Valikko Sulje

Tiistai 08.10.2024

Tänään, 8. lokakuuta 2024, Israelissa sää on aurinkoinen ja miellyttävä. Päivän ylimmät lämpötilat vaihtelevat alueesta riippuen, esimerkiksi Jerusalemissa noin 28 °C, ja yölämpötilat laskevat noin 18 °C. Sää on tyypillistä Israelin lokakuulle, jolloin kesäisen kuumuuden jälkeen alkaa viilentyä, mutta sateet ovat vielä vähäisiä. Esimerkiksi Jerusalemissa saattaa olla vain muutama sadekuuro lokakuussa. Sää on edelleen kuivaa ja sopii hyvin ulkoiluun sekä nähtävyyksien kiertämiseen. Tel Avivissa lämpötila voi nousta hieman korkeammaksi, jopa 29 °C, ja rannikon tuntumassa meriveden lämpötila on miellyttävät 26 °C, mikä tekee vesipedoille täydellisen päivän viettää aikaa rannalla tai harrastaa vesilajeja.

Päivän aikana aurinko paistaa kirkkaasti, ja UV-indeksi on melko korkea, joten aurinkosuoja on suositeltavaa. Tämä tekee lokakuusta edelleen loistavan ajan matkustaa ja nauttia Israelin ulkoilumahdollisuuksista​(Ease Weather)​(Weather Atlas)​(Weather Atlas).

Eilen, 7. lokakuuta 2024, Hamasin terrori-iskujen vuosipäivänä Israelin lehdistön yleisönosastoilla ja mielipidekirjoituksissa käsiteltiin monia tärkeitä ja syvällisiä aiheita, jotka liittyivät sekä maan sisäisiin että ulkoisiin haasteisiin.

Traumat ja kansallinen kriisi

Monet kirjoittajat korostivat, että 7. lokakuuta 2023 oli käännekohta Israelin historiassa. Yksi yleisönosaston kirjoittaja totesi, että Israel, jonka ihmiset tunsivat ennen hyökkäystä, ”kuoli” sinä päivänä, ja uusi, haavoittunut kansakunta syntyi. Vaikka maa jatkaa taisteluaan sekä sotilaallisesti että poliittisesti, iskut ovat jättäneet syviä arpia yhteiskuntaan, ja monet perheet kokevat, ettei heitä ole suojeltu asianmukaisesti. Yleisönosastoilla vaadittiin myös enemmän hallituksen vastuuta ja kansallista itsetutkiskelua turvallisuusvirheistä, jotka johtivat hyökkäykseen. Kansalaiset ilmaisivat, että he ovat pettyneitä nykyiseen johtoon, ja keskustelua hallitsi toive uudenlaisen, yhtenäisemmän ja empaattisemman yhteisön rakentamisesta.

Solidaarisuus ja yhteisön voima

Toisaalta toivo ja yhteisöllisyys nousivat esiin keskeisinä teemoina. Kirjoituksissa kuvailtiin, kuinka israelilaiset ovat osoittaneet valtavaa solidaarisuutta kriisin aikana. Nuorten sitoutuminen maan puolustamiseen, vapaaehtoistyön lisääntyminen ja ihmisten auttaminen ovat asioita, joista monet kirjoittajat olivat ylpeitä. Kirjoituksissa korostettiin, että vaikka yhteiskunnassa on poliittisia ristiriitoja, kriisin keskellä israelilaiset ovat näyttäneet yhtenäisyytensä ja halunsa auttaa toisiaan. Tämä vahva yhteishenki antaa toivoa siitä, että kansakunta voi toipua.

Antisemitismi ja kansainväliset suhteet

Useat kirjoitukset käsittelivät myös kansainvälisiä seurauksia ja antisemitismiä, joka on lisääntynyt merkittävästi hyökkäysten jälkeen. Kirjoittajat olivat huolissaan siitä, miten Israelin tilanne on vaikuttanut juutalaisyhteisöihin ympäri maailmaa ja miten antisemitistiset mielenilmaukset ovat saaneet jalansijaa. He kuitenkin ilmaisivat optimisminsa siitä, että Israelin oikeus puolustautua on edelleen moraalisesti ja kansainvälisesti oikeutettu, ja toiveena on, että Israelin liittolaissuhteet kehittyvät vahvemmiksi.

Nämä teemat toistuivat eri kirjoituksissa, joissa painotettiin kansallista yhtenäisyyttä, poliittisten jakolinjojen ylittämistä ja uudistusten tarvetta, erityisesti kriisijohtamisen ja sotilaallisen strategian osalta. Yleisönosastoilla toivottiin myös, että Israelin tulevat johtajat ottavat opiksi menneistä virheistä ja rakentavat kestävämpää, vastuullisempaa tulevaisuutta.

