Valikko Sulje

Maanantai 16.1.2023

Viesti : Maanantai 16.1.2023
URL : israelupdate.achlak.net/maanantai-16-1-2023/
Päiväys: : 16.1.2023 15:55
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

MAANANTAI 16.1.2023

1. Israel peruuttaa VIP matkustusluvan PA:n ulkoministeri Riad Malkilta, vasta- lauseeksi hänen tuestaan YK:n päätökselle alistaa YK:n päätös YK:n korkeimman tuomioistuimen ICC:n mielipiteen alle koskien Israelin vapauttamia Juudean ja Samarian alueita Jordanialta. ICC:n päätös ei ole sitova, mutta merkittävä mielipiteen muodostamiseksi.

Päätös merkitsee uuden hallituksen voimistuvaa otetta PA.n arabeja koskevissa asioissa. Arabien väkivaltaiset hyökkäykset Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin Temppeli-vuorella ovat nousseet viimeisten päivien aikana.

Jerusalemin itäosassa Israelin Poliisi hajotti palestiinalaisten vanhempien kokouksen koskien lasten kouluopetusta sanoen, että tilaisuus oli laiton. Poliisi toteaa toimenpiteen saaneen alkunsa Kansallisen Turvallisuusministerin Moshe Ben-Gvirin kehotuksesta.
Israel revokes Palestinian FM’s travel permit over UN move | The Seattle Times ,

2. Israel ja Espanja alistavat kaikilta Kiinasta tulleilta ulkomaisilta matkustajilta Koronatestin. Heiltä vaaditaan negatiivinen testitulos tai täysi COVID rokotussarja.

Israel vaatii lisäksi ulkomaisten lentoyhtiöiden hyväksyvän lennoilleen vain matkustajia, joilla on negatiivinen testitulos.
Englanti ja Ranska vaativat myös negatiivisen testin lennoillaan sekä maskin käyttöä.

Saksa ei vaadi negatiivista koronatestiä, mutta vaatii järjestelmän perustamista, joilla pystytään seuraaman eri koronan virusmuunnoksia, mikä nopeuttaa taudin seuraamista. Kiina luopuu maahan tulleiden karanteenista. Milanossa vaatimukset lisääntyvät.
www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009299157.html.

3. Israelin Parlamentti Knesset hyväksyi valtaan palaavan enstisen Pääministeri Benyamin Netanyahun uuden hallituksen. 73-vuotias Israelin Pääministeri aloitti näin kuudennen virkakautensa maan Pääministerinä.
Samassa istunnossa Knesset hyväksyi ensimmäisen täyshomon Amir Ohanan Parlamentin puhemieheksi. Hän on Israelin kolmanneksi korkein viranomainen Presidentin ja Pääministerin jälkeen.

Pääministeri Netanyahu esitteli puheessaan hallituksensa tulevaa ohjelmaa ja suuntaa. Knessetin kokoustilan ulkopuolelle oli kokoontunut muutamia mielenosoittajia, jotka vaativat ”pimeyden karkottamista” kertoi Times of Israel Hajom lehti, huutaen rasismin ja korruptionvastaisia iskulauseita. Värjötteli siellä kylmyydessä jokunen sateenkaari lippukin.

Pääministeriä vastaan on nostettu muutamia oikeusjuttuja, koskien korruptiota ja asemansa väärin käyttämisestä.
Hallituksessa on mukana ääriuskonnollisia sekä äärioikeistolaisia, ja kaikkia siltä väliltä. Hallitus sai selvän enemmistön marraskuun alussa pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Likudin taholta kerrottiin Netanyahun jatkavan siirtokuntien laajentamispolitiikkaa. Oikeistoa esittävien mukaantulo hallitusvastuuseen on nostattanut pelkoa sotilaallisesta eskalaattiosta Juudeassa ja Samariassa. ”Hallitus vahvistaa turvallisuusjoukkoja ja tukee sotilaita ja poliiseja niiden taistellessa terrorismia vastaan”, sanoo Likudin edustaja.
Syytöksen sotilaallisesta väliintulosta aiheutti entisen kenraalin Yoav Galantin nimittäminen puolustusministeriksi, jolla on läheiset suhteet Pääministeriin. Hänellä on ollut eri ministerinsalkkuja edellisissä Netanyahun hallituksissa.

