Valikko Sulje

Yom HaAtzma’ut / יום העצמאות

Rabbi Shmuel Yaniv Givat Shmuelista kirjoittaa: ”Israelin valtio perustettiin 5708 vuotta maailman perustamisesta. 5708. jae Torassa kuuluu näin: ”Ja Herra, sinun Jumalasi, tuo sinut siihen maahan, jonka sinun isäsi ovat omistaneet. Ja niin sinä otat sen omaksesi ja Hän tekee sinulle hyvää ja antaa sinun lisääntyä enemmän kuin isiesi.” (5.Ms.30:5) 

Israelin itsenäisyyspäivää on vietetty vuodesta 1948 alkaen, jolloin moderni Israelin valtio perustettiin.

 Arabit kutsuvat israelin itsenäisyyspäivä nimellä nagna, katastrofi. 

Yom HaZikaron

Israelin itsenäisyyspäivää (juutalaisen ajanlaskun mukaan) edeltää kaatuneitten muistopäivä. Ben Gurion allekirjoitti itsenäisyysjulistuksen juutalaisen kalenterin mukaan perjantaina viides päivä Iyar-kuuta 1948; länsimaisen kalenterin mukaan 15. toukokuuta 1948. 

Koska kaatuneitten muistopäivää ei voi viettää sapattina, joka Israelin lain mukaan on luonteeltaan ilon päivä, kaatuneitten muistopäivä pidetään sinä vuonna seuraavana päivänä ja itsenäisyyspäivä siirtyi siten edelleen.

Rabbi Beryl Wein Jerusalemista toteaa: ”Profeetta Hezekiel varoitti 2500 vuotta sitten juutalaista kansaa kuvittelemasta, että he ovat kuin mikä tahansa kansa. Israelin itsenäisyyspäivä ei ole kuten Bastillen päivä Ranskassa, Kanadan päivä tai neljäs kesäkuuta. Jos Israelin itsenäisyyspäivä saa saman aseman kuin muitten maitten itsenäisyyspäivät, se menettää hengellisen ja tunteenomaisen merkityksensä”.

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.