Valikko Sulje

TIISTAI 6.2.2924

Viesti : TIISTAI 6.2.2924
URL : israelupdate.achlak.net/tiistai-6-2-2924/
Päiväys: : 6.2.2024 09:13
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

TIISTAI 6.2.2924

Tiistaiaamu alkoi hieman sekavissa tunnelmissa kännykän lataamisessa ilmenevien ongelmien vuoksi, mutta nyt nekin näyttävät selkeytyvän, joten aloitetaan.

1. Israel jatkaa hyökkäyksiään Gazassa sodan kiivaimmissa taisteluissa, mutta nyt keskittyen hyökkäykseen Rafahissa. YK ilmoittaa pelkäävänsä, että taistelujen seuraukset voisivat olla katasrfofaaliset, mikäli ne toteutetaan. Raporttien mukaan yli puolet Gazan arviolta 2.3 miljoonasta asukkaasta asuvat Egyptin rajaa vastapäätä olevassa pienessä Rafahin kaupungissa.

Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu on uhannut tekevänsä hyökkäyksen joka tapauksessa alueella, jota kutsutaan”viimeiseksi turvapaikaksi” kutsutulla alueella.

Kansainväliset avustusjärjestöt ja YK imoittavat pelkäävänsä humanitääristen seurausten nousevan katastofaalisiksi, mikäli Israel toteuttaa hyökkäyksensä.
Rafahin asukkaat pelkäävät hyökkäyksen ajavan heidät lopullisesti pois erillisalueelta Egyptiin, mihin Egypti suhtautuu vastahakoisesti. Egyptillä on huonoja kokemuksia palestiinalaisten muuttamisesta alueelleen.

Rafahin telttaleirin asukas Abu Gabal kysyy aiheelllisesti: ”Asumme tällä Rafahissa, minne muualle voisimme mennä, eikä Netanyahun uhkailuilla ole rajaa”.

Hamasin terveysministerin tiedon mukaan yli 27000 palstiinalaista on jo saanut surmansa Gazan sodassa, mutta tuhansien muiden pelätään jääneen rakennusraunioitten alle.

Israelin menetykset sodan alkamisesta lähtien ovat 226 kaatunutta sodan alkaessa Hamasin hyökkäksestä lähtien Israelin siviiliasutuksiin Gazan rajan pinnassa.
Hamasin ja Palestiinan Islamic Jihadin joukot surmasivat 1200 siviiliä ja kaappasivat arviolta satoja ihmisiä pantivangeikseen, joita he ovat pienissä erissä vapauttaneet Israelin vapauttamia Israelissa eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittuja rikollisia vastaan.
Israel uhkaa maahyökkäyksellä Rafahiin – MTVuutiset.fi

2. Hamasin johto ilmoittaa Israelin ilmavoimien pommittaneen päiväkotia Rafahissa, surmaten kymmeniä päiväkodissa turvaa hakeneita, mikäli Hamasin ilmoitus on totta. Al-Jazeeran ilmoituksen mukaan kaksi heistä oli lapsia. .Al-Jazeeran mukaan päiväkotiin tehty ilmamisku surmasi ainakin 92 ihmistä.
Hamasin johto ilmoittaa tarvitsevansa lisää aikaa tutkiakseen USA:n, Israelin, Qatarin ja Egyptin edustajien tekemää vaiheittain toteutettavaa aselepo-ehdotusta, joka sisältää myös humanitaarisen avun toimittamisesta Gazaan ja siellä pidettävien panttivankien vapauttamiseksi. Palestiinalaiset ovat haudanneet kymmeniä ruumiita joukkohautaan.

Hamasin johto ilmoitti alkuviikosta saaneensa alkuviikosta aselepoehdotuksen, mutta tarvitsevansa aikaa sen tutkimiseen.
Hamasin Libanonissa asuva edustaja sanoi, että ehdotuksesta puuttuu joitakin yksityiskohtia, joiden vuoksi lisäaika on tarpeen. Tulitauosta Gazassa on neuvoteltu jo useita viikkoja, mutta ratkaisua sen solmimiseksi ei ole löydetty.

Samaan aikaan Gazassa panttivangeista yhä useampi on menehtynyt surkeissa olosuhteissa odottaessaan toista sataa päivää vapauttamista.
Israel pommitti päiväkotia – MTVuutiset.fi

3. Israelin asevoimat taistelevat nyt entistä lähempänä Egyptin rajaa Gazan kaistalla.
IDF ilmoitti tehneen kymmeniä iskuja Gazan kaistalla, surmaten kymmeniä Hamasin ja muiden järjestöjen Israelin Puolustusministeri Yoav Gallantin mukaan iskujen kohteina ovat olleet Khan Younisin kaupunki, jossa on asunut ja toiminut Hamasin johtoon kuuluneita henkilöitä.

IDF:n joukot toimivat nyt etelämpänä kuin aiemmin lähestyen Egyptin rajaa. Lähitaisteluissa on käytetty panssarien ja ilmaiskujen tukea. Egyptiä on informoitu niistä.

Joukot tekivät myös ratsian Hamasin etuvartioaseman tiloihin Khan Younisissa, ja takavarikoineen sotilaallisia varusteita sekä asekätkön, jossa ol mm. AM-47 rynnnäkkökiväärejä sekä useita rakettikäytteisiä kranaatteja.
Israel sanoi tappaneensa kymmeniä ”terroristeja” lähitaisteluissa Gazan kaistalla – MTVuutiset.fi

Kansainvälinen humanitaariset avustukset ovat alkaneet saapua Gazan kaistalle tällä viikolla.

Qatarin Ulkoministeriön ilmoituksen mukaan Qatarin välityksellä neuvotellun sopimuksen nojalla luvatut lääkeannokset ovat humanitäärisen avun myötä saatu Gazan kaistalle.
Osa lääkkeistä on tarkoitettu lokkuun 7. päivän iskuissa haavoittuneille, sekä lääkintää tarvitseville panttivangeille.Nuorin panttivangeista on vuoden ikäinen.

Panttivangeista uskotaan yli puolen olevan edelleen vangittuina ja kahleissa.
Israel sanoi tappaneensa kymmeniä ”terroristeja” lähitaisteluissa Gazan kaistalla – MTVuutiset.fi

LÄMPÖTILAT ISRAELISSA TÄNÄÄN.

Jerusalem 9 -13; Tiberias 11 – 17; Dimona 10 -17; Eilat 12 – 21 +C-astetta, aurinkoista. Osalla maata puolipilvistä, ajoittaista heikkoa sadetta.

Kommentoi artikkelia: israelupdate.achlak.net/tiistai-6-2-2924/#respond