Valikko Sulje

TORSTAI 18.5.2023

Viesti : TORSTAI 18.5.2023
URL : israelupdate.achlak.net/torstai-18-5-2023/
Päiväys: : 18.5.2023 12:11
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

TORSTAI 18.5.2023

1. PA:n Presidentti Mahmoud Abbas – ilman maata ja valtiota – totesi vastoin aiempia vakuutuksiaan neuvottelujen romahtamisesta, ilman, että tuskin kukaan havaitsi.

Vuosien aikana PA:n Presidentti Mahmoud Abbas on julkistanut pitämiään puheita – sekä YK:ssa että muualla – joissa hän on kiivaasti kiihottanut Israelin vastaisia tunteita – joissa hän kuvaa Zionismin koloniaalisena liikkeenä ilman yhteyksiä Juutalaisuuteen, kieltäen juutalaisen historian Pyhällä Maalla ja syyttäen Israelia holokaustin suorittamisesta Palestiinan kansaa kohtaan.

Usein, hänen kiihkeimpiä huomautuksiaan on poistettu – ilman virallisesti jaettuja, oletettavasti huolellisesti valmistettuja tekstejä hänen puheistaan.

Huomautukset sallitaan hänen tahtonsa mukaan, ja siten uskollisimmat esitykset, mitä hän todella uskoo ja haluaa sanoa.

Tämä oli tilanne YK:n yleiskokouksessa Israel-vastaisen Nakban juhlan aikana maanantaina.
Tämä oli ainutkertainen tilaisuus kokoontua ”katastrofin” juhlistamiseksi, joka tuli palestiinalaisten osaksi Israelin uudestisyntymisen muodossa 1948 – Katastrofi, kuten tiedetään, on perua arabikansan raivokkaille vastalauseille YK:n vauhdittamalle 1947 Juutalaisen kansan uudestisyntymästä muinaiseen kotimaahansa koskaan ennen olleen Palestiinan valtion rinnalle.

Abbas käytti hyväkseen – joka on tullut hänen tavakseen – YK:n tarjoamaa foorumia Englannin , USA:n ja kansainvälistä yhteisöä tuesta Juutalaiselle kansalle oikeudesta valtioonsa, sekä poiketen valmistetusta tekstistä syyttäen Israelia natsi-tyylisen propagandan käyttämisestä esityksessään.

Mutta PA:n Presidentti käytti tilaisuutta hyväkseen suuresti merkittävää poikkeamaa edellisestä asemastaan, esittäen tilanteen, jossa hän – paitsi hylkää Israelin olemassa olon Jerusalemissa, länsirannalla ja Gazan kaistalla – mutta myös Israelin laillisuuden ennen 1967 rajoja, samalla vaatien kumoamaan Israelin juutalais-enemmistöisenä valtiona.

Menneiden viimeisten vuosien aikana, Abbas teki selväksi uskottavien raporttien mukaan, ettei hän odota Israelin hyväksyvän miljoonien palestiinalaisten jälkeläisten, jotka joutuivat kodittomiksi taistelujen aikana, joita aiheutui Israelin perustamisen yhteydessä, koska se muuttaisi demografian muodostamalla ”kahden kansan Israelin” ainoaksi maailmassa.

”Pakolaisten miljoonien, tai edes yhden miljoonan, tunnustaminen tarkoittaisi Israelin loppua” Abbasin kerrotaan kertoneen omille neuvottelijoilleen 2008 dokumentissa, josta raportoi Al-Jazeera.

Viitaten omiin olosuhteisiinsa, Abbas lisäksi kertoi Israelin TV:lle 2012, että palestiinalaiset hänen johdollaan haluavat valtiota vain alueilla, jotka Israel miehitti 1967 sodassa, eikä vaatinut ennen 1967 sotaa edeltäviltä osiltaan, ja että hän itse, pakolainen Safedista Israelin pohjoisosassa, ei ole harkinnut mahdollisuutta, muuttaa asumaan sinne.

Abbas kertoi TV 12 ohjelmassa: hänelle Palestiina on 67 rajoilla, ItäJerusalem pää-kaupunkinaan. Tämä on tilanne nyt ja aina. Olen pakolainen, asuen Ramallahissa. Uskon Länsirannan ja Gazan muodostavan Palestiinan, muut osat kuuluvat Israeliin.
Haluan palata maahani, hän kertoi YK:n yleiskokouksessa. Haluan palata Safediin. En asuakseni siellä, vaan nähdäkseni sen. Haluan Safetin. Hän täsmensi.

Viimeiset tapahtumat Israelissa – israelin siirtyessä oikealle – toisen intifadan ajoista lähtien – nyt ennen kokemattoman oikeistohallituksen johdolla, muutti tilanteen merkittävästi, hädin tutkin mainittuna mediassa raportoidessaan Nagban tilaisuuksia.
Ad-libbed at the General Assembly, Mahmoud Abbas’s full-blown rejectionism | The Times of Israel .