4. Pääministeri odottaa maahantulijoiden vyöryäYhdysvalloista. Hän selvitteli kabinetilleen tilannetta todeten, ”Israelin talous enenee nopeammin kuin Yhdysvaltain”. Hän ennusti USA:n viisumivaatimusten helpottumisen aiheuttavan maahantulon (aliyan) lisääntymisen, joka hänen arvionsa mukaan on massiivinen länsimaista, mukaan lukien USA.

”Israelin taloustilanne vahvistuu. Israel tulee ohittamaan USA:n kasvuennusteet, kuten olemme jo ohittaneet Euroopan maat. Tulemme ohjaamaan aliyaa lännestä tulevien muuttajien etsiessä taloutensa korjaamista” kertoi Pääministeri.

”Antisemitismi tulee tietenkin häiritsemään suunnitelmiamme, mutte ei se ole maahan muuttajien ainoa motiivi; virta tulee voimistumaan”.
Netanyahu pyrki hänen ulkopolitiikkansa ulkoisen valuutan markkinoiden reformia sanoen markkinoiden liberalisoinnin kasvattavan ei vain talouskasvua, mutta myös taloudellista maahanmuuttoa Israeliin.

Jos katsomme, mitä tapahtui reformeille aiemmin. Meitä varoitettiin toimiemme avaavan tulvaportit, mutta tapahtui juuri päinvastoin. Ulkomainen valuutta alkoi virrata maahan.
Emme voi vakuuttaa Zionismia raja-aidoilla ja kansalasten liikkumisvapauden rajoituksilla.

Israel toimii nyt yhteistyössä liittymällä USA:n waiver-ohjelmaan, joka sallii Israelin kansalaisten liittymisen viisumin waiver ohjelmaan. Täyttämällä sen vaatimukset, Israelin tulee jakaa datansa matkalaisille USA:n kanssa, ja Yhdysvaltoihin hylättyjen hakijoiden määrän jäädessä alle 3 % edellisenä vuonna.
Netanyahu predicts massive rise in immigration from the US | Israel National News – Arutz Sheva ,

5. Israelilla on valmistettuna kolme eri ohjelma-suunnitelmaa Iranin ydinohjelman neutraloimiseksi, sanoi Israelin puolustusjoukkojen komentaja Aviv Kochavi jäähyväisvierailujensa yhteydessä antamissaan haastatteluissa perjantaina. Samalla hän esitti varoituksen siviilihenkilöiden sekaantumisesta sotilaallisiin asioihin.

Muutamia päiviä ennen vastuunsa ja velvollisuuksiensa luovuttamista seuraajalleen kenraali Herzi Haleville, IDF:n eroava komentaja (chief of Staff) Aviv Kochavi sanoi, että ”Iranilla on aktiivinen asetiimi, joka toimii hyvin varovaisin askelin, joita se ottaa vastoin kansainvälistä ydinsopimusta”.

Aviv Kochavi paljasti, että Iranilla on tällä hetkellä tarpeeksi puhdistettua ydinmateriaalia neljän ydinpommin rakentamiseksi korkeaan asteeseen rikastetusta uraanista.
Tämä kiihdytti Israelia valmistelemaan toisia suunnitelmia estääkseen Irania saamasta ydinaseita. Näihin kuuluvat ennakkoiskut Irania vastaan (ilman ydinaseita), eliminoimalla Iranin ydininstallaatioita ja avustuskohteita tässä projektissa

Jos tilanne eskaloituu täydelliseksi kampanjaksi, silloin suunnittelemaan otetaan mukaan sotilaallisia iskuja muita kohteita ja rakenteita vastaan” Kochavi selitti Israel Hajomlehdelle.