Lähteet: (The Times of Israel)​(The Jerusalem Post)(The Jewish Press – JewishPress.com)(Jerusalem Post, Jewish Press).

politiikka: Israelin muistotilaisuudet täynnä surua ja poliittisia jännitteitä

Israelissa vietettiin eilen vuoden 2023 Hamas-hyökkäysten vuosipäivää monin eri tilaisuuksin ympäri maata. Virallisissa ja epävirallisissa tapahtumissa tuhannet ihmiset kokoontuivat muistamaan hyökkäyksen uhreja ja suremaan heidän menettämistään. Tunteikkaimmat hetket koettiin Ofakimin kaupungissa, jossa yli 40 asukasta menetti henkensä viime vuoden hyökkäyksessä.

Pääministeri Benjamin Netanjahu korosti Israelin sitkeyttä ja voimaa, vaikka kritiikki hänen hallituksensa turvallisuuspolitiikkaa kohtaan jatkuu voimakkaana. Useat perheet ja poliittiset ryhmät kritisoivat Netanjahua siitä, että hän ei ole ottanut vastuuta hyökkäyksen mahdollistaneista turvallisuus- ja tiedustelupuutteista. Tämä johti myös siihen, että osa muistotilaisuuksista järjestettiin poliittisten syiden vuoksi erillään virallisista tilaisuuksista.

Näiden surullisten tapahtumien taustalla Israelin asevoimat jatkavat operaatioitaan Gazassa ja Libanonissa, missä Hezbollah on ampunut ohjuksia Israeliin useista kohteista. Konflikti on laajentunut myös muihin alueisiin, mikä luo entistä jännittyneemmän ilmapiirin vuoden takaisten tapahtumien vuosipäivän kunniaksi pidetyille tilaisuuksille.

turvallisuus: Hezbollah-iskut jatkuvat Libanonin rajan tuntumassa

Hezbollah on jatkanut raketti-iskuja Israelin pohjoisosiin, ja viimeisimmät hyökkäykset kohdistuivat Haifan pohjoispuolella sijaitseviin alueisiin. Israelin ilmavoimat vastasivat nopeasti iskuihin pommittamalla yli 120 Hezbollah-kohdetta Libanonissa. Tämä on osa laajempaa sotilaallista operaatiota, jonka tarkoituksena on estää terrori-iskut Israelia vastaan ja suojella siviilejä raja-alueilla. Tilanne on jatkunut jännittyneenä viimeisen vuoden ajan, eikä rauhan merkkejä ole näköpiirissä.

Israelin armeijan edustajat ovat varoittaneet Hezbollahia, että sen toiminta Libanonin rannikolla tulee johtamaan yhä laajempaan sotilaalliseen vastaiskuun. Varoitukset on annettu erityisesti Libanonin etelärannikolle, jossa Hezbollahilla on vahva tukikohta. Israelin puolustusvoimat ovat ilmoittaneet, että ne tulevat jatkamaan operaatioitaan niin kauan kuin terroriuhka on olemassa.

yhteiskunta: antisemitismi lisääntynyt Euroopassa hyökkäysten vuosipäivänä

Vuosipäivän kunniaksi eri puolilla Eurooppaa on nähty Israelin tukemista symboloivia tapahtumia, kuten Brandenburgin portin valaiseminen Israelin lipun väreissä Berliinissä. Toisaalta antisemitismi on noussut huolestuttavasti eri maissa, ja esimerkiksi Milanossa nähtiin juutalaisvastaisia hyökkäyksiä muistotaideteoksiin, jotka kuvasivat viime vuoden hyökkäyksen uhreja. Juutalaisvastaiset mielenilmaukset ja vandalismi ovat kasvaneet hälyttävästi erityisesti Italiassa, Alankomaissa ja Saksassa, mikä on saanut juutalaisyhteisöt pelkäämään turvallisuutensa puolesta. Tämä kehitys korostaa sitä, kuinka konfliktin vaikutukset leviävät myös kansainvälisesti ja lisäävät jännitteitä Euroopassa.

Nämä esimerkit osoittavat, kuinka monitasoiseksi ja laajaksi Israelin ja sen naapurimaiden konfliktit ovat muodostuneet, ja kuinka ne vaikuttavat laajemmin niin politiikkaan kuin yhteiskunnalliseen ilmapiiriinkin​(The Times of Israel)​(DW)​(The Times of Israel).

johtajat korostavat strategiaa konfliktin voittamiseksi

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden, yhdessä varapresidentti Kamala Harrisin ja muiden korkean tason virkamiesten kanssa, otti tänään osaa symbolisiin muistotapahtumiin, joissa kunnioitettiin Israelin uhreja ja muistutettiin meneillään olevasta konfliktista. Valkoisessa talossa pidetyssä tilaisuudessa sytytettiin kynttilä, ja Harris istutti granaattiomenapuun varapresidentin residenssissä. Biden painotti puheessaan tarvetta kestävälle strategialle, joka varmistaisi sotilaallisten voittojen pitkäaikaisen vaikutuksen.

