Valikko Sulje

Purim / פורים

Purim perustuu Esterin kirjan kertomukseen, jossa juutalaiset pelastuivat vainolta Persian kuningaskunnassa. Se luetaan purim-jumalanpalveluksessa, jonka aikana saa mekastaa ja kolistella joka kerta kun tarinan pääministerin Hamanin nimi lausutaan. Haman halusi tuhota juutalaiset ja kolistelulla peitetään nimen kuuluminen.

Itse sana purim tarkoittaa arpaa, mikä juontuu arpomisesta, jolla olisi päätetty juutalaisten tuhosta, ellei kuningas Ahasverosin (tunnetaan myös nimellä Kserkses) puoliso, juutalainen kuningatar Ester olisi osannut puuttua asioiden kulkuun. Se on iloinen juhla ja lapset (sekä lapsenmieliset) pukeutuvat naamiaisasuihin.

Purim -juhlaan kuuluva Esterin paasto päättyy illalla, jolloin Purim -juhla alkaa. Jerusalemissa Purim kestää kolme päivää. Adar-kuukautta pidetään ilon kuukautena paastoineen ja lastenjuhlineen. Sen aiheena on kuningatar Esterin paastoaminen Persian hovissa ilkeää Hamania vastaan, joka yritti tuhota koko juutalaisen kansan. Juutalaiset kaikkialla maailmassa osallistuvat tähän juhlaan paastoten, rukoillen ja tunnustaen syntejään luvaten korjata elämänsä suunnan. Juhla ei kuitenkaan ole vain lasten juhla. 
Juutalaisen historian mukaan juutalainen tyttö nimeltä Hadassah tuotiin Persian kuninkaan hoviin, jossa hänet valittiin kuningattareksi syrjäytetyn Vastin tilalle. Hän sai hovissa uuden nimen Ester (kätketty, salainen). Kuningattaren ominaisuudessa hän sai tilaisuuden toimia setänsä Mordechain opastuksella Jumalan välikappaleena juutalaisen kansan pelastamiseksi agagilaisen Hamanin suunnittelemasta täydellisestä tuhosta. Juutalaiset oppineet katsovat, että Purim. vaikka se ei ole ”raamatullinen juhla”, on juutalaisen kansan pyhin juhla, jopa ohittaen Jom Kippurin (suuri sovintopäivä), ja että se tulee säilymään myös messiaanisena aikana, jolloin muut juhlat poistuvat. Juhlan kunniaksi juutalaisten tulee avustaa köyhiä. Esterinkirjan (Megillah) lukemisen ohessa juutalaiseen Purim-juhlaan kuuluu ”viinien juonti, kunnes ei enää pysty erottamaan sankari Mordechaita pahantekijä Hamahista”. 

close

Pidetään yhteyttä!

Haluamme pitää sinut ajantasalla viimeisistä uutisistamme ja artikkeleista kotisivullamme shalom.fi! 😎

Emme lähetä roskapostia tai spämmää.