.timesofisrael.com/jewish-arab-violence-rolls-through-cities-like-wildfire-with-police-overwhelmed/