USApoliittinen ilmapiiri heijastaa jännitteitä, kun presidentinvaalit lähestyvät ja keskustelu Israelin tukemisen muodoista kiihtyy. Bidenin poliittiset haastajat, mukaan lukien entinen presidentti Donald Trump, ovat ottaneet osaa Israelin puolesta järjestettyihin tilaisuuksiin. Trump vieraili Chabad-rabbin haudalla ja ilmaisi tukensa Israelille. Tämä viestii Israelin tukemisen olevan keskeinen kysymys myös USA sisäpolitiikassa tulevien vaalien kynnyksellä​(The Times of Israel)​(The Times of Israel).

turvallisuus: YK ilmaisee huolensa siviilien kärsimyksistä Gazassa ja Libanonissa

Vaikka Israel on painottanut sotilaallisten operaatioidensa välttämättömyyttä turvallisuuden takaamiseksi, YK ja useiden kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen edustajat ovat toistuvasti ilmaisseet huolensa siviilien kärsimyksistä Gazan ja Libanonin konflikteissa. Viime vuoden Hamas-hyökkäyksistä lähtien siviilien asema alueella on ollut erityisen vaikea, ja nykyiset sotatoimet ovat pahentaneet humanitaarista kriisiä.

Siviiliväestö kärsii erityisesti Gazassa, jossa infrastruktuuri on kärsinyt vakavia vaurioita. Libanonin eteläosissa taas Hezbollah ja Israelin armeija ovat jatkaneet yhteenottojaan, mikä on lisännyt jännitteitä rajaseuduilla ja pakottanut monet siviilit pakenemaan kodeistaan. YK pääsihteeri António Guterres on toistuvasti vedonnut rauhan puolesta ja vaatinut kaikkia osapuolia noudattamaan kansainvälisiä humanitaarisia lakeja​(The Times of Israel)​(DW).

yhteiskunta: Perheet vaativat vastauksia vuoden takaisista hyökkäyksistä

Useat israelilaiset perheet, jotka menettivät läheisiään vuoden 2023 Hamas-hyökkäyksissä, ovat alkaneet vaatia vastauksia ja vastuuta Israelin hallitukselta. Näiden perheiden mukaan hyökkäysten mahdollistaneet turvallisuus- ja tiedustelupuutteet ovat edelleen selvittämättä. Tämä on johtanut poliittiseen kiistaan, sillä monet katsovat pääministeri Netanjahun hallituksen olevan osittain vastuussa näistä virheistä.

Muistotilaisuuksissa, erityisesti vaihtoehtoisessa perheiden järjestämässä tapahtumassa Tel Avivissa, korostettiin kansallista itsetutkiskelua ja hallituksen tilivelvollisuutta. Tapahtumassa puhuneen sotilaan isä painotti, että uhreja ei saa unohtaa, ja heidän muistonsa vaatii kansakunnan kyseenalaistavan nykyiset toimintatapansa​(The Times of Israel).

konflikti: IDFsotilas kaatui taisteluissa Gazassa, raketti-iskuja Pohjois-Israeliin

Israelin ja Gazan välinen konflikti jatkuu, ja tänään IDF ilmoitti yhden sotilaansa, kersantti Noam Israel Abdun, kaatuneen raskaissa taisteluissa Gazan pohjoisosassa. Toinen sotilas haavoittui vakavasti Etelä-Libanonissa tapahtuneessa välikohtauksessa, kun Hizbollah jatkoi raketti-iskujaan. Yöllä Pohjois-Israelissa aktivoitui useita hälytyssireenejä, varoittaen uusia ohjusiskuja vastaan. Tämä on osa laajempaa operaatiota, jonka Israel aloitti Hamasin hyökkäysten jälkeen vuoden 2023 lokakuussa. Vuoden aikana kaatuneiden israelilaissotilaiden määrä on noussut 350.

