Valikko Sulje

Jom HaShoah

Jom HaShoah, joka tunnetaan myös holokaustin muistopäivänä, vietetään  heprealaisen Nisan-kuukauden 27. päivänä . Shoah, joka tarkoittaa ”katastrofia” tai ”täydellistä tuhoa” hepreaksi, viittaa julmuuksiin, joita juutalaisia ​​vastaan ​​tehtiin toisen maailmansodan aikana. Tämä on shoahissa kuolleiden muistopäivä. Shoa tunnetaan myös holokaustina, kreikan sanasta, joka tarkoittaa ”tuliuhria”.

Holokausti oli lähihistorian suurin antisemitismin ilmentymä. Jom HaShoah muistuttaa meitä kauhuista, joita juutalaiset ja muut vainotut ryhmät kohtasivat: pakkotyö, nälkä, nöyryytys ja kidutus, jotka usein johtivat kuolemaan. Se oli järjestelmällinen yritys pyyhkiä pois koko väestö maan pinnalta.

Monet muistelevat Jom HaShoahia  sytyttämällä keltaisia ​​kynttilöitä  pitääkseen elossa uhrien muistot. Suurin osa synagogista ja juutalaisyhteisöistä kokoontuu juhlimaan päivää palvonnan, musiikin ja selviytyneiden tarinoiden avulla. Etsi  läheltäsi oleva seurakuntaosallistuaksesi Jom HaShoahin muistotapahtumaan.

Jom hašoa (hepreaksi ‏יום השואה‎) eli holokaustin muistopäivä on juutalaisen viettämä juhlapäivä kansallissosialistisen Saksan vainoissa kuolleiden noin kuuden miljoonan juutalaisten muistolle. Jom hašoaa vietetään nisan-kuun 27. päivänä. 

Alun perin juhlaa ehdotettiin vietettäväksi nisán-kuun 15. päivänä, Varsovan gheton kansannousun (19. huhtikuuta 1943) vuosipäivänä. Tuo päivä on kuitenkin pesah-juhlan ensimmäinen päivä, joten holokaustin muistopäivä siirrettiin myöhemmäksi. Jom hašoan vietto määrättiin Israelin laissa vuonna 1959.

Holokaustin muistopäivän aamuna kello kymmenen ilmahälytyssireenit soivat kahden minuutin ajan koko Israelissa. Kaikki liikenne lakkaa ja ihmiset pysähtyvät viettämään hiljaisen hetken holokaustin uhrien muistolle. Jom hašoan aikana monet viihde- ja julkiset laitokset on suljettu. Israelin televisio ja radio välittävät muisto-ohjelmia ja dokumentteja eivätkä lainkaan mainoksia. Liput lasketaan puolitankoon.

Jom hašoana myös kymmenettuhannet israelilaiset lukiolaiset ja tuhannet juutalaiset ympäri maailmaa viettävät muistojumalanpalveluksen Auschwitzissa. Osallistujat marssivat Auschwitzista Birkenaun tuhoamisleirille. Tapahtuma tunnetaan Elävien marssina vastakohtana holokaustin kuolemanmarsseille, ja sitä tukee Israelin opetusministeriö. Elävien marssiin kulminoituu useiden kuukausien holokaustin ja toisen maailmansodan tapahtumien opiskelu.

Myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa on vietetty vuosittaista holokaustin muistopäivää (Holocaust Memorial Day) 27. tammikuuta 2001 alkaen. Suomessa vietetään vainojen uhrien muistopäivää 27.1.