Valikko Sulje

Jom Kippur

Jom Kippur tarkoittaa ”sovituspäivää” ja viittaa juutalaisten vuotuiseen paastoamisen, rukouksen ja parannuksen viettoon.  Jom Kippuria pidetään juutalaisen kalenterin pyhinä päivänä osana suuria juhlapyhiä, joihin kuuluu myös  Rosh HaShanah (juutalainen uusi vuosi).

Jom Kippur on juutalaisen ajan hetki, jolloin omistamme mielemme, ruumiimme ja sielumme sovintoon lähimmäistemme, itsemme ja Jumalan kanssa. Uuden vuoden alkaessa sitoudumme itsetutkiskeluun ja sisäiseen muutokseen. Sekä anteeksiantajina että -antajina käännymme ensin niiden puoleen, joille olemme tehneet vääryyttä, tunnustaen syntimme ja heille aiheuttamamme tuskan. Meitä käsketään myös antamaan anteeksi, olemaan valmiita päästämään irti kaikesta kaunasta, jota tunnemme niitä kohtaan, jotka ovat syyllistyneet meitä vastaan. Vain silloin voimme kääntyä Jumalan puoleen ja pyytää anteeksi. Kuten luemme Jom Kippur -liturgiasta: ”Ja nämä kaikki, anteeksiantamuksen Jumala, anna meille anteeksi, anna meille anteeksi ja sovitus.”

Jom kippur (hepreaksi ‏יום כיפור‎, sovituspäivä) on juutalainen juhlapäivä. Sitä vietetään tišri-kuun kymmenentenä päivänä, länsimaisen ajanlaskun mukaan syys- tai lokakuussa.

Jom kippur päättää juutalaisten uudestavuodesta roš hašanasta alkaneen kymmenen katumuspäivän jakson. Sitä pidetään vuoden päivistä pyhimpänä ja vietetään paastoten sekä rukoillen. Vanhuksia, sairaita sekä raskaana olevia naisia lukuun ottamatta bar-ja bat-mitzvaiän saavuttaneet juutalaiset noudattavat täydellistä paastoa ilman ruokaa ja juomaa jom kippurin aattoillasta seuraavaan auringonlaskuun saakka.

Jom kippurin vietto on säädetty Toorassa, kolmannessa Mooseksen kirjassa (3. Moos 23:27-31). Juhla kestää kaikkialla yhden päivän toisin kuin monet muut juutalaiset juhlat, joita vietetään Israelin ulkopuolella kaksi päivää.

Suurena sovituspäivänä kansa tekee parannusta, paastoaa ja rukoilee. Tämän jälkeen alkaa lehtimajojen rakentaminen ja valmistautuminen iloitsemaan, laulamaan, tanssimaan ja syömään lehtimajoissa kokonaisen viikon ajan.

Herran juhlat kuljettavat meitä syvälle itsetutkisteluun ja taas armahdettuina ja anteeksi saaneina iloitsemaan Jumalan hyvyydestä ja rakkaudesta.

Juutalaisuudessa uskotaan, että JHVH avaa ”kolme taivaallista kirjaa” 

  • Elämän kirja niille, joiden teot ovat olleet hyvät, 
  • Kuoleman kirja niille, joiden teot täysin pahat ja 
  • yksi siltä väliltä niille, joiden tapaus siirtyy 10 päivän päähän, Jom Kippurina ratkaistavaksi, jotta nämä voisivat vielä tehdä parannuksen. 

Jom Kippurina sitten nimi siirtyy lopullisesti joko elämän tai kuoleman kirjaan. 

Tuo on rabbien tulkintaa, mutta sana sanoo, että jokainen ihminen on kirjoitettuna elämän kirjaan, mutta nimi pyyhitään kirjasta, jos eivät vaatteet ole Jeshuan verellä valkaistut. Ilman häävaatetta ei voi tulla häihin edes vieraaksi.

” Mutta vielä nytkin, sanoo Herra, palatkaa minun luokseni kaikesta sydämestännepaastoten, itkien ja valittaen.
Reväiskää rikki sydämenne, älkää vaatteitanne, ja palatkaa Herran, teidän Jumalanne, luo. Hän on armahtava ja laupias, pitkämielinen ja hyvin armollinen, ja hän katuu pahaa. Ehkä hän vielä muuttaa mielensä ja jättää jälkeensä siunauksen: ruokauhrin ja juomauhrin Herralle, teidän Jumalallenne. Puhaltakaa pasunaan Siionissa, kuuluttakaa pyhä paasto, kutsukaa koolle juhlakokous. Kootkaa kansa, pyhittäkää seurakunta, kutsukaa koolle vanhimmat, kootkaa lapset, nekin jotka imevät rintoja. Lähteköön sulhanen huoneestaan ja morsian kammiostaan.” Joel 2:12-16

3. Moos. 16:1–34, 18:1–30 

4. Moos. 29:7–11 

Jes. 57:14–58:14 

Room. 3:21–26 

2 Kor. 5:10–21