Valikko Sulje

Shemini Atzeret, Simchat Torah

Välittömästi  Sukkotin jälkeen tarkkailemme Sh’mini Atzeretia ja Simchat Toraa, joka on hauska päivä, jonka aikana juhlimme Tooran vuotuisen lukemisen päättymistä ja vahvistamme Tooran yhdeksi pilareista, joille rakennamme elämämme.

Osana juhlaa Tooran kääröt otetaan arkista ja kannetaan tai tanssitaan synagogan ympäri seitsemän kertaa. Tooran jumalanpalveluksen aikana   luetaan Tooran viidennen kirjan päätösosa ,  D’varim ( 5Moos. ), ja heti sen jälkeen luetaan  Genesiksen alkuosa eli  B’reishit . Tämä käytäntö edustaa juutalaisen kansan ja Tooran lukemisen välisen suhteen syklistä luonnetta  .

Historiallisesti Sh’mini Atzeret ja Simchat Torah olivat kaksi erillistä juhlapäivää (pohdiskelupäivä Sukkotin päättymisen jälkeen ja Tooran juhla seuraavana päivänä). Kuitenkin Israelissa ja reformi-seurakunnissa, jotka viettävät yleensä yhden vapaapäivän kahden sijasta, Sh’mini Atzeretiä tarkkaillaan samanaikaisesti Simchat Tooran kanssa.

Simhat Tora (hepreaksi ‏שמחת תורה‎) on juutalaisten viettämä Tooran ilojuhla. Sitä vietetään heti sukkot-juhlan päätyttyä, gregoriaanisen kalenterin lokakuussa.

Tooran ilojuhlassa juutalaiset iloitsevat siitä, että Toora on saatu luettua loppuun. Toora on jaettu osiin siten, että se saadaan luettua vuoden mittaan kokonaan synagogan jumalanpalveluksissa. Simhat Tora -juhlassa luetaan Tooran viimeiset jakeet ja aloitetaan lukeminen taas alusta, luomiskertomuksesta.

Lain ilojuhlassa Tooran lukeminen aloitetaan taas alusta 1. Moos 1:1; ”Alussa loi Elohim…”

Päivä sijoittuu Lehtimajanjuhlan loppuun. Juhlan viimeinen päivä on päivä, jolloin luetaan Viidennen Mooseksen kirjan viimeinen luku ja välittömästi sen perään Ensimmäisen Mooseksen kirjan ensimmäinen luku. Saamme Tooran luetuksi loppuun ja menemme heti takaisin alkuun, aloittaen taas Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta. Toisin sanoen, Tooran lukeminen ei lopu koskaan – se aloitetaan uudelleen joka vuosi.  Tämän tapahtuman juhlinta on vuoden suurin juhla Jerusalemissa.

Simhat Toran ilta- ja aamujumalanpalvelukset ovat tunnelmaltaan erityisen iloisia ja hilpeitä. Juhlallisuudet alkavat iltajumalanpalveluksessa. Silloin seurakunnan miehet kantavat Toora-kääröjä ympäri synagogaa seitsemän kertaa. Juutalaiset laulavat ja tanssivat synagogissa, ja ilonpito jatkuu usein vielä ulkona kaduillakin etenkin Israelissa. Monissa synagogissa lapsille annetaan lippuja, joita he voivat heiluttaa tanssin aikana. Heille saatetaan jakaa myös suklaata, karamelleja tai hedelmiä.

Iltajumalanpalveluksessa luetaan viimeinen Tooran viikoittaisista katkelmista (5.Moos 33:1-34) aivan viimeistä osaa lukuun ottamatta. Se kertoo Israelin kansan pääsystä luvattuun maahan ja Mooseksen kuolemasta.

Tooran ilojuhla jatkuu aamulla. Toora-kääröjä kannetaan taas seitsemän kierrosta synagogan ympäri. Viidennen Mooseksen kirjan viimeinen osa luetaan kokonaan ja sen jälkeen ensimmäisen Mooseksen kirjan ensimmäinen luku. Joskus ortodoksijuutalaisissa synagogissa kaikki seurakunnan miehet ja bar mitzva -iän ylittäneet pojat saavat alijan eli kunnian lukea Tooraa. Konservatiivijuutalaisten keskuudessa myös naiset voivat saada alijan. Sen jälkeen kaikki lapset saavat alijan, jota kutsutaan nimellä kol han’arim (kaikki lapset). Lapset kerääntyvät synagogan eteen, ja heidän yläpuolellaan pidetään rukousliinaa eli tallitia. On erityisen suuri kunnia päästä lukemaan Tooran viimeinen osa, samoin Genesiksen alku.

5. Moos. 14:22–16:17 

4. Moos. 29:35–30:1 

1 Kun. 8:54–66 

Matt. 17:1–9  

Mark. 12:38–33  

Joos. 1:1–18 

Matt. 5:17–48 

Room. 7:21–25