Israelin ilmaisku tappaa 40 humanitaarisella alueella Gazassa
Israelin puolustusvoimien ilmaisku kohdistui Etelä-Gazassa sijaitsevaan humanitaariseen alueeseen, Al-Mawasin pakolaisleiriin lähellä Khan Younisia, surmaten ainakin 40 ihmistä ja haavoittaen yli 60. Alueella oli tuhansia pakolaisia, jotka olivat paenneet Gazan konflikteilta. Ilmaisku herätti kansainvälistä huolta, ja Gazan siviilipuolustus ilmoitti, että useat teltat hautautuivat hiekan alle iskun seurauksena. Israelin armeija puolustautui sanoen, että isku kohdistui Hamasin operatiiviseen keskukseen, joka oli piiloutunut siviilien keskuuteen, mutta Hamas kiisti väitteet jyrkästi. Tämä isku on yksi konfliktin tuhoisimmista vaiheista ja nostaa esille siviilien suojelun kysymykset sodankäynnissä. (Arab News)(CityNews Halifax).
YK päätöslauselmaehdotus vaatii Israelin vetäytymistä kuudessa kuukaudessa
Palestiinalaiset ovat jättäneet YKyleiskokoukselle luonnoksen päätöslauselmaksi, joka vaatii Israelia vetäytymään Länsirannalta ja Gazasta kuuden kuukauden sisällä. Päätöslauselma pohjautuu kansainvälisen tuomioistuimen aiempaan päätökseen, jossa Israelin miehitys näillä alueilla todettiin laittomaksi. Vaikka päätöslauselma ei ole oikeudellisesti sitova, sen laaja tuki kuvastaisi maailman mielipidettä asiasta. Israel on vastustanut voimakkaasti ehdotusta ja kutsunut sitä ”palkinnoksi terrorismille”, korostaen, ettei mikään estä sen toimia Hamasin eliminoimiseksi ja panttivankien kotiuttamiseksi. (Arab News)(CityNews Halifax).
Konflikti Syyriassa kiihtyy Israelin ilmaiskujen seurauksena
Israelin ilmaiskut Syyriassa kohdistuivat Iranin tukemiin kohteisiin, tappaen 18 ihmistä ja kiristäen alueellisia jännitteitä. Iskut ovat osa laajempaa strategiaa, jonka Israel on toteuttanut estääkseen Iranin vaikutusvallan kasvua Lähi-idässä. Näillä toimilla pyritään heikentämään Iranin asemaa Syyriassa ja suojelemaan Israelin kansallista turvallisuutta. (Arab News)(CityNews Halifax).
Israelin ja Hamasin väliset taistelut jatkuvat ilman ratkaisua
Taistelut Gazan alueella jatkuvat intensiivisinä, kun Israel jatkaa hyökkäyksiään Hamasin kohteisiin. Vaikka Israelin armeija ilmoittaa iskevänsä tarkasti Hamasin asemiin, palestiinalaiset lähteet raportoivat siviilien kärsimyksistä ja infrastruktuurin laajasta tuhosta. Humanitaariset järjestöt varoittavat, että sota on aiheuttanut valtavan humanitaarisen kriisin, kun 90 prosenttia Gazan asukkaista on joutunut pakenemaan kodeistaan, ja monet heistä ovat paenneet useita kertoja. Lääketieteellisten palveluiden romahtaminen ja avun pääsyn estäminen pahentavat tilannetta entisestään (Arab News)(CityNews Halifax).
Israel kiistää poliorokotuskampanjan pysäyttämisen tarkoituksellisesti
Israelin armeija on kiistänyt syytökset, joiden mukaan se olisi tarkoituksellisesti estänyt YKpoliorokotuskampanjan Gazassa. Armeijan mukaan saattueen pysäyttäminen johtui turvallisuussyistä, ja YKhenkilöstön epäiltiin kuljettavan aseita Hamasille. YKpääsihteeri António Guterres on kuitenkin vaatinut kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kunnioittamista ja varoittanut, että tällaiset teot vaarantavat lasten terveyden ja elämän (Arab News)(CityNews Halifax).
Hamasin panttivankitilanne pitkittyy
Israel ja Hamas käyvät edelleen neuvotteluja jäljellä olevista panttivangeista, joita Hamas pitää hallussaan. Noin 100 panttivankia on edelleen Hamasin hallussa, vaikka suurin osa on vapautettu aiempien vaihtosopimusten kautta. Israelin hallitus on ilmoittanut, ettei mikään estä sen pyrkimystä vapauttaa loput panttivangit ja tuhota Hamasin sotilaalliset resurssit. Hamas puolestaan väittää, että heidät pakotettiin panttivankeuteen Israeliin kohdistuneiden hyökkäysten jälkeen, mikä mutkistaa tilannetta entisestään. Tämä panttivankikriisi on osa laajempaa Gazan konfliktia, joka on jatkunut jo lähes vuoden (Arab News)(CityNews Halifax).
Kansainvälinen paine Israelia vastaan kasvaa
Kansainvälinen yhteisö on yhä kriittisempi Israelin sotatoimia kohtaan. Useat YKjäsenvaltiot ovat ilmaisseet huolensa siviilien kärsimyksistä ja vaativat Israelin toimia suhteettomiksi. Samalla vaaditaan, että Gazassa saavutettaisiin nopea aselepo, jotta humanitaarinen apu voisi saavuttaa kärsivät asukkaat. Israelin pääministeri on kuitenkin torjunut nämä vaatimukset ja korostanut, että maa jatkaa toimiaan, kunnes Hamas on kokonaan tuhottu. Tämä on herättänyt voimakkaita reaktioita sekä tukijoilta että vastustajilta maailmanlaajuisesti (Arab News)(CityNews Halifax).