Israel ja Arabiemiraatit ovat sopineet suhteidensa normalisoimisesta ja diplomaattisuhteiden solmimisesta, tiedotti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yllättäen.

Monen muun arabivaltion tavoin Arabiemiraatit ei ole tunnustanut Israelin valtiota.

Trump kutsui sopimusta valtavaksi läpimurroksi ja historialliseksi rauhansopimukseksi kahden Yhdysvaltojen hyvän ystävän välillä.

Palestiinalaisten johto torjuu Israelin ja Arabiemiraattien välisen sopimuksen maiden välisten suhteiden normalisoinnista.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsuu sopimusta ”aggressioksi ja palestiinalaisten pettämiseksi”. Hän vaatii, että Arabiliitto järjestää hätäkokouksen päätöksen vuoksi.

Israel ja Arabiemiraatit sopivat aiemmin suhteidensa normalisoimisesta ja diplomaattisuhteiden solmimisesta. Päätös tehtiin maiden ja Yhdysvaltain neuvotteluiden jälkeen.

Arabimaista Israelilla on ollut tätä ennen diplomaattisuhteet vain Egyptin ja Jordanian kanssa.

Israelin ja Arabiemiraattien tuoreen sopimuksen merkitys Länsirannan alueliitossuunnitelmille jää päättäjien puheista epäselväksi.

ISRAEL ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä, kertoo Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs. Suurlähettiläs David Friedman puhui tiedotustilaisuudessa presidentti Donald Trumpin kanssa.

Qatarilaisen al-Jazeeran mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahukertoi maan lykänneen liittämissuunnitelmiaan, mutta sanoi niiden olevan yhä pöydällä.

Presidentti Trump sanoi tiedotustilaisuudessa kuitenkin, että Israel olisi suostunut olemaan liittämättä alueita.

– En voi puhua ajasta tulevaisuudessa, se olisi suuri lausunto. Juuri nyt se ei ole pöydällä, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Israel suostui olemaan liittämättä Länsirantaa itseensä. Se on enemmän kuin (suunnitelmien) poistaminen pöydältä, he ovat suostuneet olemaan tekemättä sitä, Trump taas sanoi taas israelilaislehti Haaretzin mukaan.

Aiemmin useissa eri medioissa kerrottiin, että Israel olisi mahdollisesti luvannut olla jatkamatta suunnitelmiaan sen jälkeen, kun se sopi Arabiemiraattien kanssa suhteidensa normalisoinnista ja diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Esimerkiksi Arabiemiraateissa sijaitsevan Abu Dhabin kruununprinssi, sheikki Mohammed bin Zayed al-Nayhan tviittasi torstaina, että Israel olisi luvannut osana sopimusta olla jatkamatta uusien palestiinalaisalueiden haltuunottoa.

Suunnitellut alueliitokset ovat osa Trumpin laajasti kiisteltyä Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Israelin on ollut määrä liittää itseensä noin 30 prosenttia miehitetystä Länsirannasta, myös juutalaissiirtokuntia, jotka on maailmalla laajasti tuomittu laittomiksi.

Palestiinalaisjohto torjui tuoreen sopimuksen 

Palestiinalaisten johto torjui Israelin ja Arabiemiraattien välisen sopimuksen maiden välisten suhteiden normalisoinnista. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsuu sopimusta ”aggressioksi ja palestiinalaisten pettämiseksi”. Hän vaatii, että Arabiliitto järjestää hätäkokouksen päätöksen vuoksi.

Arabimaista Israelilla on ollut tätä ennen diplomaattisuhteet vain Egyptin ja Jordanian kanssa.

Ranska peräänkuuluttaa kahden valtion mallia 

Ranska suhtautui positiivisesti Israelin ja Arabiemiraattien historialliseen sopimukseen, joka on Trumpin mukaan tarkoitus allekirjoittaa noin kolmen viikon päästä Valkoisessa talossa.

Ranskan mukaan Israelin päätös keskeyttää palestiinalaisalueiden liittäminen on positiivinen askel. Ranska korosti lausunnossaan, että Israelin ja palestiinalaisten olisi nyt aloitettava uudelleen neuvottelut, joiden ajatuksena olisi kahden valtion muodostaminen kansanvälisen oikeuden puitteissa.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toivoi, että Israelin ja Arabiemiraattien välinen sopimus edistäisi kahden valtion mallia ja rauhaa. Palestiinalaisalueiden liittäminen Israeliin sen sijaan tuhoaisi hänestä mahdollisuuden itsenäiselle palestiinalaisvaltiolle.

Miehitetty Länsiranta jaettiin 1990-luvun Oslon sopimuksessa kolmeen väliaikaiseen hallintoalueeseen. Sopimuksessa suuri osa Länsirannasta jäi Israelin armeijan alaisuuteen. Samalla suurin osa Jordaninlaaksosta jäi Israelin armeijan hallinnon alaiselle alueelle. / Milja Rämö STT