PUHUESSAAN Iranin järjestämässä uskonnollisten johtajien konferenssissa Teheranissa Palestiinan Islamic Jihadin johtaja Ramadan Shalah murehti, että juutalaiset rakastavat Jerusalemia (Al-Quds) enemmän kuin muslimit, kuten Israelin Radion sieppaama uutinen Teheranista raportoi.

SHALAH otti esimerkin juutalaisten kiintymyksestä Jerusalemiin Naomi Shemerin sanoittaman laulun Jerusalem Gold (Kultainen Jerusalem), jota hän siteerasi sekä hepreaksi että arabiaksi. ”Mitä Jerusalem merkitsee meille?” kyseli Shalah, joka johtaa yhtä maailman vaarallisinta terrorijärjestöä ja joka itse on FBI:n eniten etsittyjen terroristien listalla, puheessaan konferenssiyleisölle. ”Oppikaa tästä kirotusta yhteisöstä (Israelista). He eivät rakasta Jerusalemia vain sotilaalliselta vaan myös kulttuuriselta kannalta”, hän sanoi. ”Heillä on laulu, jota he lauloivat vallattuaan Al-Aksa moskeijan ja Kalliomoskeijan (Haram al-Sharif Temppelivuorella) 1967 sodan yhteydessä”, minkä jälkeen hän siteerasi otteita laulusta Jerusalem Gold, Jerusalem Bronze, Jerusalem Light, sekä hepreaksi että arabiaksi. ”Jokainen israelilainen lapsi ja kirottu israelilainen sotilas osaa tämän laulun ulkoa”, hän valitti.

JERUSALEM GOLD on yksi suosituimmista koskaan sepitetyistä juutalaisista lauluista. Se esitettiin ensimmäisen kerran musiikkifestivaaleilla Israelin itsenäisyyspäivänä, joihin liittyi surua pyhien paikkojen ja Jerusalemin menettämisestä. Lauluun on otettu referenssejä muinaisista kirjoituksista, mukaan lukien Valitusvirret ja Mishna, jossa valitetaan sitä, että juutalaisten pyhimmät paikat, mukaan lukien Temppelivuori, olivat suljettuina israelilaisilta Jordanian viranomaisten toimesta, jotka valvoivat Jerusalemin itäisiä osia Jordanian arabiliigan miehitettyä Juudean ja Samarian alueet 1948 sodassa. Laulu alkaa kuvauksella, miten Jerusalem on hylätty, sen sydän on jaettu muurilla, tarkoittaen Israelin ja Jordanian alueiden välille rakennettua turvallisuusmuuria Jerusalemissa.

MUUTAMIA viikkoja laulun julkistamisen jälkeen alkoi 1967 kuuden päivän sota, jossa Israelin armeija karkotti jordanialaisjoukot Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemista. Kuuden päivän sodan jälkeen Naomi Shemer kirjoitti lauluun neljännen voittoisan säkeistön, joka alkaa sanoilla: ”Me palasimme vesilähteille, markkinatoreille ja aukioille/ oinaan sarveen puhalletaan vanhan kaupungin Temppelivuorella”.

SHALAHIN johtama Islamic Jihad oli vastuussa viime päivien rakettitulesta Gazasta Israelin puolelle ampuen lyhyen ajan kuluessa yli 60 rakettia Israelin kaupunkeja kohti, mihin IAF:n koneet vastasivat iskien täsmäohjuksillaan lukuisiin strategisiin kohteisiin Gazan kaistalla. 18.3.2014 www.timesofisrael.com

Kategoriat: Israel