Valikko Sulje

KESKIVIIKKO 18.1.2023

Viesti : KESKIVIIKKO 18.1.2023
URL : israelupdate.achlak.net/keskiviikko-18-1-2023/
Päiväys: : 18.1.2023 17:53
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

KESKIVIIKKO 18.1.2023
STT/AFP

Israelin sisäistä tilannetta arvioidaan maailmalla monella taholla. Muutamat blogikirjoittajat Israelissa näkevät maan joutuneen ”sekasortoiseen tilaan” Knessetin hyväksyttyä uuden oikeistolaisen hallituksen, jonka muutamat ministerit aiempien toimiensa mukaan arvioiden lasketaan kuuluvan ääriaineksiin, ja sellaisina epäluotettaviksi.

Tätä näkökantaa vahvisti Kansallisen Turvallisuus Ministerin virkaan nimitetyn Itamar Ben-Gvir yllättävä vierailu Temppelivuoren alueella aikaisin tiistaiaamun valjettua, ikään kuin se olisi yleisesti tuomittua, ”kuin varas yöllä”. Hän ei astunut jalallaan Al-Aqsa moskeijaan, jota muslimit pitävät kolmanneksi pyhimpänä kohteenaan Mekkan ja Medinan jälkeen, mutta jonka koskemattomuuden myös Israel tunnustaa.
Vierailu kesti viitisentoista minuuttia sujuen ilman välikohtauksia, vaikka sitä ei oltu sovittu.

Temppelivuori kuuluu virallisesti Israelin hallintoalueeseen, mutta sen päivärutiinin hoito uskottiin Muslimisäätiön Wakfin valvontaan, jonka päävirastot sijaitsevat Jordaniassa, Ammanissa.
Saatuaan tiedon tapahtumasta Jordania esitti virallisen vastalauseen Israelin hallitukselle selityksellä, että Israel rikkoi sanatonta sopimusta, joka on ollut voimassa kesäkuun 1967 lähtien; mikä ei pidä paikkaansa: Israel käytti oikeuttaan tarkastaa omistamansa alueen.

Jordanian esimerkkiä seuraten Juudeassa ja Samariassa asuvat PA:n arabit heräsivät epämukavaan tosiasiaan ”infidelin” (vääräuskoisen) verailusta heidän pyhällä maaperällään, ennustaen ”vierailun johtavan räjähdykseen”, kuten BBC kertoi.
Ministerin poistuttua paikalta tilanne rauhoittui ja palasi normaaliin jännittyneeseen tilaansa.

PA/PLO:n ulkoministeriö tuomitsi Ben Gvirin vierailun, kutsuen sitä ”ennen näkemättömäksi provokaatioksi” ja ”vakavaksi uhkaksi”. Järjestyksestä ja päivärutiinista vastaa Muslimineuvosto, IDF:n sotilaat valvovat moskeija-alueen sisäänkäyntejä.

Neuvoston palkkaamat vartijat kertoivat AFP:n uutistoimistolle Ben Gvirin mukana olleen Israelin turvallisuusjoukkoja, ja taivaalla kaarteli Drone-lennokki.

Kansanedustaja Ben Gvir vieraili useita kertoja Länsimuurilla ennen nimitystään keskeiseen ministerin virkaansa. Temppelivuori on jo ennen Temppelin rakentamistakin eri uskonnollisia juutalaisryhmiä yhdistävä tekijä, jonka merkitystä eri suunnat kannattavat.

(Tarina julkaistiin pian tapahtuman jälkeen, mutta sitä korjattiin PA/PLO:n hyväksymään muotoon), Keskisuomalainen.
Muutama uutinen ”kotikylästä”.

Jyväskylässä koettiin taas yön aikana bussipysäkkien hajottamisia, tekijöiden jäätyä tällä kertaa kiinni.
Bussit kolaroivat keskenään Jyväskylän keskustassa, yhden matkustajan loukkaantuessa.

Sähkön ostamien on Jyväskylässä muuttunut ”onnen kaupaksi”, muutamien onnistuttua tekemään hyvät kaupat; toisten harmitellessa myöhästymistään otollisessa tilanteessa.

Ruokavirasto määräsi leipomon tuotteita hävitettäviksi Keuruulla. Seppälän Prisman johtaja kutsuu päätöstä ennen kokemattomaksi – Poliisi tutkii tilannetta.
Matkasi järjestäjä DETUR lennättää sinut ensisyksynä kotikylästä Kreikkaan ja Turkkiin.
UUTISIA LYHYESTI ERI PUOLILTA MAAILMAA.

Israelin neuvottelijat Euraasiasta ja Balkanilta ovat Bakussa, he keskustelevat Ukrainasta, Iranista ja siteistä arabimaihin. Erityisesti painotetaan Israelin suhteista muslimimaihin ja niiden vahvistamiseen. Maanantaista keskiviikkoon Israelin lähettiläät Ukrainaan, Venäjälle, Valkovenäjälle, Moldovaan, Uzbekistaniin, Kirgystaniin, Georgiaan, Serbiaan. Albaniaan, PohjoisMakedoniaan ja Kosovaan tapasivat toisensa Azerin pääkaupungissa Bakussa, kertoo AZFront Telegram kanava.
30 mukana olijain joukossa on myös Israelin ulkoministeriön poliittisen osaston johtaja Aiza Ben Nun. Tilaisuus oli suunniteltu pidettäväksi Moskovassa, mutta Ukrainan tilanteen vuoksi se siirrettiin Bakuun.
Keskustelujen pääkohteina ovat jännitys Israelin ja Iranin välillä, sekä Israelin jatkuva suhteiden rakentaminen muslimimaiden kanssa.
Israeli Envoys To Eurasia, Balkan States In Baku To Discuss Ukraine, Iran, Ties With Muslim Countries – I24NEWS – I24NEWS

– Israelin edustaja Eli Cohen muistutti mielenkiinnottomien lausuntojen toistamisen mielekkyydestä, syyttäen PA:ta terrorismin lietsomisesta kommentoidessaan yli 90 maan edustajien Davosin Talous Forumissa, vaatien YK:ta peruuttamaan päätöksensä neuvoa-antavan lausunnon pyytämiseksi ICC:ltä koskien Israelin toimia Jordanin miehityksestä vapauttamillaan Juudean ja Samarian alueilla.
”Tarpeettomat lausunnot ja allekirjoitukset eivät pysäytä meitä tekemään oikeita päätöksiä, asukkaittemme suojelemiseksi ja tulevaisuutemme turvaamiseksi.” ”Maailman valtojen intressien mukaista olisi pysäyttää PA:n tekemä kiihotustyö terrorismiin ja juutalaisten tappamiseen.”

”Israel on ennen kaikkea keskittynyt Israelin turvallisuuden takaamiseen” Eli Cohen painotti omassa kommentissaan.

– Aiemmin maanantaina pääsihteeri Antonio Guterrez ”syytti öljyfirmoja, että jo 70- luvulla ne olivat tietoisia siitä, että heidän tuotteensa kypsentävät meitä” .

”Kansainvälisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeä, ettei soihin varastoitunut hiili vapaudu ilmakehään” pääsihteeri vaati.
”Maailman laajuisesti 12 % soista ovat lopettaneet turpeen kehittämisen, ja niistä on siten tullut kasvihuonekaasua ilmaan päästämisen lähteitä”.

LÄMPÖTILAT ISRAELISSA TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -15; Tiberias 14 -20; Dimona 11 -18; Eilat 14 -22 +C-astetta, aurinkoista, paikoin puolipilvistä.

Täsmäsää Eilat – Foreca.fi ,

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.