Valikko Sulje

SUNNUNTAI 12.3.2023

Viesti : SUNNUNTAI 12.3.2023
URL : israelupdate.achlak.net/sunnuntai-12-3-2023/
Päiväys: : 12.3.2023 11:57
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

SUNNUNTAI 12.3.2023

1. Kaikista puheista kompromissin mahdollisuudesta huolimatta hallituskoaliittio pusertaa Knessetissä kaikin voimin saadakseen sen hyväksynnän laatimallensa oikeusjärjestelmälle, jota toteutuessaan merkitsisi sitä, että hallitseva koaliittio voi valita Korkeimman Oikeuden tuomarit ja samalla muuttaa Israelin konstituutiota muistuttavat peruslait immuuneiksi oikeustoimen valvonnalle.(kuten Times of Israel kirjoittaa sunnuntaiaamun artikkelissaan ”its a cruch time for Israeli democracy”)

Simcha Rothman, Knessetin ”perustuslain, laki ja oikeuskomitean” puheenjohtaja, on laatinut sunnuntaista keskiviikkoon asti aikataulun tälle viikolle, jonka aikana hän uskoo voivansa saada Knessetin hyväksynnän hallituksen esitykselle, jonka mukaisesti ”hallitseva enemmistö voi valita Korkeimman Oikeuden (KO) tuomarit ja alistaa Israelin perustuslakia muistuttavat peruslait immuuneiksi oikeudelliselle valvonnalle”.

Tämä lainsäädäntö yhdessä sitä tukevien toisten lakien kanssa, jotka etenevät Knessetissä, neutraloivat Israelin Israelin oikeustoimen, antaen kaiken hallituksen hallintovallan poliittiselle enemmistölle jättäen keskeisimmät oikeutemme – tasa-arvo lain edessä, lain hallinnan, sanan vapauden, uskonnon-vapauden, vaalit ja paljon muuta – haavoittuviksi koaliittion harjoittamalle väärinkäytölle.

Järjestämällä kuulemiset ensi keskiviikoksi Rothman vihjaa, ettei lainsäädäntöä, joka läpäisi ensimmäisen lukemisen 2 viikkoa sitten, tuoda Knessetin täysistunnon käsittelyyn lopulliseksi (toinen ja kolmas kuuleminen) hyväksymiseksi ensi viikolla.
(Täysistunnot harvoin kokoontuvat torstaisin, ja 48 tunnin keskeytys vaaditaan tavallisesti Komiteassa hyväksytyn lain käsittelemiseen ja äänestykseen Knessetissä).

(Teoriassa Rothman voisi valmistella lain esityskuntoon Knessetissä sunnuntaina tuodakseen lakiesityksen Knessetin äänestykseen välittömästi.)

Tämän riippumattoman kiireen keskellä tuhota Israelin perustuslaillinen demokraattinen järjestelmä ja juutalaisten arvojen sietokyky, Rothman ja Oikeusministeri Yariv Levin vakuuttivat yhteisessä lausunnossaan tiistaina, että laaja sopimus on Israelin käsien ulottuvilla oikeudellisen muutoksen saamiseksi – eriskummallisen vakuutuksen kanssa, että Israel on keskellä vallankumousta repiäkseen itsensä hajalle, jota he itse johtavat pääministeri Benyamin Netanyahun puolesta.

Kansalaisten protestit kiihtyvät, teknologinen osa, jonka varassa taloutemme elää, kokee kouristuksia ja Israelin Puolustusjoukot, jotka varmistavat päivästä toiseen selviytymisen, ovat vaarassa hajota partisaanisen kiihkon ja epätoivon keskellä.

Yksien tiistaina julkisuuteen tulleiden vuotojen tiistai-illan uutisohjelmien kanssa, lähellä Netanyahua lähellä olevat antoivat tiedon, että Pääministeri oli kolme kertaa viimeisten viiden päivän aikana, tavannut Levinin kehottaen häntä välittömästi pehmentämään lainsäädännön termejä, ja oli viitannut tuhoisiin seurauksiin prosesseissa, jonka merkkejä oli jo nähtävissä Israelin diplomatiassa, turvallisuudessa, taloudessa, sosiaalisessa koostumuksessa ja koaliittion poliittisessa tuessa.

Massaprotestit ovat jo jatkuneet kymmenisen viikon ajan, eikä ole näkyvissä merkkejä niiden laantumiseksi. Crunch time for Israeli democracy (msn.com)
Toisaalta, kuten seuraamani artikkeli jatkaa, se oli Netanyahu, joka nimitti Levinin oikeusministeriksi kaksi kuukautta sitten, jonka voi kuvitella olleen hyvin tietoinen, millaista reformia Levin aikoi toteuttaa Korkeimman Oikeuden yksinvallan nujertamiseksi (kuten sitä kutsuttiin), joka julkisesti kaikissa tilaisuuksissa tuki perusteellista muutosta oikeustoimen muutosten edistyessä, joka on kutsunut protestoijia anarkeiksi, joka on syyttänyt pankinjohtajia talouskriisin aiheuttajiksi, mutta josta he itse ovat varoittaneet, ja joka väisti Presidentti Isaac Herzogin pyynnöt sallia hyvässä uskossa tapahtuvan keskustelun jatkumisen, sekä lakiesityksen ensimmäisen lukemisen siirtämiseksi.

