Valikko Sulje

SUNNUNTAI1,6.11.2022

Kategoriat : Uutiset

SUNNUNTAI1. 6.11.2022

Israelin kansalliset parlamenttivaalit ovat ohi, ja nyt on aika kerätä kivet, ja valmistautua kohtaamaan uutta todellisuutta. Miten vaalit vaikuttivat paikalliseen politiikkaan?
Jerusalem postin julkistamassa artikkelissa tutkitaan kysymystä.

1. Hitorerut puheenjohtaja Ofer Berkovitch julkisti dramaattisen – ehkä odotetun – ilmoituksensa luopumisensa liikkeen johtajan tehtävistä – joskin ehkä tilapäisesti. Hänen eronsa sekoittaa joka tapauksessa tilannetta.

Berkovitch esti, eri syistä johtuen kaupungin suurinta Ortodoksiliikettä – 7 paikkaa kaupungin neuvostossa – liittoutumasta pormestari Moshe Lionin koaliittioon. Johtajien keskeinen sanailu kertonee jotain henkilökohtaisista mieltymuksistä: Lion: ”Tein kaikkeni saadakseni Hitorerutin sisään, mutta Lion esti sen”, Berkovitch: ”Lion ei halunnut kuunnella minua ja piti parempana liittoutua ultra-Ortodoksien kanssa”.

Tosiasia on, että viimeisen 4 vuoden aikana Safra-aukiolla, ei ole ollut ei-Ortodoksista edustajaa koaliittiossa. Tämä ei kuitenkaan ole koko-kuva.
Tosiasiassa, että Pormestari voi istua kaupungin neuvostossa ilman omaa ryhmää, on outo ja sopimaton. Lion voitti Berkovitchin pormestarin vaaleissa 3 700 äänellä, mutta hänen ryhmänsä ei pystynyt saamaan yhtään edustajanpaikkaa Neuvostossa.
Kysymys ei ole laillisuudesta vaan siitä, että tasapaino ultraOrtodoksien ja muun kansanosan välillä voi järkkyä pienistäkin muutoksista.
Changes in Jerusalem: What’s new in local politics in Israel’s capital? (msn.com)

(Minulla on käynti Modiinissa keskipäivän jälkeen, mikä aiheuttaa järjestelyjä aikataulussa.)

2. Palestiinan media raportoi yhden kivittäjän saaneen surmansa IDF:n sotilaitten luodeista . Sotilaat avasivat tulen palestiinalaisryhmää kohti, joka kivitti ohiajavia autoja lähellä Sinjilin arabikylää, Ramallahista pohjoiseen.

Yhteenotossa 18-vuotias arabi sai surmansa ja toinen haavoittui. Palestiinan terveysministeriö sanoi lausunnossaan, että ”Israelin miehitysjoukot avasivat tulen arabiryhmää kohti lähellä Sinjill kylää, jossa arabit saivat vaikeita haavoja”.
IDF:n lausunnossa todetaan useiden israelilaisten autoilijoiden kärsineen vaurioita tiellä No 60 Länsirannalla heidän autoaan kohti heitetyistä kivistä.
Tapaus sattui 4 päivää Israelin vaalien jälkeen.

Väkivalta on noussut Israelin ja palestiinalaisten välillä viimeisten kuukausien aikana. Torstaina IDF:n sotilaat surmasivat 4 palestiinalaista, mukaan lukien hyökkäys Jerusalemin itäosassa.
Länsirannalla asuu nykyisin n. 475 000 israelilaista yhteisöissä, joista suuri osa katsotaan laittomiksi kansainvälisen käsityksen mukaan, mutta jonka Israel kiistää.
PA:n arabeja lasketaan olevan 2.9 miljoonaa, joka tuskin vastaa todellisuutta arabien leväperäisen väestönlaskennan vuoksi.
West Bank: Palestinian Killed After Allegedly Throwing Stones – I24NEWS ,

3. Netanyahu aloittaa hallitusneuvottelut blokkijohtajien kanssa. Hänen uskotaan pyrkivän saamaan hallituksen kasaan ultraOrtodoksien ja äärioikeistolaisten kesken. Avoin kysymys johon tulevaisuus antanee vastauksen Uskonnollisen Zionismin nouseminen hallitukseen, jonka kyseenalaisin jäsen Itamar Ben Gvir on nyt Eilatissa ja tavannee tulevan pääministerin maanantaina. Hänen ryhmänsä kannattaa arabien poistamista maasta.

Netanyahun lauantaina julkistaman lausunnon mukaan tapaamiset pyrkivät intressien tasoittamiseen. Viralliset hallitusneuvottelut voivat alkaa vasta presidentti Isaac Herzogin annettua hallituksen muodostamisen Likudille, ja sen puheenjohtajalle Netanyahulle, jonka uskotaan pyrkivän muodostamaan hallituksensa viikon sisällä.

Ennen hallitusneuvottelujen alkamista presidentti Herzog keskustelee puoluejohtajien kanssa kysyen heidän mielipiteitään tilanteesta.
Vaikein kysymys, johon heidän tulee ottaa kantaa, on Netanyahun oikeus johtaa hallitusta, vaikka hänellä on kolme syytöstä oikeudessa, joita oikeuslaitos ei ole käsitellyt.

Tiistaina Netanyahu voitti 64 paikkaa Israelin 120 jäsenen parlamentissa Knessetissä. Mediaraporttien mukaan Netanyahu lupasi Shas-puolueen johtajalle Aryeh Derille ministerin paikan tahtonsa mukaan, tarjoten Uskonnollisen Zionismin johtajalle Betzalel Smotrichille opetus- tai oikeusministerin paikkaa.

