Valikko Sulje

Tiistai 30.8.2022

Viesti : Tiistai 30.8.2022
URL : israelupdate.achlak.net/tiistai-30-8-2022/
Päiväys: : 30.8.2022 12:35
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

TIISTAI 30.8.2022

1. Syyrian valtion medialähteet raportoivat Israelin tekemän ohjusiskun Syyrian ohjuslaitteita vastaan aiheuttaneen suurta tuhoa. Syyrian valtion valvoman median raportin mukaan ohjukset ammuttiin Välimeren rannikkokaupungin Masyaf yli, mutta ”useimmat niistä ammuttiin alas”, kuten englanninkielinen Al Jazeera raportoi.
times of israel news – Bing News ,

2. Taistelut jerusalemin kristillisessä kortelissa jatkavat. Lailliset erimielisyydet jatkuvat oikeussaleissa historiallisen omaisuuden kohtalosta, joita Kreikan Orthodoksikirkko vaatii omakseen. Laillinen taistelu on muutunut poliittiseksi, joissa väitettyjen omistajien esittämä omistusoikeus punnitaan oikeudessa.
jerusalem post english – Bing News.

3. Suunnitelmat Noin kolmasosa Juudean ja Samarian liittämiseksi Israeliin olivat jo valmiina, mutta silloisen USA:n presidentin Trumpin salainen kirje pääministeri Benyamin Netanyahulle pysäytti koko prosessin. Washington oli jo varautunut auktorisoimaan liitossuunnitelmat noin kolmasosan Juudean ja Samarian alueista liittämiseksi Israeliin.

Asiaa käsittelevä Al Yazeera käyttää raportissaan noista alueista sanontaa Palestiinan maa, mikä ei kuvaa niiden todellista laillista tilaa. TransJordania miehitti nuo alueet 1948 itsenäisyyssodassa liittäen ne Transjodaniaan, joka muutti nimensä Jordaniaksi. Vain Pakistan vahvisti liitoksen.

Juudean ja Samarian alueet kuten koko nykyisen Jordanian alue kuuluivat brittimandaattiin, jolle Kansainyhteisö antoi tehtäväksi muodostaa juutalaisten kotimaa. Englannin ulkoministeri muodosti Kairossa Jordanian itäpuolisista alueista TransJordanin suojeluvaltion Englannin suojeluksessa, jonka pinta-alaon n. 2.5 kertainen juutalaisille tarkoitetusta alueesta, ehkä alueen arabien tarpeisiin, vaikka sitä ei suoraan sanottu asiakirjoissa.

Jordanin länsipuolinen alue oli pääasiassa ns. Kruununmaata, joka kuului Turkin islamilaiseen hallintoon; yksityisomaisuutta oli vähän, suurin osa viljelysmaasta joutuivat suurten maanomistajian hallintaan, joko omistusoikeudella tai vuokrattuina palstoina. Omistuisoikeuden selvittämistä vaikeuttavat, että Länsirannalla on vielä voimassa sekä Turkin oikeusperusta että Englannin käyttämä länsimainen maan omistusjärjestelmä, osalla maata Israelin oikeusjärjestelmä.

Uudet raportit Tel Avivista paljastavat, joissa on mukana presidentti Trumpin salainen kirje pääministeri Netanyahulle, jossa Trump paljastaa, että Washington oli valmis auktorisoimaan Juudean ja Samarian juutalaisosien liittämiseksi Israeliin. Nämä alueet käsittivät Jordanjoenlaakson, Kuolleenmeren pohjoisosat sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt.

Liittämisehtoihin kuului Israelin lupaus Palestiinan valtion perustaminen alueelle, johon kuului kaksi kolmasosaa jäljellä olevasta maasta.

Koko Trumpin hallitus oli suunnitelman takana, jonka rohkaisemana Trump saattoi ilmoittaa Netanyahulle kaiken olevan selvää liittosunnitelman toteuttamiseksi. Netanuahu matkusti Wasingtoniin delegaationsa kanssa suunnitelman lopullista hyväksymistä varten. Delegatiossa oli kaksi setlementtijohtajaa, joista toinen tuki suunnitelmaa, toinen vastusti sillä perusteella, että Israel haluaa tunnustaa Palestiinan valtion, mitä hän vastusti.
Myöhemmin paljastui, että UAE vastustaa suhteiden normalisoimista, jos Israel toteuttaa liittämis suunnitelmansa. Tämän johdosta Jared Kushner viivytti hyväksymistä – aluksi viitaten COVID19 pandemian leviämiseen, ja lopulta siksi, että UAE vastusti sitä.

Kolmen sivun liitteessä tammikuussa 26 päivänä 2020 kaksi päivää ennen kuin Trump esitti rauhannäkemynsä Valkoisessa Talossa, Trump yksilöi muutamia kohteita, kuten Trumpin pyyntö Netanyahulle, että hän virallisesti tunnustaa ja hyväksyy kirjeen liitteenä olevassa kartassa Trumpin näkemyksestä – että USA tunnustaa Israeln itsenäisyyden noilla Länsirannan alueilla, joita suunnitelmassa pidetään osana Israelia.

