Valikko Sulje

Torstai 12.1.2023

Viesti : Torstai 12.1.2023
URL : israelupdate.achlak.net/torstai-12-1-2023/
Päiväys: : 12.1.2023 15:13
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

TORSTAI 12.1.2023

1. Hyökkäykset Al-Aqsa moskeijaa vastaan Jerusalemin Temppelivuorella ovat nousseet siitä lähtien, kun vuonna 2003 Israel yksipuolisesti salli ei-muslimien tehdä ratsian Al-Aqsa moskeijassa, sopimatta siitä ensin muslimisäätiön kanssa, jolla on päiväkohtainen moskeijan ylläpito- ja valvontaoikeus, vaikka Israel säilytti Temppelivuoren omistusoikeuden itsellään.

Viimeisin ”hyökkäys” moskeijan koskemattomuutta vastaan tapahtui pääministeri Netanyahun hallituksen turvallisuusministerin Itamar Ben-Gvirin vieraillessa Temppelivuoren alueella, joka sujui ilman välikohtauksia muslimien vihaisten vastalauseiden saattelemina.

Baraam Darazin kirjoittaman artikkelin mukaan vierailu oli osoituksena ”Israelin sionistien skandaalimaisista hyökkäyksistä”, ja ”esimerkki Israelin pyrkimyksistä historiallisen tasapainon poistamiseksi, joka on ollut voimassa Ottomaanihallituksen hallinnasta lähtien”, koska se sotii pyhän paikan itsenäisyyttä vastaan, kuten artikkelissa todetaan.

Vaarallisemmat hyökkäykset Al-Aqsaa vastaan tulevat kuitenkin ”temppeliryhmien” taholta, joiden päämääränä on Al-Aqsa moskeijan poistaminen ja juutalaisten kolmannen Temppelin rakentaminen sen raunioille. (ISIS joukot ovat seuranneet tätä shiamuslimien harjoittamaa käytäntöä Syyriassa ja Irakissa)

Temppelivuorelle nousseiden juutalaisten vastalauseet ovat koskeneet juutalaisten rukousoikeutta vastaan Vuorella, joka on kielletty Ottomaanhallituksen ajoilta lähtien. Israelin oikeuslaitokset ovat kohdelleet ”setlerien” aiheuttamia hyökkäyksiä Vuorella lähinnä uskonnonvapaus-kysymyksinä, joita vastaan rukouskielto Vuorella sotii.

Temppeliryhmillä on selvä agenda, joka toteutuessaan merkitsisi selvää muutosta nykyiseen tilanteesen. Temppelivuoren ryhmien nousemisen myötä ovat nousseet ideat kolmannen Temppelin rakentamiseksi Vuorelle, jossa kyllä on tilaa.

Knessetin vaalit 2022 antoivat kiihotetta ja raivasivat tietä antaa puolueiden edustajille valtaa hallituksessa, mikä puolestaan voi koventaa vaatimuksia tilanteen muutoksille koskien A-Aqsa moskeijan asemaa. Kahanistipuolueiden voitto vaaleissa ja hallituksessa tullee lisäämään vaatimuksia ja hyökkäyksiä Al-Aqsa moskeijaa vastaan.

Toukokuussa 1922 oikeuslaitokset ovat yhä tarkemmin alkaneet seurata kansalaisten yleisiä mielipiteitä ja muutoksia siinä. Oikeuslaitokset ovat yhä herkemmin huomioineet kansalaisten mielipiteitä, moittien poliisien toimia valvoessaan rukoilijoita Vuorella.
Oikeuslaitos katsoi, ettei pään kumartaminen rukouksen esittämiseksi ole riittävä osoitus loukkauksesta uskonnon vapautta vastaan.