Likudin ministeriehdokkaat haluavat oikeus- ja talous ministerin paikkoja.
Aiemmin torstaina i24 NEWS raportoivat, ettei äärioikeistoa edustava Itamar Ben Gvir voi saada sisäisen turvallisuuden ministerin paikkaa, vaikka Ben Gvir on vakuuttanut pitkin vaali-kiertueita luvaten palauttaa turvallisuuden juutalaiseen valtioon.
Netanyahu Starts Coalition Negotiations With Bloc Leaders – I24NEWS ,

4. Raam arabipuolueen johtaja Mansour Abbas selvitteli tuntojaan Temppelivuoreen ja keskusteluihin todeten, että juutalaisten rukousten salliminen Vuorella johtaa sotaan. Hän halunnee llmeisestikin vaikuttaa hallitusneuvotteluihin.

Hän sanoi olevansa ”huolissaan hallituksesta, joka näyttää muotoutuvan Netanyahun johdolla, joka voi pyrkiä kompensoimaan saamansa tuen nationallisille ja äärioikeistolaisille puolueille”, kuten hän sanoi Kanava 12 NEWS haastattelussa.

”Puhuttaessa kaikkein arkaluonteisimmista asioista, jotka ovat pyhiä paikkoja, uskonnolliset tunteet voivat saada johtavan aseman.”
”Olemme nähneet lukuisia tapauksia, joita provokaattorit ovat sytyttäneet Al -Aqsa moskeijassa.”
” Temppelivuori on juutalaisten pyhin paikka, ja kolmas pyhin muslimeille. Juutalaisten on sallittu vierailla siellä valvonnan alla, mutta juutalaisten rukousten salliminen on leväperäistä. (Alussa se oli sallittu, mutta tapaa muutettiin vuosien aikana.)
Muslimit pelkäävät juutalaisten haluavan saada Temppelivuoren kokonaan hallintaansa”. Hän on huolissaan, että ”uuteen hallitukseen tulee aineksia, jotka haluavat muuttaa vuosi-kymmenien aikoina syntyneen tasapainon”.
Ra’am Chief: Jewish Prayer On Temple Mount ‘will Lead To War’ – I24NEWS .

5. Entisen presidentti Donald Trumpin tytär Ivanka ja häen puolisonsa Jared Kusnner nousivat sunnuntaina Israeliin matkalla olevaan lentokoneeseen. Asettuen mukavasti koneen business osastolle.

Heidän otaksutaan saapuvan Israeliin maanantai aamuna. Mitään tietoa heidän matkastaan ei ole ilmoitettu. Jared Kushner toimi presidentti Trumpin neuvonantajana. Hän toimii yksityisen equite firman palveluksessa.
Wall Street Journal raportoi viime kuussa Kushnerin yhtiön investoineen miljoonia USD saudirahaa israelilaiseen hai-tek yhtiöön, mitä voidaan pitää merkkinä suhteiden lämpenemisenä maiden välillä.
Ivanka kääntyi ortodoksi juutalaisuuteen, ollen siten perheen ensimmäinen juutalaisuutta julkisesti tunnustava perheenjäsen.
Ivanka Trump, Jared Kushner En Route To Israel – Reports – I24NEWS

6. Israelin armeijan komentaja Avivi Kochavi varoittaa Libanonia ylivoimaisesta voiman käytöstä Hizbullahia vastaan seuraavassa sodassa.
Hän lupaa ensin varoittaa siviiliasukkaita lähtemään pois uhatuiltalueilta. ”Tuhot ja hävitykset sellaisesta sodasta tulevat olemaan ennen näkemättömät ”.

”Me tulemme tekemään hyvin suuria ilmaiskuja, mutta asukkaita varoitetan siirtymään pois utatuilta alueilta”.
”Sanomme Libanonin asukkaille: Kehotan teitä lähtemään pois, ei vain sodan alussa, vaan jännityksen alkaessa nousta ennen ensimmäistä ammusta”.

Hän paljasti, että ”sotilaallisi kohteita tulevat olemaan rakettien laukaisualustat kotien sisällä, ja tulee kohdistamaan tulen rakennuksiin, joita vihollinen käyttää esikuntanaan”

”Kaikki rakennukset, joihin on sijoitettu ohjuksia, tai lähelle niitä, joilla on yhteyksiä ohjuksiin, kaikki tämä verkosto tulee kokemaan iskujen voiman”.

Kochani sanoi, että suurin uhka Israelille tulee ydinaseiden käyttämisestä, samaan aikaan kuin samanaikainen hyökkäys kaikilla rintamalohkoilla.
Israeli Army Chief Warns Of Overwhelming Force In Next War With Hezbollah – I24NEWS

Israelin armeija aloitta kaksi päivää kestävät harjoitukset pitkin pohjoista rajaa Libanoniin.

7. Kiinan embassiin tuotiin lahjapaketteja, joiden joukossa havaittiin epäilyttäviä objekteja.
8. Turkin ulkoministeriö karkottaa Hamasin terrorijärjestön jäseniä Israeliin.
Kertoo i24NEWS.

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN Israelissa.

Jerusalem 16 -24; Tiberias 18 -28; Dimona 17 -26; Eilat 23 – 9 +C-astetta, Lämmin sää jatkuu, paikallisia sadekuuroja voi esiintyä.

Täsmäsää Eilat – Foreca.fi ,

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.