Valikko Sulje

Tiistai 22.03.2022

Kategoriat : Uutiset

TIISTAI 22.03.2022
01. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley herätti epäilyn, että YK:n palestiinalaispakolaisten asioita hoitava UNRWA käyttää vääriä lukuja pakolaisten määristä, joiden perusteella tukijamaat maksavat tukeaan UNRWA:lle.

Haley kyseenalaisti myös palestiinalaisten vaatimuksen paluuoikeudesta, joka heidän mielestään tulisi lisätä rauhasopimuksiin.
Esittäessään havaintojaan Demokratioiden Puolustamissäätiölle, Wasgintonissa toimivalle älyhautomolle, joka lausunnoisaan on usein myönteinen Israelille, Haley yhtyi kysymykseen, jolla kyseenalaistettiin UNRWA:n käyttämät pakolaismäärät.

UNRWA:n käyttämän oman arvion mukaan palestiinalaispakolaisia on kaikkiaan n. viisi miljoonaa.
USA pienensi aiemmin tänä vuonna apuaan IHRWA:lle 350 miljoonasta USD 60 miljoonaan USD.

Haley totesi USA:n asemasta näin.”Me tukijamaana UNRWA:lle tulemme jatkamaan tukeamme, jos UNRWA reformoi toimiaan – jos se todella muuttaa pakolaisten määrän todelliseksi, jonka jälkeen katsomme voivamme jatkaa yhteistoimintaa”.

UNRWA toimii palestiinalaisasioitten hoitajana 5 miljoonalle plestiinalaiselle, joista useimmat lienevät ihmisten jälkeläisiä, jotka pakenivat Israeliin itsenäistymiseen 1948 johtavaa sotaa, osa heistä vapaaehtoisesti, pieni osa pakotettuina.

Käsiteltäessä paluuoikeutta Haley sanoi näin:”Kysymys siitä voitaisiin poistaa pöydältä, ja meidän tulisi katsella ehtoja verrattuina siihen, mitä tapahtuu pakolaisille Syyriassa tai Venezuelassa; asia on todella tutkimisen arvoinen”.

USA:n edellinen presidentti Donald Trump esikuntineen halusi helpottaa palestiinalaisten asemaa, mutta Washingtonin on päättänyt toimista, jotka ovat vaikuttaneet negatiivisesti heidän asenteisiinsa.
Näistä keskeisin lienee Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi.

YK on omaksunut kannan, jonka mukaan Jerusalemin asema sekä Muslimien että juutalaisten (kuten myös kistittyjen) pyhänä kaupunkina, jonka Israel vapautti kuuden päivän sodan yhteydessä 1967 Jordanian miehityksestä, voidaan ratkaista vain neuvottelujen kautta. (Jordania luopui myöhemmin aluevaatimuksistaan)

Haley kertoo olleensa tietoinen YK:n Israelia tuomitsevasta kannasta, mutta havaittuaan, miten valtioitten edustajat YK:n yleisistunnossa toistelivat samoja tuomioitaan ensimmäisessä istunnossa, hän päätti nousta ylös ja puuttua asiaan.
””He ovat lasten kaltaisia, jotka tuntevat voimistuvansa toisia painostamalla, enkä halunnut osallistua siihen””Istunnoissa oli tarkoitus käsitellä Lähi-Idän asioita, mutta he jatkoivat Israelin tuomitsemista. Näin toimien saimme käsittelyn vähitellen siirtymään koskemaan koko Lähi-Itää, eikä vain Israelia”.
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5337068,00.html,

02. ynetnews.com aktiivisna kiejeenvaihtajana toimiva UAE:n diplomaatti Yousef Al-Otaiba kehuu Israelin ja UAE:n välille solmittua uutta sopimusta, joka lupaa uutta tulevaisuutta koko Lähi-Idälle, sen kasvulle ja uudistuksille, parempia mahdollisuuksia ja läpimurtoja pitkäntähtäyksen suunnitelmissa.

Sopimuksen ensimmäisiä tuloksia oli diplomaattisten suhteitten normalisoiminen UAE:n ja Israelin välillä.

”Toinen ehkä vieläkin tärkeämpi saavutus sopimuksesta oli Israelin päätös hyväksyä neuvoteltu ratkaisu yksipuolisen päätöksen asemesta suunniteltujen palestiinlais-alueiden liittämiseksi osaksi Israelia”, Otaiba kirjoittaa artikkelissaan.

”Olemme rakentaneet modernin, tulevaisuuteen tähyävän yhteisön hiekasta päättäväisyydellä. Tähän saakka ne on rakennettu suurelta osin erillisinä. Aita koko yhteisön ympärillä. Nyt kuitenkin portit on avattu. Yhdessä Emiraatit ja Israel astuvat sen kautta tulevaisuuteen”.

