Valikko Sulje

Shavuot, Viikkojuhla

Shavuot-festivaali juhlii Tooran antamista Siinain vuorella ja rohkaisee meitä  omaksumaan Tooran opetukset  ja inspiroitumaan juutalaisperinteen viisaudesta.

Shavuot on heprean sana ”viikkoja”, ja loma on seitsemän viikkoa pääsiäisen jälkeen  . Shavuot, kuten monet muutkin juutalaiset juhlapyhät, alkoi muinaisena maatalousjuhlana, joka merkitsi ohran kevätsadon päättymistä ja kesävehnän sadon alkua. Muinaisina aikoina Shavuot oli pyhiinvaellusjuhla, jonka aikana israelilaiset toivat satouhreja Jerusalemin temppeliin. Nykyään juhlitaan Tooraa, koulutusta ja valintaa osallistua aktiivisesti juutalaisten elämään.

Šavuot (hepreaksi ‏שבועות‎, ”viikot”) on yksi juutalaisten kolmesta pyhiinvaellusjuhlasta. Šavuot eli viikkojen juhla päättää pesahista alkaneen omer-laskennan, joka kestää 49 päivää eli seitsemän viikkoa. Šavuot on myös sadonkorjuujuhla ja kesän alkamisen juhla.

Raamatussa juhlaan viitataan useilla nimillä: leikkuujuhla (חג הקציר, hag ha-katsir; 2.Moos 23:16), viikkojuhla (חג שבעות, hag šavuot; 5.Moos 10:16) ja ensimmäisten hedelmien juhla (יום הבכורים, jom ha-bikkurim; 4.Moos 28:26). Uudessa testamentissa siitä käytetään nimitystä helluntai, ja kristillinen helluntai onkin suunnilleen samaan aikaan kuin juutalaisten shavuot.

Shavuotia vietetään sivan-kuun kuudentena päivänä. Monissa juutalaisyhteisöissä Israelin ulkopuolella sitä vietetään kahden päivän ajan.

Shavuot on pesahin ja sukkotin ohella yksi Toorassa säädetyistä vuotuisista pyhiinvaellusjuhlista, šaloš regalim. Termin alkuperä on heprean sana regel, jalka. Kysymyksessä ovat kolme juhlaa, jolloin juutalaisten tulisi vaeltaa Jerusalemin temppeliin erityisiä juhlamenoja varten.

Mooses sai Tooran Siinain vuorella

Shavuotina juutalaiset juhlivat sadonkorjuun lisäksi myös kymmenen käskyn vastaanottamista. Tarkasta Tooran antamisen päivästä väitellään, mutta monet rabbit uskovat sen olleen juuri sivan-kuun kuudes päivä. Raamattu kertoo israelilaisten saapuneen Siinain erämaahan uuden kuun aikaan (2.Moos. 19:1), ja rabbiinisen kirjallisuuden mukaan Jumala antoi kymmenen käskyä Moosekselle seuraavana lauantaina.

Shavuotin viettämisen perinteisiin kuuluu yön valvominen synagogassa Tooraa lukien. Tanakhista luetaan otteita tärkeimmistä kirjoista, Ruutin kirja kuitenkin kokonaisuudessaan, koska sen tarina sijoittuu sadonkorjuun aikaan. Tapana on myös koristella koti ja synagoga kasvein ja kukin.

Sadonkorjuu juhla

Muinaisessa Israelissa sadonkorjuu aloitettiin ohran leikkaamisella pesahin aikaan ja päätettiin vehnänkorjuuseen shavuotina. Shavuot oli siten viljankorjuun päättävä juhla samalla tavalla kuin sukkot päätti hedelmien sadonkorjuun. Israelilaisten käskettiin tuoda pyhäkköön maan parhaat antimet (2.Moos. 34:26, 3.Moos. 29:15–16, 5.Moos 16:9–19).

Mutta nyt kuule, Jaakob, minun palvelijani, ja Israel, jonka minä olen valinnut. Näin sanoo JHVH, sinun Luojasi, joka on valmistanut sinut hamasta äidin kohdusta, joka sinua auttaa: Älä pelkää, minun palvelijani Jaakob, sinä Jesurun, jonka minä olen valinnut. Sillä minä vuodatan vedet janoavaisen päälle ja virrat kuivan maan päälle. Minä vuodatan Henkeni sinun siemenesi päälle ja siunaukseni sinun vesojesi päälle, niin että ne kasvavat nurmikossa kuin pajut vesipurojen partaalla. Mikä sanoo: ”Minä olen JHVH:n oma”, mikä nimittää itsensä Jaakobin nimellä, mikä piirtää käteensä: ”JHVH:n oma”, ja ottaa Israelin kunnianimeksensä.Jes 44:1-5

2. Moos. 19:1–20:26 

3. Moos. 23:15–21 

4. Moos. 28:26–31 

5. Moos. 14:22–16:17 

Hes. 1:1–28, 3:1 

Hab. 3:1–19  

Apt.t 2:1-21, 37-41