Valikko Sulje

Israelin oikeus Golanin kukkuloihin

Israel esitti Trumpin nimittämän neuvonantajan John Boltonin vierailun yhteydessä, että USA:n tulisi tunnustaa Israelin omistusoikeus Golanin kukkuloihin. Boltonin vastauksesta ei saatu selvää.

Jordanian poliittinen analyytikko Moeen al-Taher vakuuttaa, että Netanyahu sai jo vakuutuksen Trumpin hallituksen aikomuksesta tunnustaa Israelin vaatimus Golanin kukkuloiden pysymisestä Israelin valtiossa. Hän sanoo pääministerin esittäneen Golania koskevan vaatimuksen Boltonille.

Taher sanoi myös arabimaiden keskuudessa vahvistuneen uskomuksen, että presidentti Trump tulee tunnustamaan Israelin oikeuden niihin. 

Israelin puolustusarmeija IDF vapautti kukkulat 1967 ”Kuuden päivän sodan” yhteydessä Syyrialta, kuten myös Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat Jordanialta, joka oli miehittänyt niitä 1948 itsenäisyyssodasta lähtien.
Taher sanoo, että Netanyahun esityksellä ei ollut suurta vaikutusta, sillä Golanin kukkuloita koskeva päätös oli jo itse asiassa tehty. 

Al-Taher selittää, että Bibi halusi painostaa USA:n hallitusta tunnustamaan päätöksensä julkisesti, voidakseen käyttää sitä apuvoimana Trumpin päätöksen yhteydessä vetää joukkonsa Syyriasta. Hän selitti, ettei Bibi olisi voinut esittää vaatimustaan, ellei hänellä jo ollut varmuus Trumpin suostumisesta, sillä kielto olisi asettanut hänet noloon asemaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5443257,00.html,