”Kuten kaikissa matkoissa, odotettavissa on löytöjä ja vaikeuksia, ajoittain jopa erimielisyyttä valitusta suunnasta. Mutta päämäärä on selkeä ja varma kuin vain voi olla – rauhallisempi, vauras, ja toivorikas Lähi-Itä”.
www.ynetnews.com/article/r1ccsaiGP,

03. Pääministeri Naftali Bennett teki ylätysvierailun Sharm e-Sheikhiin, tavaten siellä yhdessä Egyptin presidentti Abdul Fattah al-Sisin kanssaja Abu Dhabin kruunun-prinssin Mohammed bin Zayed Al-Nahyanin (MBZ) maanantaina.

”Kolmikanta tapaaminen koskee yhteisiä turvallisuusintressejä, joita on melkoinen määrä kaikissa muodoissaan”, diplomaattinen lähde kertoi.

UAE yhdessä Israelin kanssa ovat vastustaneet Washingtonin hallituksen kaavailuja Iranin vallankumousarmeijan (IRGC) joukot ulkomaisten terrorijärjestöjen listalta.

”Jotkut Emiraateissa ovat kokeneet shokin saatuan viestin, jonka mukaan USA aikoo poistaa IRGC:n terrorijärjestöjen listalta” Abu Dhabista tullut viesti kertoi.

Bennett ja ulkoministeri Yair Lapid julkaisivat perjantaina lausunnon, ”jossa he näkevät vaikeaksi uskoa, että IRGC:n nimittäminen terrorijärjestöksi poistetaan listalta sillä perusteella, että Iranin Vallankumousarmeija lupaa olla vahingoittamatta amerikkalaisia. On vaikea usksoa, että USA hylkää läheisimmät liittolaisensa terroristien antamien tyhjien lupausten johdosta”. ´
UAE sanoo työskentelyn vaikeutuneen Bidenin hallituksen kanssa puolustusasioissa, ja suhteet ovat muutenkin vaikeutuneet.
Amerikkalaiset haluaisivat päästä hänestä eroon, mutta istuvan presidentin erottaminen ei liene ihan yksinkertainen juttu, vaikka hän tuhoaa maata ja hävettää Demoktaattista puoluetta, puoliväli-vaalien kynnyksellä.

USA:n ulkoministeri Antoni Blinken perui sovitun matkansa Abu Dhabiin, sanoen toteuttavansa sen lähipäivien aikana.

MBZ ja Saudi Arabian kruununprinssi ja todellinen hallitsija Mohammed bin Salman MBS kieltäytyvät ottamasta Bidenin puheluja vastaan koskien USA:n asettamia sanktioita Venäjää vastaan, USA:n tekemien Gulf-maita koskevien poliitisten päätösten vuoksi, kuten Wall Street Journal raportoi.

UAE ja Saudi Arabia eivät allekirjoittaneet USA:n Venäjän vastaisia sanktioita YK:n turvallisuusneuvostossa viime kuussa.

UAE ja Saudi Arabia taistelevat Houthi-kapinallisia vastaan Jemenissä, ja ovat joutuneet Iranin tukemien kapinallisten drone-hyökkäysten kohteiksi, etenkin saudien Persianlahden rannalla sijaitsevat öljynjalostuslaitokset ovat suosittuja.

USA:n hallitus poisti Houthit terrorijärjestöjen listalta viime vuonna.
Naftali Bennett jatkaa puhumista Bidenin aikomuksia vastaan IRGC:n poistamista terrorijärjestöjen listalta, viimeksi Yediot Aharonit konfrenssissa.

Israelin nouseminen USA:n presidentin suunnitelmia vastaan on monimutkainen ja vaarallinen kysymys, sillä USA on Israelin suurin ja lähes ainoa tukija maailmalla.

Bennet onnistui keskeyttämään IAEA:n aloittaman Iranin ydinsuunnitelman ja ydinlaitosten sotilaallisen laajuuden tutkimusten lopettamisen, IAEA:n pääsihteerin Rafael Grossin kieltäydyttyä painostuksesta huolimatta.

Bennettin arvion mukaan Bidenin hallitus haluaa hyväksyä uudistetun JCPOA Iranin ydinteollisuutta koskevan sopimuksen, joka on huonompi kuin edellinen.
Israelin puolustusministeri Benney Gantz antoi terävän lausunnon, jossa hän selvin sanoin vaatii IRGC:n pitämistä terroristien listalla,

”Iran on globaali ongelma, joka vaarantaa rauhan säilymistä kaikkialla, missä se toimii”.
www.ynetnews.com/article/r1ccsaiGP,

04. Kaksi Iranin Shahed -136 aseistettua drone konetta ammuttiin alas lähellä Erbiliä Irakissa 14. helmikuuta; koneet olivat matkalla Israelia kohti.