Hän esitti kritiikkiä politiikan sotkemisesta sotilaallisiin toimiin. Koaliittiosopimusten mukaan rajapoliisi siirretään (siviilihallinto ja sotilaallinen rabbinaatti) siviilivalvontaan.
Sellainen malli ei tule toimimaan”.
”Ylin johto antaa komennot, joilla on lain kaltainen valta, jonka allekirjoittaa puolustus-ministeri, se määrittelee, että armeijan komentaja nimittää upseerit, joilla on everstin tai korkeamman upseerin arvo, mukaan lukien komentaja. Tätä ei saa muuttaa”.

”Vaikka rajapoliisi siirretään Kansallisen Turvallisuusministeri Itamar Ben-Gvirin alaisuuteen, he ovat edelleen sotilaskomentajien alaisuudessa, mikä voi johtaa sekaannukseen.
Jokaisella näyttämöllä on yksi komentajansa, joka on vastuussa tehtävänsä toteuttamiseksi. Periaatteena on, että on vain yksi komentoketju, tämä on voimassa IDF:ssä, eikä muuta periaatetta tarvita”.
Israel Has 3 Plans To ‘neutralize’ Iran’s Nuclear Program – Army Chief – I24NEWS .

6. Netanyajun täytynee kääntää koko USA:n nykyinen politiikka päälaelleen, voidakseen pysäyttää Iranin; ja voidakseen tehdä rauhan Saudi Arabin kanssa, hänen täytynee odottaa Bidenin hallinnon kaatumista.

Keskellä hallituksensa kokoamistouhuja, pääministeri Benyamin Netanyahulla on kaksi muuta ulkopoliittista pähkinää purtaviksi.
Ensimmäinen on hänen elämän tehtävänsä; Iranin ydinase; toinen on saada rauha aikaan Saudi Arabian kanssa voidakseen solmia rauhan alueella, ja käytännössä lopettaa Israelin ja arabien välisen konfliktin.

Näiden kahden objektin huomioiminen ei ensi katsauksella näyttäisi olevan niin suuri pähkinä purtavaksi, koska ne liittyvät toisiinsa.

Toisin sanoen, saatuaan kiinteät siteet neljän arabimaan kanssa Abrahamin sopimusten pohjalta, ja näiden neljän arabimaan avattua ilmatilansa Israelin ilmavoimien käyttöön, ja kahden maan passit omaavien palata kuningaskuntaansa, saudeilla on kaikki edellytykset lähestyä Jerusalemin hallitusta alamaisena, eikä komentajana.

Kaksi ensimmäistä saavutusta toteutettiin presidentti Donald Trumpin hallintokaudella, joka antoi tarvittavan suojaverhon kateellisille naapureille.
USA:n nykyinen hallinto kalpenee Trumpin ajan hallinon rinnalla.
Saudit eivät yksinkertaisesti luota Yhdysvaltain nykyisen hallinnon tilaan.

Todisteeksi riittänee Kiinan yksinvaltiaan Xi Jinpingin vierailu Saudi Arabiassa, jossa hänet otettiin vastaan kaikin yksinvaltiaalle kuuluvin kunnianosoituksin.
Joe Bidenin vierailu sujui sen sijaan, kuten on sopivaa kunniansa ja voimansa menettäneelle entiselle hallitsijalle viime kesänä.

Saudit odottivat Washingtonin painostusta Irania vastaan, mutta Bidenin antautuminen luovuttaessaan Afganistanin terroristeille ilman vastaväitettä, poisti kaikki epäilyt USA:n poistumisesta alueen voimatekijänä. Se antoi Iranille aiheen luovuttaa Venäjälle Ukrainan taisteluihin sopivia droneja, mitä voitanee pitää oikeutettuna moraalin kannalta, joskin ehkä myös poliittisista ja turvallisuustekijöitten kannalta.
Voidakseen saavuttaa rauhan saudien kanssa, Netanyahun täytynee odottaa vuoroaan.
Netanyahu might have to turn US policy on its head | Israel Täsmäsää Eilat – Foreca.fi Täsmäsää Eilat – Foreca.fi National News – Arutz Sheva

LÄMPÖTILAT ISRAELISSA TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -12; Tiberias 13 -18; Dimona 8 -15; Eilat 13 -19 +C-astetta, puolipilvistä
Tuuli on epämiellyttävän kova,

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.