Valikko Sulje

Tiistai 24.5.2022

Kategoriat : Uutiset

TIISTAI 24.05.2022

Israel joutuu vielä todellisiin ongelmiin pystymätä selvittämään itselleen, miten suhtautua arabikansalaisiinsa, joita on n. 20 % maan väestöstä, sekä pääasiassa Juudean ja Samarian PA:n valvomilla alueilla asuvaan arabiväestöön, joka lisääntyy suuren syntyvyytensä johdosta nopeammin kuin juutalaisväestö, joskin hieman tasaantuen.

Erityisen ongelmallisia ovat beduiinit, joita asuu etenkin Negevin ja Galilean alueilla, ja jotka edelleen suurelta osin noudattavat ikivanhaa, rajoista – kuten usein myös omistus- oikeuden rajoituksista – piittaamatonsa elintapaansa.

Temppelivuori on ollut yksi vaikeimmin ratkaistavista ongelmista, jota sekä muslimit, että kristityt ja juutalaiset pitävät pyhänä, josta ei haluta neuvotella eikä muuttaa olevaa tilannetta. Arabit viittaavat v. 1956 kuuden päivän sotaa edeltäneeseen tilanteeseen jolloin muslimit valvoivat aluetta täysin.

Sodan seurauksena Temppeliuoren alue siirtyi Israelin omistukseen, mutta rauhantilan pysyttämiseksi ja arabien sovittelemiseksi silloinen johtaja sotapäällikkö Moshe Dayan suostui antamaan Vuoren päivärutiinin valvonnan mulimisäätiölle, jonka toimistit sijaitsevat Ammanissa Jordaniassa.

Tämä on johtanut siihen, että arabit katsovat omistavansa Temppelivuoren käyttäytyen sen mukaisesti, ja suorittavat siellä rakennustöitä ja korjauksia ilman Israelin arkeologien valvontaa, kuten Israelissa vaaditaan. Räikein esimerkki tästä on säätiön rakentama moskeija ns, Salomon talleille, siirtäen 20 rekkalastillista Vuoren täyttömaata ilman valvontaa läheiseen laaksoon, jota Israelin vapaaehtoiset ovat käyneet läpi Temppelin jäänteiden löytämiseksi. Arvokasta historiallista materiaalia menetettiin.

Aluksi juutalaiset, joita vuosittain käy sadoittain Vuorella, saivat rukoilla ja osoittaa muulla tavoin kunnioitustaan paikan pyhyydelle, mutta sitten muslimit alkoivat vaatia että vain muslimit saavat rukoilla siellä ja osoittaa kunnioitustaan. Heille jalkapallon pelaaminen ei kuitenkaan ole pyhäinhäistystä.

Kolme nuorts juutalaista olivat lukeneet “Shmah Israel” päänsä kumartaneina Vuorella. Israelin poliisi katsoi tämän status qauen rikkomiseksi ja antoi heille kiellon nousta uudelleen Vuorella 15 päivän ajaksi.

Jerusalemin alueoikeus kumosi poliisin tulkinnan, jonka tuomari Zion Saharai sanoi päätöksessään, ettei nuorten käyttäytyminen merkinnyt kansallisen turvallisuuden, yleisen turvallisuuden tai yksilön turvallisuuden vahingoittamista.

Koska tämä on ennakkotapaus, jolla voi olla seurausvaikutusta, asia on arkaluonteinen.

PA/PLO:n johtaja Mm (Mahmoud) Abbas sanoi lauasunnossaan sunnuntaina päätöksen merkitsevän “vakavaa hyökkäystä historiallisesti vallitsvaa käytäntöä vastaan ja räikeänä haasteena kansainväliselle oikeudelle”.

Alueoikeuden antama päätös julkistettiin viikkoa ennen Israelin oikeistolaisten suun- nittelemaa ns. Lippumarssia, joka osittain kulkee Jerusalemin vanhankaupungin kautta. Israel laajensi myöhemmin Jerusalemin kuntarajoja, joiden ansiosta vanha kaupunki tuli Yhdistetyn Jerusalemin kuntarajojen sisälle.

Arabit vastustavat tätä, sillä he sanovat sen vaikeuttavan Palestiinan valtion perustamista, vaikka kahden valtion periaate on käytännössä hylätty, myös PA:n taholta.

Gazassa valtaa pitävä terrorijärjestö Hamas tuomitsi oikeuden päätöksen sanoen sen lisäävän polttoaineta tulenarkaan kysymykseen. Myös Jordania on esittänyt vasta- lauseen oikeuden päätöksen johdosta, vaikka se luopui oikeuksistaan Juudeaan ja Samariaan.