Vastauksena Netanyahu ilmoitti lähettävänsä hyväksyntänsä lähi päivinä, ilmoittamatta aikataulua. Kushnerin kertomus asioiden edistymisdestä poikkeaa osin muista, kuten hän kertoo kirjassaan Breiking of History: Valkoisen talon muistio.
Siinä Kushner kertoo, että USA:n Israelin lähetti David Friedman meni osittain presidentin tueksi vakuuttaen Netanyahulle, että hän saisi Valkoisen talon hyväksyminen nopeammin.
Kushner vakuuttaa, ettei Friedman ollut keskustellut hänen tai hänen tiiminsä kanssa.

Netanhayu ja Friedman kiistävät tämän sanoen: ”Syytös, että Netanyahu yllätti presidentin ja hänen henkilökuntansa koordinoimattomalla ilmoituksella, on täysin perusteeton”.
Jerusalem Post: Kushner’s Promise to UAE Confused Israeli Plans to Annex Parts of West Bank | Asharq AL-awsat (aawsat.com) ,

3. Airport Authority ilmoitti elokuussa 22. elokuuta alkaen, Ramon lentokentän, uuden kansainvälisen lentokentän, joka sijaitsee Negevin erämaassa lähellä Eilatia, sallivan esimmäisten palestinalaisten matkustajien lentää turkkilaisiin kaupunkeihin Istanbuliin ja Anatalyaan yhteistoiminnassa turkkilaisten viranomaisten kanssa.

Palestiinan Auktoriteetti (PA) hylkäsi suunitelman virallisesti ilmoittaen syyksi, ettei sitä oltu koordinoitu PA:n kanssa ja että se ohitti PA:n arabien vaatimuksen itsenäisestä lentokentästä.
PA:n arabit eivät halua Israelin rajavartijoiden kurkkivan heidän selkänsä takana, mitä tai keitä sillä kuljetetaan.

Nykyisin PA:n arabien ainoa pääsy ulkomaille kulkee Jordanian Ammanin kentän, osittain, kun pääsy sallitaan, Egyptin kautta.
Israel postpones opening of Ramon airport to Palestinians-Xinhua (news.cn) ,

4. Israeli Korkein Oikeus pitää voimassa päätöksensä karkottaa palestiinalaisia alueilta, jotka suunnitelmissa on tarkoitettu ”yleisiksi puistoalueiksi”.

Israelin Korkein Oikeus päätti sunnuntaina karkoittaa palestiinalaiset Sheikh Jarrah alueilta, jotka on tarkoitettu puistoiksi. Tämä on erillinen päätös aiemmista KOK:n päätöksistä alueella.
Israeli High Court Rules to Evict Palestinians from Sheikh Jarrah to Build ’Public’ Park – Palestine Chronicle ,

5. Israelin puolustusministeri Benni Ganntz haikailee Washingtonissa, kun hänen haluamansa keskustelukumppanit ovat kesälomilla. Valkoinen talo ilmoitti Gantzille, ettei nyt ole sopivaa tulla pyytämään audienssia, Sekä presidennti Joe Biden että Puolustministeri ovat tauolla.
Saman kohtalon kärsi myös pääministi Yair Lapid, jolle ilmoitettiin, etteivät herrat ole nyt vapaina.
U.S. rebuffs request for Lapid-Biden call: Times of Israel – Tehran Times ,

Presidentti Joe Bidenin toimia on tullut valvomaan hänen vaimonsa Jill Biden, joka on tullut hakemaan puolisonsa pois lehdistötilaisuuksista. Eräässä vidoessa näytetään miten vaimo kääntää Joen huomion pois journalisteista, jotka eivät henno irrotautua hänestä.
Ilmeisesti presidentti Bidenin perättömät puheet ovat sitä luokkaa, ettei niitä voida näyttää kansalle, ovathan välivaalit tulossa ja muutenkin.

Viinin Iranin ydinteolliszuutta koskevat sopimuseuottelut ovat lähes valmiit, ja Isrealin pääministeri Yair Lapid haluaa sanoa vielä jotain niistä, mutta Biden on poissa, lomalla, gone with the wind.
USA:n virkaiijat lohduttavat, että kyllä ne lopulta pidetään.

Samoin kävi puolustusministeri BennyGantzille, mutta hänelle sentään löytyi puhekumppaneita.
Lapidin viesti Bikdeille on se, että sopimus sallii Iranin tehdä ydinaseita ja niitä kuljettavia ohuksia, jotka tulisi ehdottamosti estää.

6. Jerusalemin paikallinen sunnitelu-ja rakennuskomitea käsitellee ensivikomnkokokuksessaan Jerualemineteläpuolisten kohteitten rakentamista. Kysymys ei ole ns. E1-alueen rakentamisesta, vaan 700 asuntoyksikön rakentamisesta Givat Hashekediin, Beit Safafan lähelle.
Usa vastustaa rakentamista Jerusalemin ympärille PA:n toivomusten mukaisesti. PA haluaa saada rakentamattoman vyöhykkeen Betlehemistä Rammallahiin tulevan valtion tarpeita varten.
USA:n lähetiläs Jerusalemiin Tom Nides ehdottaa esitysten hylkäämistä, Auelet Shaked, joka johtaa kmissiota, sanoo esitysten tulevan hyväksytyiksi.
US opposes, but Shaked insists on approving construction of in southern Jerusalem | Israel National News – Arutz Sheva ,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 24 – 34 : Tiberias 29 -38; Dimona 24 -37; Eilat 34 -43 + C-astetta, vähän viilenevää.

Täsmäsää Eilat – Foreca.fi

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.