Iran tutkii mahdollisuuksia lähettää droneilla aseita ja ammuksia Gazan kaistalle.

Viime viikolla Hizbullahin valvoma Al-Majadeen TV raportoi helmikuussa Israelin koneitten tuhonneen satoja iranilaisia droneja iskuissa, jotka oli kohdistettu Kermanshah lentotukikohtaa vastaan.

Vastaukseksi Iran ampui 12 ballistista ohjusta Erbilin lentotukikohtaa vastaan väittäen sen olevan Israelin tukikohta.

Israel ilmoitti Iranin kahden al-Shahed 197 drone koneen alasampumisen tapahtuneen IAF:n F-35i häivehävittäjien toimesta.

Dronet havaittiin maassa sijaitsevan havaintoaseman toimesta.
Isrealin koneet kuuluvat 140 Golden Eagle Squadroniin ja 116. Lions eteläiseen Squadroniin. Dronien sirpaleita löydettiin pitkin maaseutua.
www.jpost.com/arab-israeli-conflict/article-701888,

05. Bennett sanoo, ettei Venäjä enää vaadi Zelenskin hallituksen kaatamista eikä Ukrainan riisumista kokonaan aseista.

Zelensky puolestaan sanoo, ettei Ukraina pyri NATO:n jäseneksi – ei ainakaan toistaiseksi – mutta tilanne voi muuttua nopeasti.

Bennett – jolla on hyvät suhteet sekä Venäjään että Ukrainaan – sanoo jatkavansa välitystointaan osapuolten välillä, mutta edessä on vielä pitkä umpihanki.

Putin sanoi juurittavansa natsismin Ukrainasta, mikä on askarruttanut tarkkailijoita, koska ei ole selvää, mitä hän sillä tarkoitti.

Putin on saanut täyden venäläisen kommunistisen koulutuksen ja opastuksen salaisen upseerin tehtäviin ennen ottamistaan Venäjän Valtiolaivan ohjaukseensa.

Tämä on voinut aiheuttaa sen, että hänellä on vaikeuksia sopeutua länsimaiseen – kuten hän sanoo – korruptoituneseen ajattelutapaan, jossa kaikki on ostettavissa, ja jokaisella ihmisellä on hintansa.
www.jpost.com/breaking-news/article-701889,

06. Cyber-hallinto sanoo: 66 000 CCTV yksikköä Israelissa ovat helposti hakkeroitavissa.

”Vaihtakaa tunnus-sananne”(password) sanoo INCD huolestuneena, että hakkerit ovat tehostaneet iskujaan turvallisuuskameroita vastan. Monia muitakin keinoja on käytettävisä turvallisuuden parantamiseksi.
Etenkin CCTV:n käyttäjät ovat olleet suosittuja kohteita.
www.jpost.com/business-and-innovation/tech-and-start-ups/article-701994,

07. Presidentti Biden väittää, että Venäjän ylinjohtaja presidentti Vladimir Putin harkitsee biologisten aseitten käyttöä Ukrainan taisteluissa.

Hän lienee saanut aiheen syytökseen siitä, että Venäjä sanoo Ukrainan perustaneen USA:n ohjauksessa useita bio/kemiallisia laboratorioita eri puolille Ukrainaa, ja että venäläiset salaiset agentit ovat informoinet niistä Putinia.

Ehkä sota paljastaa senkin, mitä kaikkea amerikkalaiset aktivistit Hunter ja Joe Bideniä myöten ovat huseeranneet Ukrainassa salaisesti. Näitä syytöksiä on heitetty myös entistä presidenttiä Trumpia vastaan Venäjällä.
www.jpost.com/breaking-news/article-701961,

08. Presidentti Putinin odottama pikaisen voiton hälveneminen Ukrainassa on alkanut valjeta myös hänelle, Ukrainan vähälukuisen armeijan vastarinnan vain tiivistyessä, eikä Venäjä voi osoittaa yhdenkaan suuren kaupungin miehityksen onnistumista.

Pakolaisia varen on onnistuttu muodostamaan kahdeksan turvattua poistumis reittiä, joita käyttäen n. 8 000 ihmistä on päässyt turvaan. Pakolaisten määrä lienee viimeisten tietojen mukaan yli 3 miljoonaa, mutta sitä ei ole voitu referoida.

Paikalla olleet ovat nähneet käsikranaatteja heitetyn talojen katoilta ilmaisematta, ketkä olivat heittelemässä ja ketä haluttiin vahingoittaa.
www.jpost.com/breaking-news/article-701961,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 02 -10: Tiberias 08 -17; Suolameri 11 -18; Eilat 10 -21 +C-astetta; yleisesti puolipilvistä, sateita ei ole raportoitu.
forecast.israelinfo.co.il/,