Toinen vuoto tiistaina lähellä Leviniä olevat henkilöt julistivat kompromissin saavuttamisesta, jonka oli laatinut entinen oikeusministeri Daniel Friedman, entinen Giora Eilandin neuvonantaja, josta Leviniä lähellä olevat sanoivat, voisi olla ensimmäisenä kehyksenä, jonka varaan voisi syntyä aito keskusteluyhteys osapuolten välille.

Eiland vakuutti tänä aamuna, että Levin ja Rothman ovat hyvin tietoisia, että heidän tulee luopua joistakin kohdista kompromissimahdollisuuden ilmaantuessa jonkun ryhmän tekemän esityksen pohjalta, jossa Friedman voi olla mukana, jota he arvostavat.

Eiland totesi kollegojensa kanssa, haluavansa käsitellä kaikkia koaliittion keskeisiä periaatteita ja koaliittion esityksessä esittää laajalti hyväksyttyjä vaihtoehtoja – etenkin tarjoten raamit oikeuslaillisen Valintakomitean muodostamiseksi siten, ettei se anna koaliittion haluamaa enemmistöä tuomarien valinnassa.

Uskottavuus Israelin poliittisessa päätöksenteossa asettaa omat rajoituksensa. Täten persuslakien suojelemiseksi tarkoitettu suoja ei ole hermeettinen, vaan se antaa Netanyahulle ja hänen tukijoilleen – ainakin teoriassa – esitetyn järjestelmän heikkouksien käyttämiseksi omaksi edukseen ja alkuperäisen suunnitelman toteuttamiseksi.

Artikkelin kirjoittaja epäilee Netanyau-Levin-Rothman halua suostua kompromissi-ratkaisuun. Aika on tärkeä pointti tässä kuten muissakin merkittävissä kysymyksissä, ja aika näyttää valuvan käsistä tässäkin ilman lopullista ratkaisua.
Kantällä tapahtuvat kehitykset näyttävät Rothmanin jatkavan ”tuhoamistyötään” tänään. Netanyahun johtaman koaliittion vallankumouksellinen muutos Israelin hallinnasta – liberaalista demokratiasta enemmistön johtamaksi tyranniaksi kaiken vallan omineen pääministerin johdolla – voi olla johdonmukaisena seurauksena koska tahansa.
Crunch time for Israeli democracy (msn.com)

2. Analyytikot ovat pyrkineet selvittämään. Mitä diplomaattisia ja turvallisuuspoliittisia seurauksia voi johtua Saudi Arabian yllätyksellisestä ilmoituksesta liitosta Saudien kuningaskunnan ja Iranin mullahien johtaman Islamilaisen tasavallan välillä.

Kuten uutislähteissä on toistamiseen tiedotettu, että Israelin ja Saudi Arabian välisissä keskusteluissa mahdollisuus saudien ja juutalaisen valtion välillä ovat jatkuneet täydessä hiljaisuudessa. Netanyahun johtaman Abrahamin sopimusten pohjalta käytyjen keskustelujen uskottiin käsittävän myös Saudi Arabian, mutta Iranin ja saudimonarkin välit ovat kertoneet vihollisuuksista Tämä kuva osoittautui nyt virheelliseksi.

Välittäjänä tässä saudien ja Iranin välillä kerrotaan olleen Kiinan kansantasavallan.
Riyad ja Teheran ilmoittivat perjantaina, että ne voisivat avata lähetystönsä toistensa pääkaupungeissa pian suhteiden normalisoimiseksi maitten välillä.
Netanyahu kritisoi kärkevästi Saudi Arabian ja Iranin välistä liittoa.
Reestablishment of Saudi-Iran ties adds twist to Israel’s Arab outreach | The Times of Israel

Israelin oppositiojohtaja Yair Lapid ilmoitti tapahtuneen osoittavan israelin diplomatian täydellisestä epäonnistumisesta, mitä voidaan pitää hätiköitynä ilman todellisuuspohjaa.

Israel on usean vuoden ajan vastustanut kansainvälisillä areenoilla Länsimaiden ja Iranin välisen sopimuksen uudistamista, ja valmistautuvan ilmaiskuihin Iranin ydinteollisuus-laitoksia vastaan.

Israel on käynyt useiden vuosien ajan sotaa Syyrian alueella ilman sodanjulistusta Iranin pyrkiessä kaikin tavoin rakentamaan tukikortiaan Israelin pohjoisrajan tuntumaan, jota Israel pyrkii estämään. Jos liittosopimukset saudien ja Iranin kanssa toteutuvat, saartorengas Israelin ympärillä kiristyy entisestään.
Reestablishment of Saudi-Iran ties adds twist to Israel’s Arab outreach | The Times of Israel ,

ISRAELIN LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 22 -23; Tiberias 26 -28; Dimona 25 -26; Eilat 26 -30 +C-astetta, pääosin aurinkoista.