Valikko Sulje

Tiistai 10.1.2023

Viesti : Tiistai 10.1.2023
URL : israelupdate.achlak.net/tiistai-10-1-2023/
Päiväys: : 10.1.2023 15:05
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

TIISTAI 10.1.2023

1. Israelin Puolustusministeri Benny Gantz antoi uhkauksen Iranille hyökkäyksestä sen ydinlaitoksia vastaan ”kahden tai kolmen vuoden sisällä”.

Gantzin esittämä epätavallisen suorasukainen uhkaus herättää maailmalla pelkoja globaalista konfliktista. Benny Gantz esitti uhkauksensa puhuessaan ilmavoimien kadettien ylennystilaisuudessa keskiviikkona.

Israel on jatkanut uhkauksiaan Iranin ydinlaitoksia vastaan jo vuosien ajan, vastustaessaan kansainvälisen yhteyden hyväksymää JCPOA-sopimusta, jonka Iran jätti allekirjoittamatta, mutta jota länsimaat pyrkivät noudattamaan.

Kansainvälisissä keskusteluissa on spekuloitu, onko Israelilla käyttökunnossa olevia ydin- tai muita aseita, jotka voisivat aiheuttaa todellista tuhoa laitoksille, joista monet on kaivettu syvälle peruskallioon.

Epävarmuuden jatkuessa Israelin todellisista aikeista jännitys Iranin ja Israelin välillä jatkuu.
Iran on katsonut aiheelliseksi nostaa ydinaineittensa rikastustasoa valmistautuessaan ydinpommin potentiaaliseen valmistamiseen.
Israel’s defence minister threatens Iran with attacks on nuclear sites within ’two or three years’ | Daily Mail Online.

2. Prosessi jolla ydinpolttoainetta rikastetaan siviilikäyttöön, on varsin yksinkertainen toimi, vaikka Iran on toistuvasti vuodesta toiseen kieltänyt, ettei sillä olisi aikomusta nostaa uraanin rikastusastetta yli 20 asteen..

Ydinpolttoaineen rikastamisen (väkevöinnin) jälkeen varsinaisen pommin rakentaminen kestää vuosikaudet, toteavat asiantuntijat, minkä Israel myöntää.
Paljastuneitten tutkimuslaitosten perusteella herää kysymys, voiko Iranin vakuutuksiin luottaa? Voisiko Iran kehitellä ydinpommia salaisissa laitoksissaan, joita IAEA:n tutkijat eivät ole päässeet tarkastamaan?

Uraanin rikastaminen siviilikäyttöön riittää 20 %.in taso. Sen edelleen rakastaminen ydinpommin vaatimaan 90 %:n tasoon käy nopeammin Iranin valmistamilla uudenaikaisilla separaattoreilla.

Israel on ilmaiskuillaan pyrkinyt estämään Iranin suunnitelmia aseittensa kuljettamista ja tukikohtiensa rakentamista Israelin pohjoisrajan tuntumaan Syyriassa. Asiantuntijat varoittavat, että pelkkä tietoisuus Iranin potentiaalisesta ydinaseesta muuttaa tilanteen. Iranin korkein kaitsija Ali Khamenei ja parlamentti kiistelevät ydinpommin mielekkyydestä. Kysymys lienee Iranille enemmän arvovallasta kuin sen tarpeellisuudesta.
Uraanin rikastaminen | Yle Uutiset .

3. USA:n presidentti Joe Biden voi spekuloida osittaisen ydinsopimuksen solmimista Iranin kanssa, johon Washingtonin hallitus pitää yllä suhteita eri kysymysten vuoksi, sanoi Ulkoministeriön tiedottaja, joihin kuuluvat USA:n kansalaisten vapauttaminen Iranista, haluamatta käydä kysymyksiin tarkemmin.

JCPOA ydinsopimus Iranin kanssa on toistaiseksi pantu hyllylle, hän lisäsi. Viinissä huhtikuussa 2021 aloitetut keskustelut JCPOA sopimusten uusimiseksi eivät ole nyt ajankohtaisia USA:n hallituksen pitäessä yhteyttä Iraniin useissa muissa kysymyksissä, kuten ihmisoikeuskysymykset Iranissa, joita käsitellään. Iran sanoo olevan sille tärkeää, että länsimaat vakuuttavat sopimusten pitävyyttä.
Israel viestittää Yhdysvalloille vaativansa sen lopullisen sanan, ettei se liittyisi JCPOA sopimuksen kannattajiin.
Biden might be exploring limited nuclear deal with Iran – Mehr News Agency ,

4. Israelin uudet arabiliittolaismaat ovat joutuneet vaikeasti ratkaistavan pulman eteen, miten suhtautua Israelin uuden hallituksen kokoonpanoon ja sen hallitusohjelmaan . Paras vaihtoehto olisi antaa uusien vielä kokemattomien ministerien aloittaa tehtäviinsä perehtymisen popularististen lausuntojen
antamisen asemesta, mikä koskee myös Israelin arabikansalaisia.

Netanyahun hallituksen ministereihin kuuluu muutamia kovan linjan kannattajia, jotka haluavat liittää Israeliin alueita, joita PA pitää tärkeinä potentiaalisen Palestiinan valtion perustamiseksi.

UAE:n, Gulf-alueen liike- ja investointitoiminnan keskuksen ja nousevan alueellisen voiman liittyessä ensimmäisenä arabivaltiona liittoon Israelin kanssa, sen toivomuksena oli pikainen ratkaisu Israelin arabisuhteita hiertäneisiin kysymyksiin, kuten Israelin rakentamien setlementtien aseman ja laajentumisen uudelleenarviointi.

