Valikko Sulje

Pesach / פסח

Juutalainen pesah, pääsiäinen, alkaa auringon laskettua seder-aterialla, jonka aikana käydään läpi juutalaisen haggadan mukainen kertomus juutalaisten vapautumisesta Egyptin työorjuudesta. Täydellisesti suoritettu seder-ateria kestää useita tunteja.

Seder-ateria on alkuna 7 päivää kestävälle pääsiäis- (pessah) ajalle, jonka aikana juutalaiset syövät happamatonta leipää. Ennen ensimmäistä päivää heidän tulee korjata pois kaikki hapan kodeistaan. ”Pesah-viikon ensimmäisenä päivänä pitäkää pyhä kokous, ja samoin myös seitsemäntenä päivänä pyhä kokous. Mitään työtä älköön tehtäkö niinä päivinä, paitsi mikä on tarpeen ruuan valmistamiseksi”, kuten Torassa kehotetaan. ”Ja viettäkää tätä happamattoman leivän juhlaa, sillä juuri sinä päivänä Minä vein joukkonne pois Egyptin maasta; sen tähden pitäkää tätä päivää ikuisena säädöksenä sukupolvesta sukupolveen”. (2.Ms.12:16 -17)

Pesachia vietetään orjuudesta vapautumisen muistoksi. Sitä juhlitaan kahdeksan päivän ajan, joista kahtena ensimmäisenä syödään seremoniallinen illallinen, seder-ateria. Tällöin luetaan Hagada-kirja, jossa kerrotaan tarina mm. juutalaisten vapautumisesta Mooseksen johdolla Egyptin orjuudesta.

Nimi pesach (engl. Passover) tarkoittaa ylittämistä tai ohikulkemista. Nimi juontuu Mooseksen ja faaraon kamppailusta ja vitsauksista: Viimeinen kymmenestä vitsauksesta, jotka Jumala langetti egyptiläisten ylle oli esikoisten kuolema. Kuoleman enkeli ohitti juutalaiset kodit säästäen niissä asuneet esikoiset. Tämän muistoksi miespuoliset esikoiset paastoavat ennen seder-ateriaa.

Pesachia kutsutaan myös happamattoman leivän juhlaksi ja kevään juhlaksi. Silloin ei saa syödä mitään hapatettua tai käymällä valmistettua ruokaa. Ainoa leipä, jota pesachina saa syödä on tietyllä tavalla valmistettu matse-leipä. Muut viljatuotteet on kielletty eli ei kosher le pesach. Koti tulee siivota ja puhdistaa erityisen huolellisesti, jottei siellä ole leivänmurusia ja muita pesachina sopimattomia ruoka-aineita. Tiettävästi pesachia on juhlittu jo 3 300 vuoden ajan.

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.