Israelin hallitus on luvannut jatkaa taistelua terrorijärjestöjä vastaan, vaikka vastoinkäymiset ovat olleet raskaita. Samalla Gazassa siviilit kärsivät yhä pahenevasta humanitaarisesta kriisistä, ja Israelin armeija on kohdentanut iskujaan erityisesti rakettien laukaisualustoihin​(All Israel News)​(The Times of Israel)​(The Times of Israel).

politiikka: Hamasin ja Fatahin neuvottelut Kairossa

Tänään Kairoon kokoontuneet Hamasin ja Fatahin edustajat yrittävät jälleen saavuttaa sovintoratkaisun vuosia jatkuneen eripuran jälkeen. Neuvottelut käydään Egyptin välityksellä, ja tavoitteena on löytää keinoja palestiinalaisten yhtenäisyyden saavuttamiseksi. Tämä on merkittävä askel kohti sisäisiä uudistuksia, sillä erimielisyydet Fatahin ja Hamasin välillä ovat vaikeuttaneet palestiinalaisten itsenäisyyspyrkimyksiä ja heikentäneet heidän asemaansa kansainvälisellä areenalla.

Vaikka molemmat osapuolet ovat aiemminkin yrittäneet sovintoa, aikaisemmat neuvottelut ovat epäonnistuneet. Tämä keskustelu on erityisen tärkeä, sillä se voi muuttaa konfliktin dynamiikkaa ja vaikuttaa Gazan ja Länsirannan tilanteeseen, jotka ovat kärsineet toistuvista väkivaltaisuuksista​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post).

kansainväliset suhteet: Iran ja Venäjä syventävät yhteistyötään, jännitteet Israelin kanssa kasvavat

Iranin presidentti Ebrahim Raisi tapaa tänään ensimmäistä kertaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin, kun maiden väliset suhteet ovat tiivistyneet entisestään Israelin ja Iranin välisten konfliktien keskellä. Iranin ja Hizbollahin tuki Hamasille on lisännyt jännitteitä Lähi-idässä, ja Israel on syyttänyt Irania aseistuksen toimittamisesta Gazan ja Libanonin militanttiryhmille. Tämä tapaaminen herättää huolta Israelissa, sillä Venäjän tuki Iranille voi vaikeuttaa Israelin sotilaallisia ja diplomaattisia pyrkimyksiä konfliktin hallitsemiseksi.

Tämä kehitys osoittaa, miten suurvaltapolitiikka vaikuttaa suoraan Lähi-idän kriiseihin, ja Iranin rooli konflikteissa on merkittävä uhka Israelille​(The Jerusalem Post)​(The Times of Israel).

yhteiskunta: antisemitismi lisääntynyt dramaattisesti viimeisen vuoden aikana

Vuoden 2023 lokakuun Hamasin hyökkäysten jälkeen antisemitismi on kasvanut räjähdysmäisesti ympäri maailman. Yhdysvaltojen juutalaisväestöstä jopa 3,5 miljoonaa on raportoinut kohtaamastaan antisemitismistä viime vuoden aikana. Euroopassa tilanne on yhtä synkkä, sillä useissa maissa antisemitistiset iskut ja uhkailut ovat lisääntyneet, ja eri kaupungeissa on järjestetty useita mielenosoituksia Israelia vastaan.

Erityisesti Italiassa antisemitistiset teot ovat olleet näkyviä, kuten tänään vandalisoitu muraali, joka esitti lokakuun 7. päivän tapahtumista selvinneen henkilön pakoa. Nämä teot korostavat juutalaisyhteisöjen kokemaa turvattomuutta ja tarvetta kansainvälisille toimille antisemitismiin puuttumiseksi​(The Times of Israel)​(The Times of Israel).

talous: Chevron keskeyttää Leviathan-kaasukentän laajennustyöt

Chevron on ilmoittanut keskeyttävänsä Leviathan-kaasukentän laajennustyöt Israelin ja Gazan konfliktin kärjistymisen vuoksi. Tämä päätös heijastaa sodan taloudellisia vaikutuksia, sillä energiasektori on joutunut sopeutumaan kiristyviin turvallisuusuhkiin alueella. Leviathan on yksi suurimmista kaasulähteistä Itäisen Välimeren alueella, ja sen laajennuksen oli tarkoitus parantaa Israelin energiantuotantoa ja vientimahdollisuuksia. Keskeytyminen on suuri takaisku maan taloudelle, sillä energiateollisuus on ollut tärkeä kasvun lähde Israelin taloudessa viime vuosina.

Chevronin päätös korostaa, miten geopoliittiset kriisit voivat vaikuttaa globaalin energiamarkkinoiden toimintaan ja hidastaa suuria infrastruktuurihankkeita. Vaikka Israelin hallitus on vakuuttanut turvallisuuden olevan etusijalla, yritykset ovat yhä huolissaan jatkuvasta epävakaudesta ja sen vaikutuksesta liiketoimintaan​(All Israel News)​(The Jerusalem Post).

historia: Elhanan Tannenbaumin kuolema muistuttaa Hizbollahin uhasta

Entinen Hizbollahin vanki, everstiluutnantti Elhanan Tannenbaum, kuoli tänään 78 vuoden iässä. Tannenbaumin sieppaus Libanoniin vuonna 2000 oli merkittävä tapaus, joka johti hänen vapauttamiseensa vuonna 2004 osana vankienvaihtoa, jossa Israel luovutti satoja turvallisuusvankeja. Tannenbaum matkusti Dubaihin, missä hänet huijattiin liittymään huumeiden salakuljetukseen, joka johti hänen sieppaukseensa.

