Valikko Sulje

Jerusalem on Israelin valtion pääkaupunki

Jerusalem ei ole koskaan ollut pääkaupunkina kuin yhdelle kansalle – juutalaiselle kansalle. Juutalaisen kansan yhteys Jerusalemiin ei yllä vain Davidin aikoihin 3000 vuoden taakse, vaan vielä pidemmälle: jopa 4000 vuoden taakse, Abrahamiin.

  • Mikään muu kansanryhmä ei voi väittää Jerusalemia omakseen samoilla perusteilla.
  • Jerusalem on syvällä juutalaisessa sielussa. Jokaisena pääsiäisenä rukoillaan – Ensi vuonna Jerusalemissa! Näin on tehty jo tuhansien vuosien ajan.
  • Jerusalem ei ole setlementti. Jerusalem on Israelin pääkaupunki.

Miksi pakanat pauhaavat ja kansat turhia ajattelevat? Maan kuninkaat nousevat, ruhtinaat yhdessä neuvottelevat JHVH’a ja hänen voideltuansa vastaan: ”Katkaiskaamme heidän kahleensa, heittäkäämme päältämme heidän köytensä”. Hän, joka taivaassa asuu, nauraa; JHVH pilkkaa heitä. Kerran hän on puhuva heille vihassaan, peljättävä heitä hirmuisuudessaan: ”Minä olen asettanut kuninkaani Siionin, pyhälle vuorelleni”. (PS 2:1-6)

Ja sinä päivänä mine teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan. (Sakarja 12:3)

Mutta sinä päivänä minä tahdon hävittää kaikki pakanakansat, jotka hyökkäävät Jerusalemia vastaan.  (Sakarja 12: 9)

Kuule, Israel! Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi. (5 Mooses 6:4)

Älä ilku, viholliseni, minulle. Vaikka olen kaatunut, minä nousen vielä, vaikka olen keskellä pimeyttä, Herra on minun valoni. Minä olen tehnyt syntiä Herraa vastaan, siksi joudun kantamaan hänen vihaansa, kunnes hän ratkaisee asiani ja armahtaa minut. Hän johdattaa minut valoon, minä saan nähdä, kuinka hän pelastaa minut. Kun viholliseni sen huomaa, hänen ilonsa vaihtuu häpeäksi. Nyt hän pitää minua pilkkanaan sanoen: ”Missä on Herra, sinun Jumalasi?” Mutta vielä minun silmäni saavat iloita, kun vihollisiani tallataan kuin kadun lokaa.  Tulee päivä, jolloin varustat rajasi, Israel, jolloin valtasi laajenee.  Silloin sinun omasi saapuvat Assyriasta, tulevat Egyptin kaupungeista — Egyptistä Eufratvirtaan saakka —  merten väliltä, vuorten väliltä. Nuo maat tulevat autioiksi niiden asukkaiden tähden. Tässä näkyy heidän tekojensa hedelmä! (Miika 1:8-13)

Minä, Herra, tuon takaisin ne, jotka murehtivat kaukana sieltä, missä kansani kokoontuu. Sinä olet heidän kotinsa, Jerusalem. Minä otan pois sinun päältäsi häpeän kuorman. Katso, kun tuo aika tulee, minä tuhoan kaikki sortajasi. Minä pelastan sinut, tuon ontuvat ja karkotetut kotiin. Kaikkialla, missä he ovat kantaneet häpeää, minä nostan heidät kunniaan. Silloin minä kokoan teidät ja tuon teidät takaisin. Minä nostan teidät kunniaan kaikkien kansojen keskuudessa. Minä käännän teidän kohtalonne, te saatte nähdä sen omin silmin, sanoo Herra. (Sefanja 1:18-20)