Al-Jazeeran julkistamassa edellisessä artikkelissa on se karkea virhe, että se puhuu Juudeasta ja Samariasta miehitettyinä alueina.

Tosiasiassa Jordania miehitti Juudean ja Samarian 198 Israelin itsenäisyyssodan aikana aikoen liittää ne Englannin perustamaan Transjordanian suojeluvaltioon, vain Englanti ja Pakistan tunnustivat sen. Englanti oli vastoin kansainvälisiä tunnustusta muodostanut Tranjordanian suojeluvaltion, muuttaen nimen myöhemmin Jordaniaksi.

San Renon kansainvälisessä kokouksessa uskottiin Englannille tehtäväksi juutalaisten kansallisen kodin perustaminen Englannin mandaattialeelle Lähi-Itään 1920. Kansainliitto vahvisti sen täysistunnossaan 1922.

Israel vapautti Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä 1957 6-päivän sodassa. Israel ei ole miehittänyt Juudeaa ja Samariaa, ja Israelilla on oikeus rakentaa alueelleen suunnitelmiensa mukaan.

Jerusalemin kysymys jätettiin auki, länsimaat halusivat siitä kansainvälisen kaupungin. Siten virallisesti Jerusalem on edelleen YK:n suojeluksessa.

Tämän johdosta sekä USA että Englanti ja YK pitävät Jerusaldemin kohtaloa auki, vaikka presidentti Trump tunnusti Jerusalemin Israelin jakamattomksi pääkaupungiksi.

Kauko Idässä vieraileva USA:n presidentti Joe Biden vakuutti USA:n olevan valmis asevoimin puolustamaan Taiwanin demokraattista valtiota, mikä herätti vihaisia vastalauseita Kiinan hallituksen taholta.

Seuraavana päivänä Biden jatkoi samaa teemaa vakuuttaen, ettei Yhdysvaltain strateginen politiikka ole muuttunut, vaan USA pitää kiinni lupauksestaan Taiwanille.

Taiwanin asemaa koskeva kysymys varjosti USA:n, Japanin, Australian ja Intian quad- ryhmittymän johtajien tapaamista Tokiossa. He korostivat yhdessä päättäväisyyttään varmistaa vapaa ja avoin Intian ja Tyynenmeren alue yhä itsevarmemmaksi muuttuvan Kiinan edessä. Japanin pääministeri Fumio Kishida pyrki vakuuttamaan, ettei ryhmä ole sulkenut ketään valtiota ulkopuolelle, eikä toimi ketään vastaan.

Nämä kolmen maan johtajat julkistivat keskustelujensa jälkeen yhteisen julkilausuman, jossa he sanoivat keskustelleensa ryhmittymän vastuusta Ukrainan konfliktiin ja sen aiheuttamaan jatkuvaan humanitääriseen ongelmaan.

Asiakirja 35.docx – Microsoft Word Online (live.com),

Kymmenet tuhannet New Yorkin asukkaat marssivat solidaarisuuden osoitukseksi New Yorkin kaduilla Manhattanilla.

Marssijoihin liittyi Yhdysvaltain ja Israelin hallitusten huippuvirkamiehiä juutalais- ryhmiin kauan odotettuna vahvistuksena yhteisöille COVID19 aiheuttaman 3 vuoden tauon jälkeen.

Kymmenettuhannet marssivat New Yorkin Israelin paraatissa osoittaakseen suurta solidaarisuutta | Israelin ajat (timesofisrael.com),

Länsimaisia journalisteja ja aktivisteja on kuohuttanut se, että IDF:n ampumarata-alueelle talonsa luvatta rakentaneet arabit karkotetaan kodeistaan, ja heidän talonsa puretaan, tällä kertaa lopullisesti. Oikeustoimet ovat kestäneet 20 vuoden ajan.

Al Markaz kylässä Juudeassa asuva Najjarin perhe sanoo, ettei tämä ole ensimmäinen kerta ja uskovat tämän olevan alkuna joukkokarkotuksille. He arvioivat, että 1000 palestiinalaista arabia joutuvat kokemaan saman kohtalon.

Artikkelissa väitetään satojen tuhansien arabien karkottamisesta 1967 sodan jälkeen, mitä voidaan pitää suuresti liioiteltuna. Arabit uskoivat johtajiensa vakuutteluja pikaisesta paluusta koteihnsa, kun Israel on alistettu, mitä ei tapahtunut.

Ahead of Biden visit, Israel launches biggest eviction of Palestinians in decades (msn.com).

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 15 –27; Tiberias