Tannenbaumin tapaus nosti esiin Hizbollahin toiminnan vaarat ja Israelin vaikeudet neuvotella panttivankien vapauttamisesta. Hänen kohtalonsa on osa laajempaa konfliktia, joka jatkuu yhä Libanonin rajalla. Tämä muistuttaa Israelia siitä, että Hizbollah on yhä merkittävä uhka maan turvallisuudelle, ja sen toimintaa seuraavat tiiviisti sekä Israel että sen liittolaiset​(The Times of Israel)​(The Times of Israel).

kulttuuri: surua ja musiikkia Nova-festivaalin vuoden takaisen tragedian muistoksi

Israelin kulttuurielämä on kokenut raskaan vuoden, kun viime lokakuun Nova-musiikkifestivaalin tragedia jätti syvät arvet koko maahan. Vuoden 2023 lokakuun 7. päivänä järjestetyssä festivaalissa Hamasin hyökkäys johti useiden kymmenien ihmisten kuolemaan ja kymmenien sieppaukseen. Tänä vuonna järjestetyssä muistotilaisuudessa surtiin menetettyjä henkiä, mutta samalla esitettiin musiikkia, joka symboloi toivoa ja voimaa jatkaa elämää.

Tuhansia israelilaisia kokoontui muistamaan uhrattuja, ja tapahtumaan osallistuneet korostivat yhtenäisyyden ja toivon merkitystä. Musiikki on Israelin kulttuurissa vahva symboli, ja sen kautta monet ovat käsitelleet menetystä ja surua. Vaikka kansa elää keskellä sotaa, festivaalin muistaminen oli myös muistutus siitä, että elämä jatkuu traagisten tapahtumien jälkeen​(The Jerusalem Post)​(The Times of Israel).

politiikka: Suomen kritiikki Israelin toimia kohtaan Gazassa kiristää suhteita

Israelin media ja viranomaiset ovat reagoineet kriittisesti Suomen muuttuneeseen politiikkaan, joka liittyy erityisesti Gazan tilanteeseen ja Suomen ulkoministeri Elina Valtosen lausuntoihin. Valtonen vaati vuoden 2024 alussa Israelia lopettamaan ”itsepuolustuksen”, vedoten siihen, että siviilien kärsimykset Gazassa vaativat välitöntä humanitaarista tulitaukoa. Hän painotti, että Israelin toimet eivät riitä siviilien suojelemiseen, ja kehotti lisäämään humanitaarisen avun toimituksia alueelle.

Israelin ulkoministeri Israel Katz vastasi tähän lausuntoon tiukasti, huomauttaen, että mikäli Suomi kohtaisi vastaavan kriisin, Israel tukisi Suomen oikeutta puolustautua ilman vastustusta. Katzin kirje Suomen hallitukselle toi esiin Israelin näkemyksen siitä, että ulkopuolinen painostus ei huomioi maan turvallisuushaasteita. Tämä sananvaihto kuvastaa laajempaa jännitettä Israelin ja monien eurooppalaisten maiden välillä, jotka ovat viime aikoina vaatimassa Israelilta suurempaa vastuullisuutta suhteessa palestiinalaisiin siviileihin.

Suomen päätös hankkia israelilaisia asejärjestelmiä, kuten David’s Sling -ohjuspuolustusjärjestelmä, on myös herättänyt keskustelua. Vaikka Suomen hallitus on puolustanut asehankintoja, jotkut ovat kyseenalaistaneet tämän päätöksen samanaikaisesti, kun maa kritisoi Israelin toimia Gazassa. Tämä kaksijakoinen suhde on herättänyt keskustelua Suomen ulkopolitiikan linjasta Lähi-idän kriisien keskellä.

Israelissa nähdään, että Suomen kanta liittyy laajemmin eurooppalaisten valtioiden pyrkimykseen painostaa Israelia hyväksymään kahden valtion ratkaisu ja tulitauko, vaikka Israelin hallitus on toistuvasti torjunut nämä vaatimukset, pitäen kiinni omasta turvallisuusstrategiastaan. Tämä jännite on osa laajempaa diplomaattista keskustelua, jossa Israel tuntee kansainvälistä painetta, mutta ei ole valmis joustamaan turvallisuusnäkemyksistään(POLITICO)(The Times of Israel)(Times of Israel).