Temppeliryhmät kiittivät oikeuden päätöstä, ja kehottivat aktivisteja lisäämään Talmudissa määrättyjen rukousten määrää. (myös moskeijoissa)

Samaan tahtiin syyskuussa 2022 Israelin oikeus katsoi, ettei ollut lainvastaista Shofarin puhaltaminen islamilaisella BaB AL-Rahma hautausmaalla, joka puolestaan kiihotti ”setlereitä” ja Knessetin jäseniä puhaltamaan pasuunaan (shofariin) heprealaisten Uuden Vuoden juhlinnan aikana. Oikeuden päätösten mukaisesti Temppeliryhmät ovat lisänneet vaatimuksiaan myös Al-Aqsa moskeijaa vastaan.

Israel Hajom lehdessä julkaistu artikkeli v 2019 aloitti keskustelut Israelin tarkimmin varjellusta salaisuudesta Jerusalemissa, juutalaisten rukoilemisesta Al-Aqsa moskeijassa, joita he harjoittavat hallituksen sponsoroimina. Siinä kerrotaan myös Israelin poliisin muuttuneesta suhtautumisesta rukoilemiseen Temppelivuorella ja sen moskeijoissa, ellei niiden tarkoituksena katsota olevan provosoida tilanteita.

Jerusalem Post lehdessä joulukuussa 2018 julkaistu artikkeli tukee edellisiä tilanteita. Sen mukaan ryhmä esitti ”näytösluoteisesti” poliisin saattamaa ryhmää ulos moskeijasta.

Israelin poliisin suhtautuminen Temppelivuorella vallinnutta käytäntöä vastaan muuttui 2015 Gilad Erdanin saatua sisäisen turvallisuusministerin aseman.
Erdan sanoi elokuussa 2019 tilanteen muuttuneen ja siksi hän – painostuksen alla – voi sallia yhä suurempien juutalaisryhmien vierailun pyhillä paikoilla.

Edelliset käytännön tapahtumat osoittavat Israelin viranomaisten, mukaan lukien Knessetin jäsenten ministerin oikeuksilla, tukevan rukousten salliminen – ja osittain osallistumisen niihin, siten vahvistaen yleistyneitä vaatimuksia muuttuneesta asenteesta.

Viime vuoden aikana Knessetin jäsenet Uri Ariel, Yehuda Click, MiriRegev, Shuli Moallem yhdessä muiden kanssa organisoivat ja itse osallistuivat Forumeihin ja seminaareihin kehottaen hallitusta huomioimaan tällaiset oikeudet.

Näyttää siltä, että henki – olkoon se sitten hyvä tai paha – on päästetty ulos pullosta, eikä sen saaminen takaisin pulloon ole ihan yksinkertainen asia.
Israeli aggression on Al-Aqsa: Tracks and prospects | Opinion (dailysabah.com) ,

2. Uuden lain mukaan Poliisin suorittamat tutkimukset saatetaan oikeusministeriön alaisiksi. Kansanedustaja Moshe Saada, joka sai paikan Netanuahun johtaman Likud-puolueen listalla, teki lakiesityksen, jolla poliisin tutkimusosaston (PID) löydöt saatetaan Oikeusministeriön alaisiksi, kertoo Israel Hajom uudessa raportissaan.

Uuden lain mukaan PID saa – ei ainoastaan tutkimus- oikeudet tutkia polisiupseerien uorittamia rikoksia – joita heidän epällään tehneen, vaan myös tutkia Shabakin operaattioita, sekä niiden toimia, jotka työskentelevät valtion syytöspalveluksessa.

”Osaston johdon nimittää oikeusministeriö, ja vain henkilö, jolla on oikeus palvella Korkeimmassa Oikeudessa, voidaan harkita PID:n johtajan asemaan”.

Tähän saakka PID on ollut poliisin sisäinen osasto, johtaen tilanteeseen, jossa poliisin vastuulla on tutkia omia toimiaan, mikä voi johtaa eturistiriitaan. (conflikt of interest)
New bill: Bring Police Investigations Dept under Justice Ministry authority | Israel National News – Arutz Sheva ,

3. Israel Hajom julkaisi tri Hamed Mahajanin potilaan kirjoituksen, jossa hän kummeksuu häntä hoitaneen lääkärinsä saamista syytöksistä potilaansa myrkyttämisestä todeten, että Hadashan Sairaala teki suuren virheen epäilltyään moitteetonta lääkäriä, joka lopulta todettiin syyttömäksi.