2. Vuosia kestäneiden ilman selvää tulosta ilmapommitusten jälkeen IAF tarjoaa uusia mahdollisuuksia täsmäiskujen muodossa. Vielä yksi uusi yritys pani liiallisen luottamuksen tulivoimaan ja siinä Iron Dome torjuntajärjestelmän harteille.
Tarjolla on toinenkin mahdollisuus: ”Voiton konsepti”, jossa joukkoja siirretään vihollisen alueille.
Kaksi IDF:n sotilasta tekivät harvinaisen päätöksen julkistamalla vakavan varoituksen IDF:n virallisessa lehdessä: Israelin armeija on joutunut tilanteeseen, jossa ei ole etenemismahdollisuutta. Se on dead end.

Kirjoittaessaan sarjan ”kolme pelotteluoperaatiota”, Prikaatinkenraali Tamir Yadai ja everstiluutnantti Eran Ortal osoittavat, etä konfliktit olivat osa ennustettavaa kuviota: Israelin ilmavoimat suorittavat aloittavan iskun, joka surmaa korkean komentajan ja tilapäisesti iskee vastustajan pois tasapainosta; Israel päättää jatkaa operaatiota; IDF ponnistelee pitääkseen vihollisen painostuksen alaisena, joka virkoaa ja taistelee vastaan; Jerusalem kääntyy kansainvälisen yhteisön puoleen avustamaan taistelujen valvonnassa, jonka jälkeen Israel saa nauttia hetkellisestä rauhasta ennen seuraavia taisteluja.

He kirjoittivat teesinsä yli vuosikymmen sitten.
Vuoden 2013 artikkeli tuli esiin Operaation Pillar of Defence seurauksena Gazassa, viikon kestäneiden taistelujen jotka alkoivat ilmaiskulla, joka surmasi Ahmed Jabarin, joisen komentoketjussa Hamasin sotilaallisessa siivessä.

Tilanteesta kirjoittivat nämä kaksi upseeria, jotka molemmat nousivat sotilaallisella urallaan, joka ajoittui 20 vuoden ajalle, Operaattioon Accountability ja Vihan Hedelmät Hizbullahia vastaan Libanonissa 1990-luvulla.

Yli vuosikymmenen sen jälkeen, kun Yadai ja Ofer murehtiessa kuviota, IDF etsii edelleen tietä joka johtaisi ulos umpikujasta, jotka toistuvat seuraavissa operaatioissa, mutta ensimmäiset merkit muutoksesta ovat nousemassa esiin.

Israelia kohtasi toinen vakava varoitus ongelmasta.
Netanyahun hallitus aloitti operaation ”Schield and Arrow”, eliminoiden kolme Islamic Jihadin virkailijaa, aloittaen viisi päivää kestäneet kiivaat taistelut toivottomalta näyttävässä tilanteessa, että ne olisivat viimeiset yhteenotot näiden kahden välillä.

Ilmaiskut eliminoivat Khalil Bahtinin, PIJ:n komentajan Gazan pohjoislohkolla, joka oli saanut asemansa Tayseer Jabarilta, jonka IDF:n ilmaiskut surmasivat elokuussa 2022. Gazan operaation ”Breaking Down” alkaessa.

Jabari oli korvannut Hussam Abu Harbeedin, joka kuoli IAF:n operaatiossa, joka puolestaan korvasi Baha abu al-Atan, jonka IAF surmasi operaatiossa ”Black Belt” 2019. Miten Israel joutui tällaiseen tilanteeseen?
Joukko vektoreita ovat muotoilleet nykyisen tilanteen, jossa viimeiseksi on noussut esiin sotilaallinen konsepti, maaoperaatio, johon osallistuminen on enemmän velvollisuus kuin avain voittoon.
Ensimmäisten vuosikymmenien aikana IDF:n operatiivinen konsepti sisälsi hyökkäävät maavoimat, jotka nopeasti siirtyivät vihollisen alueelle, siirtäen taistelut pois asutus-keskuksista nopeiden voittojen saamiseksi.

Maavoimien iskut leikkaavat suurten, mutta hitaampien vihollisjoukkojen läpi, rikkoen vihollisen muodostelmat, sekoittaen sen sotasuunnitelmat ja tuhoten sen moraalin.
Ilmavoimilla on useita tärkeitä rooleja avaten teitä panssareille, tuhoten vastapuolen panssarivoimia
Tällainen taktiikka oli hyvin tehokas Israelin voitoille konventionaalisista armeijoista.
Arabidivisioonat tunsivat alamittaisuutensa taistelutantereilla, miehitettyä maata käytettiin rauhanneuvotteluissa.
Tämä taktiikka alkoi horjua 1973 Jom Kippur sodan aikana. Vaikka IDF:n joukot saavuttivat voittoja, ne hankittiin suurten ihmistappioiden kustannuksella. Lisäksi Israelin armeijan upseerit alkoivat kysellä nuorten miesten lähettämistä taistelutantereille, mikä puolestaan nosti esiin sotilaitten moraalikysymykset.
After years of dead-end air campaigns, pinpoint use of ground forces may offer way out | The Times of Israel

LÄMPÖTILAT ISRAELISSA TÄNÄÄN

Jerusalem 21 -22; Tiberias 26 -28; Dimona 24 -25; Eilat 31 -34 +C-astetta. Enimmäkseen aurinkoista tai puolipilvistä.