Israel-uutisten lukijoilta saamissamme kyselyvastauksissa (Kysely Israel uutisten lukijoille) toivottiin monipuolisempaa tarkastelua Suomen ja EU näkökulmasta. Olemme ottaneet tämän huomioon ja kirjoitamme jatkossa entistä monipuolisemmin näistä aiheista. Kuten:

Israelin lehdistössä on huomioitu Suomen presidentti Alexander Stubbin viimeaikaiset lausunnot, erityisesti hänen puolustuksensa Suomen päätöksestä hankkia Israelilta David’s Sling -ohjuspuolustusjärjestelmä, vaikka Gazan sota on yhä käynnissä. Stubb on painottanut, että päätös on tehty Suomen turvallisuuden näkökulmasta, ottaen huomioon Venäjän uhka Ukrainan sodan aikana. Hän korosti, että asehankinnalla ei ole suoraa yhteyttä Suomen päätökseen olla tunnustamatta Palestiinan valtiota toistaiseksi, vaikka monet Pohjoismaat, kuten Ruotsi ja Norja, ovat tehneet niin.

Stubb linjasi, että Suomen ulkopolitiikka perustuu ”arvopohjaiseen realismiin”, jossa tavoitteena on saavuttaa kestäviä ratkaisuja käytännön lähtökohdista käsin. Hän totesi, että Palestiinan valtion tunnustaminen tapahtuisi vasta, kun sillä olisi todellinen vaikutus kohti kahden valtion ratkaisua ja rauhaa alueella​(The Jerusalem Post)​(Presidentti)​(TBN Israel).

Israelin lehdistössä ei ole erityisiä mainintoja Sari Essayahista. Kuitenkin suomalaisessa mediassa hänen kantansa Israelin ja Palestiinan tilanteeseen on herättänyt huomiota, erityisesti hänen kriittinen suhtautumisensa Suomen hallituksen päätöksiin liittyen Israelin siirtokuntiin ja YK äänestykseen. Essayah on ollut vahva Israelin tukija, ja hänen kommenttinsa Israelin sotatoimista Gazassa ovat saaneet huomiota Suomessa, mutta eivät laajasti Israelin lehdistössä (Presidentti).

Israelin lehdistössä ei tällä hetkellä näy merkittävää huomiota Aura Sallan Israelia koskevista lausunnoista. Hänen äskettäiset kommenttinsa Suomen ja Israelin välisestä asekaupasta sekä vaatimuksensa pakotteista Israelia vastaan ovat herättäneet keskustelua erityisesti suomalaisessa ja eurooppalaisessa mediassa. Salla on esittänyt kriittisiä näkemyksiä Suomen hallituksen politiikasta suhteessa Israelin sotilaallisiin toimiin, erityisesti Gazan konfliktin yhteydessä, mutta nämä lausunnot eivät ole vielä nousseet laajemmin esiin Israelin mediassa​(Valtioneuvosto)

Tämän hetken Israelin lehdistö ei ole erityisesti huomioinut Suomen äänestyskäyttäytymistä YK. Kuitenkin kansainvälisissä medioissa on keskusteltu siitä, että Suomi äänesti äskettäin YKpäätöslauselmissa koskien humanitaarista aselepoa Gazassa, mikä herätti reaktioita myös kotimaassa. Tämä liittyi Suomen siirtymiseen aiemmasta pidättyvästä linjasta. Israelin lehdistössä huomiota on kiinnitetty enemmän Israelin omiin diplomaatteihin ja kansainvälisiin suhteisiin suurvaltojen, kuten Yhdysvaltojen, kanssa​(Valtioneuvosto)​(Ease Weather).

Israelin lehdistön näkökulmasta Suomen suhde Israeliin vaikuttaa pragmaattiselta ja osittain varovaiselta. Suomella on historiallisesti ollut neutraali ja diplomaattinen linja Lähi-idän konfliktissa, ja Israelin lehdistö huomioi erityisesti Suomen tasapainoilun humanitaaristen kysymysten ja turvallisuushuolien välillä.

Yksi keskeinen teema Israelin lehdistössä liittyy Suomen viimeaikaisiin asekauppoihin, kuten päätökseen hankkia Israelilta David’s Sling -ohjuspuolustusjärjestelmä. Tämä osoittaa, että Suomella on kiinnostusta syventää puolustusyhteistyötä Israelin kanssa, mikä vahvistaa maiden välistä strategista yhteistyötä. Presidentti Alexander Stubb on puolustanut näitä päätöksiä, mikä on saanut huomiota Israelin mediassa. Stubb on samalla selventänyt, että Suomen päätökset esimerkiksi Palestiinan valtion tunnustamisen suhteen tehdään strategisesta näkökulmasta, eikä asekaupoilla ole suoraa yhteyttä tähän kysymykseen​(The Jerusalem Post)​(TBN Israel).