Entinen potilas epäilee tämän hienon lääkärin joutuneen poliittisen ajojahdïn kohteeksi, mutta pidättyy antamasta tuomiotaan odottaen Ihmisoikeusaktivistin käsitystä.
I was Dr Mahajana’s patient. He, we all, deserve better. | Alan Abrams | The Blogs (timesofisrael.com) ,

4. Knessetin jäsen lähettiläs Danny Danon pyrkii löytämään kannatusta esitykselleen Jordanin laakson liittämiseksi Israeliin. Alue on kokonaisuudessaan ns C-aluettta, kokonaan Israelin siviili- ja turvallisuustakuun alla.
Koska alue ei ole osa Israelin maata, se ei myöskään ole Israelin rikos- ja siviililakien alaisena. Nämä lait on jouduttu uusimaan viiden vuoden välein, ja on aiheuttanut useita vaikeuksia juutalaisille asukkaille siellä.

Israel sai alueen valvontansa alle kuuden päivän sodan 1967 jälkeen, ajettuaan Jordanin armeijan joukot Jordanjoen itäpuolelle.
Alueen omistuksen määräaika meni umpeen viime vuoden loputtua, mutta se uusittiin tiistaina. Danonin laki lopettaisi tämän epämukavan tilanteen jatkumisen.

”Kaikki Israelin edellyttämät muodot itsemääräämisoikeudesta ovat edelleen voimassa Jordanjoen laakson Israelin rakentamissa setlementeissä, mukaan lukien teollisuusalueet, jotka palvelevat sitä., arkeologiset alueet laaksossa sekä maantiet noilla alueilla”, sanotaan luonnoksessa, jonka Fox NewsDigital sai käsiinsä.
Israeli lawmaker to propose bill to annex Jordan Valley area of West Bank | Fox News .

5. Kymmenen palestiinalaista, niiden mukana kaksi journalistia, haavoittuivat IDF:n tekemässä ratsiassa Nablusin kaupunkiin, raportoi Palestiinan News Agency (WAFA) toistaen lääkintö-henkilökunnan antamia tieoja.

WAFA selitti väkivaltaisten levottomuuksien alkaneen IDF:n sotilaitten ja arabinuorten välillä useissa kohdissa kaupunkia. Sotilaat turvautuivat kumipäällysteisiin luoteihin, sekä ääni- ja kaasupommeihin rauhatonta siviilimassaa vastaan.

Viisi arabia haavoittuivat kovista luodeista, kaksi muuta haavoittuivat armeijan jeepin ajettua heidän yltseen. Kolme muuta haavoittuivat lentävistä sirpaleista.

Toisaalla Länsirannalla IDF:n sotilaat tekivät ratsian Yabadin kaupunkiin tuhoten useita rakennuksia lounaaseen Jeninin kaupungista.

IDF teki kattavan iskun ad-Dhahiriyan kaupunkiin, etelään Hebronista, jonka asukkaat surivat marttyyri Sanad Al- Samaran kuolemaa. Ratsia koski kaupungin kaikkia toimintoja, liike-. koulu- ja julkisen kuljetuksen palveluksiin.
10 Palestinians injured during raid in Nablus, general strike spread south of Hebron – Gulf Times (gulf-times.com) .

6. Israelin turvallisuusjoukot ampuivat kuoliaaksi ravintolaan tunkeutuneen terroristin ajojahdin jälkeen Haifassa, kertoo Reuters.
Israelin turvallisuusjoukot ampuivat ravintolaan iskeneen terroristin ajojahdin päätteeksi Jaffassa –

Kaksi kuoli ja neljä haavoittui Tel Avivissa torstai-illan iskussa.
i

LÄMPÖTILAT ISRAELISSA TÄNÄÄN

Jerusalem 7 – 11; Tiberias 13 -19; Dimona 9 – 15; Eilat 14 -21 +C-astetta, puolipilvistä,

Täsmäsää Eilat – Foreca.fi .

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.