Valikko Sulje

TORSTAI 25.1.2024

Viesti : TORSTAI 25.1.2024
URL : israelupdate.achlak.net/torstai-25-1-2024/
Päiväys: : 25.1.2024 09:05
Kirjoittaja : gabesk
Kategoriat : Uutiset

TORSTAI 25.1.2024

Tänään torstaina viikon ensimmäisenä päivänä ryhmä juutalaisia naisia kiirehti Jeesuksen haudalle, mukanaan heillä oli hyvänhajuisia yrttejä voidellakseen – juutalaisen tavan mukaan – Jeesuksen ruumiin, mutta hauta oli tyhjä, eikä ruumista ollut paikalla.
Naiset yrittivät selvittää, mitä oli tapahtunut, kunnes Jeesus ylösnousseena ilmestyi heille.

Meidän tulee uskoa Hänen ylösnousemiseensa, kuten pätevät todistajat kertovat meille evankelioiden mukaan.

1. Israel rakentaa suojavyöhykkeen pitkin Gazan vastaista rajaansa neuvottelematta siitä ensin USA:n kanssa, mikä aiheuttanee uuden särön Israelin ja USA:n suhteissa, jotka ovat ilman tätäkin ongelmalliset USA:n ajaessa kahden valtíon peraatetta Israelin vastustaessa sen toteuttamista, pitäen sitä vaarallisena maan turvallisuudelle.

Maarraskuun alusta lähtien israelilaiset sotilaat ovat raívanneet päivästä toiseen Gazan kaistan pohjoisosissa muodostaakseen siitä ”hyljätyn maan”. Sotilaat työskentelevät kilometrin päässä rajaa, Gazan puolella rajaa.

Kysyttäessä sotilaat kertovat rakentavansa turvallisuusvyöhykettä Gazan puolelle, jonne palestiinalaisia ei päästetä. Apunaan he käyttävät raskaita puskutraktoreita, joilla paikalla olevat kevyet rakennelmat poistetaan. Alueilla on edelleen näkyvissä Hamasin rakentamien maanlaisten tunnnelien suuaukkoja.

Alue oli maanviljetlysmaata. Sotilaat kertovat, että nyt se tulee olemaan sotilaallista vyöhykettä, ei kenenkään maata.

Israelin suunnittelijoiden mukaan Israelin rakentaman turvallisuusvyöhykkeen ansiosta israelaiset yhteisöt ja yksityiset voivat palata turvallisesti koteihinsa Israelin puolella rajaa, josta heidät evakuoitiin lokakuun 7.päivän jälkeen, palestiinalaisten terroristien murhattua n.1200 siviiliä ja pakotettuaan 250 heistä pakolliseen vankeuteen pimeisiin maanalaisiin luoliinsa, joissa osaa heistä pidettiin ja pidetään edelleen viime sunnuntaihin saakka yli sata päivää.
Vähän yli sata on vapautettu Israelin pidättämiä ja tuomitsemia rikollisia vastaan – eikä ole tiedossa, miten loppujen käy – suhteella yksi panttivanki kolmea terroristia vastaan. Heidän vaatimuksensa ovat nousseet ajan kuluessa.

Qatar on ollut Hamasin tärkein tukija ja rahoittaja, jonka mukaan sotaa nimitellään ”Israelin ja Qatarin väliseksi sodaksi”.
Qatar on toiminut panttivankien vauttamisneuvotteluissa välittäjänä Israelin ja terroristien välissä, eikä ole syytä vähätellä sen merkitystä.
Israel Builds Buffer Zone Along Gaza Border, Risking New Rift With U.S. (msn.com)

2. Gazan sodan välittäjämaat vaativat tulitauon julistamista, mutta ermielisyydet ovat edelleen kammottavat tulitauon ehdoista ja palestiinalaispakolaisten kohtalosta, kuten myös panttivankien vapauttamisesta. Qatar ja Egypti ovat olleet vankien vapauttamis-neuvottelujen keskeisissä rooleissa,mutta mitään sopimusmallia ei ole saatu aikaan.

Korkea palestiinalainen, jolla on yhteyksiä neuvotteluihin, sanoi Egyptin laatineen viiden vaiheen suunnitelman Hamasin virkailijoille. Sen alkuna olisi humanitäärinen tauko,jonka aikana Hamas voisi vapauttaa jäljelle jääneet vangit, naiset, lapset ja ikääntyneet.
Israelin tuomitsemista Gazan arabeista osa vapautettaisiin Israelin vankiloista.
Julkisuuteen vuotaneiden vinkkien mukaan arabit vaativat korkea tason vankien liittämistä vapautettuihin, Hamasin pidättämiä sotilaita vastaan.

Palestiinalaislähteet sanovat Israelin vaativan saada pitää sotilaitaan Gazassa, kunnes viimeinen vaihe siitä on toteutettu.

Ehdotuksia kriisin ratkaisemiseksi tulee jatkuvasti, joista jotkut herättävät toivoa ratkaisun löytämiseksi.
Valkoisen Talon tiedottaja John Kirby sanoi tavanneensa USA:n Lähi Idän lähettilään Brett McGurkin Kairossa sanoen keskusteluja jatkettavan Kaiossa siitä, miten panttivangit voitaisiin palauttaa koteihinsa, sekä varmistaa ihimillisten avutustoimien tehostaminen.
Gazassa on merkkejä nälänhädästä ja taudeista pakolaisten keskuudessa.

Israelin Pääministeri Benyamin Netanyahu vakuuttaa edelleen, että vain täydellinen voitto vastustajsta on ainoa hyväksyttävä vaihtoehto.
Mediators push for Gaza ceasefire deal but gaps remain between Israel and Hamas – BBC News

3. Israel sanoo joukkojensa ympäröineen Khan Younisin kaupungin.
Khan Younis: Israel says forces have encircled Gaza’s second city – BBC News

3. Uhkaako maailmaa suursota Kiinan ja Taiwanin välillä?Kiinalaiset havaitsivat vieraan lentokoneen lentävän Pekingin kaupungin yläpuolella.

Asiaan tarttui siviilipuolustus, jok ampui koneen alas kiinalaisella ohjuksella.

Koneen ohjaaja sai surmansa koneen alassyöksyssä. Hänen ruumistaan näytettiin TV-kuvissa.Hän oli thaimaalainen ja kone oli USA:n valmistama F-35, häivehävittäjä.

Ei ole vielä tiedossa, miten Kiina vastaa rajojensa yksipuoliseen loukkaamiseen, mutta pian sitä ruoditaan päivälehdissä.

LÄMPÖTILAT ISRAELISA TÄNÄÄN

Jerusalem 7 -12; sadetta pitkin päivää; Tiberias 10 -15; Dimona 10 -17; Eilat 13 -21; aurinkoista, huomenna puolipilvistä.

Kommentoi artikkelia: israelupdate.achlak.net/torstai-25-1-2024/#respond