Pääministeri Netanyahun vakuutukset hallituksensa päätösten vaatiessa hänen hyväksyntänsä alueliitosten yhteydessä ja äärikansallisten nimittämisestä ministereiksi, tekevät vaikeiksi kompromissien löytämisen kiistakysymyksissä palestiinalaisten kanssa.

Turvallisuusministeri Itamar Ben Gvir on entinen jäsen juutalaisessa järjestössä, joka on kielletty USA:ssa ja Israelissa sen voimallisten arabivastaisten oppien vuoksi.
Kysymys onkin lopulta sitä, mitä he ovat oppineen yhteiskunnan yleisen mielipiteen torjuntansa aikana. Toivottavasti he ovat nähneet valon ja oppineet siitä.

Juutalainen yhteiskunta tarvitsee ennen kaikkea rakentavia voimia pysyäkseen pystyssä ja kehittyäkseen vastuunkantajiksi kansan yleisellä tuella.
Analysis-New Arab allies face dilemma as Israel shifts hard-right (msn.com)

5. PA e ymmärrettävästi suhtaudu myönteisesti Israelin sitä vastaan asettamiin sanktioihin, joita Israelin hallitus asetti rangaistuksena sen antaessa tukensa YK:n yleiskokouksen päätökselle alistaa YK:n yleiskokouksen päätös Kansainvälisen Oikeuden ICC:n mielipiteen alaiseksi.

”Israel koventaa toimiansa ja tekee ratkaisunsa PA:n painostamiseksi. Ramallain johto ei tiedä, mitä sen tulee tehdä ja miten reagoida”, sanoi palestiinalainen arabilähde lehdelle.
”Mahmoud Abbas on päättänyt jatkaa poliittista/diplomaattista taisteluaan, eikä hänellä ole aikomusta poiketa valitsemaltaan polulta”.
”Toisaalta hän ei halua antaa kuvaa, että hän aiheuttaa ongelmia. Siksi hän ei halua lopettaa turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa”.

Hän ei lähetä PA:n turvallisuusjoukkoja pidättämään epäilijöitä, vaan odottaa kadun reaktioita, mutta ei myöskään tue Ben-Gvir/Smotrich hallituksen politiikkaa.
Report: New sanctions spell trouble for PA | Israel National News – Arutz Sheva

6. Israelin poliisi kiristää toistuvien liikennerikkomusten tekijöiden rangaistuksia takavarikoimalla heidän liikenne välineensä (autonsa) 30 – 90 päivien ajaksi, palauttaen sen jälkeen auton omistajalleen.
Traffic violators to have their vehicles seized | Israel National News – Arutz Sheva ,

7. Israel vapauttaa pisimmän vankeustuomionsa kärsineen palestiinalaisen.
Karim Younis tuomittiin 1983 israelaisen poliisin Avi Blomberin kidnappaamisesta ja murhasta Golanin kukkuloilla kolme vuotta aiemmin.

Hän kehittyi merkittäväksi tekijäksi vankilassa olonsa aikana, kirjoitellen poliittisia artikkeleita ja kehottaen sopimaan erimielisyytensä Israelin kanssa.
Hänellä on Israelin kansalaisuus, mutta sisäministeriö haluaa poistaa sen.

PA:n johtaja Mm Abbas kutsuu häntä vapausliikkeen symboliksi, koko Palestiinan kansalle ja kaikille vapautta haluaville maailmassa. Turvallisuusministeri Itamar Ben-Gvir haluaa rajoittaa kansanedustajien vierailuja vankiloissa.
Israel frees longest-serving Palestinian prisoner (msn.com) ,

8. Kolmannes israelilaisista pelkää henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta. Israel on muuttumassa väkivaltaiseksi maaksi.
Israelin Kansallisen Tutkimuksen (INSS) suorittamassa kyselyssä, joka julkaistiin Israel Hajom lehdessä torstaina ilmenee, että turvallisuutensa menettäneiden lukumäärä on kolminkertaistunut uhkatekijöistä maan rajojen ulkopuolelta.

Tri Meir Elran, prikaatinkenraali (res), instituutin kansainvälisten asioiden johtaja kommentoi tiedustelujen tuloksia.
”Israel on nopeasti muuttumassa väkivaltaiseksi maaksi. Emme ole siellä vielä, varmasti ei USA:n mittapuulla mitaten, mutta nyt vakavien tai etuilijoiden tapausten levittäytyessä se on tullut osaksi sanakirjaa, mitä ei ennen ollut siellä, varmasti ei suuressa mitassa, mutta nyt se on standardi”.

”Väkivalta arabisektorilla on paljon suurempi ongelma kuin juutalaisella. Poliisin lukujen mukaan, joita ei ole vielä julkistettu – arabit suorittavat 41 % rikoksista yleensä, vaikka heidän osuutensa väestöstä on 21 %”.
Eri kategorioihin jaettuina arabit ovat syyllisiä 47 % raportoiduista murhista, 60 % omaisuutta turmelevista, 36 % murroista, lisäksi 86 % aseita käyttäneistä rikollisista.
Poliisin lukumäärä lisääntyi sinä aikana vain 20%.
Arab crime in Israel: 47% of murders are committed by Israeli Arabs | Israel National News – Arutz Sheva ,

9. Jerusalemin vanhalla hautausmalla löydettiin 30 haudan joutuneen vandalismin uhreiksi. Hautakiviä on työnnetty nurin ja pirstottu. Häpäistyjen hautojen joukossa oli kolme palestiinalaispoliisin hautaa brittihallinnon ajalta.
Over 30 Graves Vandalized In Jerusalem Protestant Cemetery – I24NEWS ,

LÄMPÖTILAT ISRAELISSA TÄNÄÄN

Jerusalem 9 -12; Tiberias 13 -18; Dimona 9 -14; Eilat 13 -20 +C-astetta, puolililvistä

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.