Suomen politiikka Israelin suhteen vaikuttaa Israelin lehdistön perusteella olevan varovainen, mutta pragmaattinen. Suomi ei ole ensimmäisten joukossa tunnustamassa Palestiinan valtiota, kuten jotkut muut Pohjoismaat, mutta se ei myöskään täysin linjaa itseään Israelin liittolaiseksi kaikissa kysymyksissä. Tämä varovainen lähestymistapa on huomioitu Israelin lehdistössä osana Suomen ulkopolitiikkaa, joka pyrkii tasapainottamaan perinteisiä länsimaisia arvoja ja realistisia turvallisuushuolia.

Raamatussa on useita kohtia, jotka käsittelevät niitä, jotka kääntyvät Jerusalemia tai Israelia vastaan. Nämä kohdat korostavat usein sitä, että Jumala on valinnut Jerusalemin erityiseksi kaupungikseen ja että niillä, jotka vastustavat sitä tai vahingoittavat sitä, on edessään tuomio.

Sakarja 12:2-3:”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille ympärillä oleville kansoille. Se on myös Juudan osaksi, kun Jerusalemia piiritetään. Sinä päivänä minä teen Jerusalemin raskaaksi kiveksi kaikille kansoille. Jokainen, joka sen nostaa, loukkaa pahoin itsensä. Kaikki maan kansat kokoontuvat sitä vastaan.” Tämä kohta viittaa siihen, että Jerusalem on kuin raskas kivi, jota kukaan ei voi nostaa ilman vahingoittumista. Jumala ennustaa, että kaikki, jotka kääntyvät Jerusalemia vastaan, kohtaavat vakavia seurauksia.

Joel 3:1-2:”Sillä katso, niinä päivinä ja siihen aikaan, kun minä palautan Juudan ja Jerusalemin vankeuden, minä kokoan kaikki pakanakansat ja vien heidät Joosafatin laaksoon. Siellä minä käyn oikeutta niiden kanssa kansani ja perintöosani Israelin puolesta, koska he ovat hajottaneet sen kansojen sekaan ja jakaneet minun maani.” Tässä jakeessa Jumala tuomitsee ne kansat, jotka ovat kääntyneet Israelia ja Jerusalemia vastaan ja vahingoittaneet Jumalan kansaa. Tämä kuvaa oikeudenmukaisuuden hetkeä, jolloin Jumala puuttuu asiaan niiden puolesta, jotka ovat kärsineet.

Psalmi 122:6:”Rukoilkaa Jerusalemin rauhaa, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.” Tämä psalmi rohkaisee ihmisiä rukoilemaan Jerusalemin rauhan puolesta ja lupaa menestystä niille, jotka rakastavat ja tukevat Jerusalemia.

Jesaja 60:12:”Sillä kansa ja valtakunta, joka ei sinua palvele, hävitetään, ja ne kansat tuhoutuvat perin pohjin.” Tämä jae viittaa siihen, että ne kansat, jotka kääntyvät Jerusalemia tai Israelia vastaan, kokevat tuhon, elleivät ne tunnusta Jumalan suvereeniutta ja suojele Jumalan kansaa.

Raamatun opetusten mukaan Jumala suojelee Jerusalemia ja Israelia, ja ne, jotka asettuvat tätä vastaan, joutuvat Jumalan tuomion kohteeksi. Samalla Raamattu kutsuu ihmisiä rukoilemaan rauhaa ja siunausta Jerusalemin puolesta.

Yhtenäisyys ja poliittiset jännitteet Hamasin hyökkäyksen vuosipäivänä

Tänään Israelissa muistellaan vuoden 2023 Hamasin terrori-iskujen vuosipäivää, ja kansakunta elää jälleen kriisin keskellä. Vuosi on kulunut, mutta hyökkäyksen jäljet ovat syvällä yhteiskunnan muistissa, ja trauma vaikuttaa edelleen politiikkaan, sosiaalisiin suhteisiin ja kansalliseen turvallisuuteen. Tämä päivä tarjoaa tilaisuuden tarkastella, miten Israel on käsitellyt tätä traumaattista tapahtumaa ja mitä se kertoo yhteiskunnan yhtenäisyydestä ja sen jakolinjoista.

Traumat ja poliittiset jännitteet

Hamasin iskut 7. lokakuuta 2023 olivat yksi Israelin historian verisimmistä tapahtumista. Ne johtivat syvään kriisiin, joka nosti esiin vakavia kysymyksiä hallituksen ja sotilasjohdon vastuusta. Monet perheet, jotka menettivät läheisiään hyökkäyksissä, ovat vaatineet hallitukselta vastauksia ja toimia. Yksi hyökkäyksen keskeisistä seurauksista on ollut syvempi poliittinen kahtiajako. Pääministeri Benjamin Netanjahua on kritisoitu voimakkaasti siitä, ettei hän ottanut vastuuta turvallisuusvirheistä, jotka mahdollistivat hyökkäyksen. Tämä kritiikki on johtanut siihen, että osa muistotilaisuuksista on muuttunut poliittisesti latautuneiksi tapahtumiksi, joissa vaaditaan sekä tilivelvollisuutta että kansallista itsetutkiskelua​(The Times of Israel)​(The Jerusalem Post).

Yhtenäisyyden voima kriisin aikana

Huolimatta poliittisista jännitteistä, Israelin yhteiskunta on myös osoittanut hämmästyttävää yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta kriisin keskellä. Kriisin aikana nähty vapaaehtoistyö, sotilaiden tukeminen, ja auttaminen rintaman takana osoittavat kansan kykyä nousta yhteen yhteisen uhan edessä. Tuhannet israelilaiset ovat osoittaneet suurta omistautumista maan puolustamiseksi, ja heidän pyyteetön työnsä on antanut toivoa monille. Tämä solidaarisuus on osoitus siitä, että vaikeuksista huolimatta israelilaiset pystyvät yhdistymään, kun tilanne sitä vaatii​(The Jerusalem Post).

Kansainväliset suhteet ja antisemitismi

Hamasin hyökkäys ei vain vaikuttanut Israeliin sisäisesti, vaan myös kansainvälisellä tasolla. Vuosipäivän muistotilaisuuksissa on nostettu esiin kasvava antisemitismi ympäri maailmaa. Vuoden aikana Israelin tilanne on lisännyt jännitteitä juutalaisyhteisöissä erityisesti Euroopassa, ja antisemitistiset hyökkäykset ovat lisääntyneet merkittävästi. Samalla Israelin diplomaattiset suhteet ovat pysyneet vahvoina, ja Abrahamin sopimukset Lähi-idän arabimaiden kanssa ovat selvinneet kriisin yli. Tämä osoittaa, että Israelin asema kansainvälisessä politiikassa on edelleen vahva, vaikka monet liittolaiset ovat joutuneet tasapainoilemaan tukensa ja rauhan puolesta esittämien vaatimustensa välillä​(The Jerusalem Post)​(The Jewish Press – JewishPress.com).

Toipuminen ja katse tulevaisuuteen

Yksi päivän keskeisistä viesteistä on toipuminen ja uudelleenrakentaminen. Vaikka Israel on edelleen sodassa ja poliittisesti jakautunut, monet uskovat, että kriisi voi tuoda mukanaan myös uudistumisen. Yhteiskunnan perheet, jotka menettivät läheisiään, vaativat hallitukselta vastuuta, mutta samalla he korostavat, että kansakuntaa ei saa jättää pirstoutumaan. Yhteisöllisyys, dialogi ja keskinäinen kunnioitus ovat avaimia Israelin toipumiselle ja paremman tulevaisuuden rakentamiselle​(The Times of Israel)​(The Jewish Press – JewishPress.com).

Päivän muistotilaisuudet eivät ole vain surua ja muistelua, vaan ne tarjoavat mahdollisuuden pohtia Israelin yhteiskunnan tulevaisuutta ja sitä, miten kansakunta voi selvitä kriisistä entistä vahvempana. Kansallisen yhtenäisyyden, poliittisen vastuullisuuden ja solidaarisuuden vaaliminen ovat tärkeitä askeleita eteenpäin.

Tiedoksi: Monet uutislähteet Israelista voivat kohdata linkkien rikkoutumisia, mikä johtuu useista tekijöistä. Näihin kuuluu nopea uutisten päivitystahti, jossa sisältöä muutetaan tai poistetaan, jolloin alkuperäiset linkit voivat lakata toimimasta. Lisäksi URL-osoitteet saattavat muuttua, kun uutisartikkeleita päivitetään tai siirretään arkistoon. Maantieteelliset rajoitukset voivat myös estää pääsyn tiettyihin uutisiin tietyillä alueilla. Uutissivustot voivat lisäksi olla teknisen ylläpidon alaisina, mikä voi väliaikaisesti rikkoa linkkejä tai rajoittaa niiden toimintaa. Vaikka näitä teknisiä haasteita esiintyy, pidämme kuitenkin erittäin tärkeänä lähteiden ilmoittamista uutisoinnin yhteydessä, jotta tiedon luotettavuus ja läpinäkyvyys säilyvät. Linkkien toimivuus.