Shemini Atzeret – Tooran säädös juhlan lopettamisesta
Shemini Atzeret on Toorassa määrätty juutalainen juhla, joka päättää syksyn suurten pyhien jakson ja seuraa välittömästi seitsemän päivää kestävää Sukkot-juhlaa. Nimensä mukaisesti, joka tarkoittaa ”kahdeksannen päivän kokousta”, Shemini Atzeret on erityinen juhlapäivä, jonka tarkoituksena on pysähtyä ja viipyä Jumalan läsnäolossa vielä hetki Sukkotin jälkeen, ennen kuin palataan arkielämään.
Tooran määräys
Shemini Atzeret mainitaan useissa Tooran kohdissa, kuten 3. Mooseksen kirjan luvussa 23:36: ”Seitsemäntenä päivänä olkoon pyhä kokous. Älkää silloin tehkö mitään työtä. Kahdeksantena päivänä pidettäköön myös pyhä kokous, ja teidän on toimitettava uhri Herralle. Se on juhlakokous, älkää silloin tehkö mitään arkiaskareita.” Tämä kohta osoittaa selvästi, että Shemini Atzeret on erillinen juhla, vaikka se liittyykin läheisesti Sukkotiin.
Toinen tärkeä kohta löytyy 4. Mooseksen kirjasta (7:66), jossa määrätään, että kahdeksantena päivänä pidetään kokous ja uhritoimitukset, mikä korostaa juhlan liturgista merkitystä.
Mitä Shemini Atzeret merkitsee?
Shemini Atzeretissa ei enää asuta lehtimajoissa, kuten Sukkotin aikana, vaan palataan tavalliseen elämään. Kuitenkin tämä päivä on juhla, jolloin korostetaan rukousta, kiitosta ja yhteyttä Jumalaan. Se on erityisesti päivä, jolloin pyydetään siunausta tulevalle sadekaudelle. Israelin maataloudessa sade on elintärkeää, ja tämä pyyntö on symbolinen ele tulevan sadon onnistumiselle.
Shemini Atzeret on myös päivä, jolloin juutalainen kansa kutsutaan viipymään Herran edessä hieman pidempään. Rashi, yksi merkittävimmistä Tooran kommentaattoreista, tulkitsee tämän päivän Jumalan kutsuna: aivan kuten isä pyytää rakastamaansa lasta viipymään vielä yhden päivän ennen lähtöä, niin Jumala pyytää Israelia viettämään kanssaan vielä yhden päivän juhlan päätökseksi.
Liturgia ja rukoukset
Shemini Atzeretissa keskitytään erityisesti Geshem-rukoukseen, jossa pyydetään sadetta. Tämä rukous sanotaan synagogassa, ja sillä on erityinen merkitys Israelin maanviljelylle, koska sateet tulevat juuri talvikaudella, jolloin ne ovat ratkaisevan tärkeitä sadon menestykselle.
Shemini Atzeret ja Simchat Torah
Diasporassa Shemini Atzeret on usein kytketty toiseen juhlaan, Simchat Torah, joka tarkoittaa Tooran ilojuhlaa. Simchat Torah on juhla, jolloin vuosittainen Tooran lukusykli saadaan päätökseen ja aloitetaan uudelleen 1. Mooseksen kirjasta. Tämä päivä on täynnä iloa ja juhlintaa, ja se tuo esiin Tooran opiskelun ja sen jatkuvan kiertokulun merkityksen juutalaisessa elämässä.
Vaikka Shemini Atzeret ja Simchat Torah ovat erillisiä juhlia, niiden läheisyys tekee niistä tiiviisti yhteen kietoutuneita erityisesti diasporassa. Israelissa nämä kaksi juhlaa ovat erilliset: Shemini Atzeret pidetään yhtenä päivänä ja Simchat Torah seuraavana päivänä.
Shemini Atzeretin hengellinen ulottuvuus
Hengellisesti Shemini Atzeret edustaa hiljaista mutta syvää yhteyttä Jumalaan. Se ei ole samalla tavalla fyysisesti toiminnallinen juhla kuin esimerkiksi Sukkot, jossa rakennetaan lehtimajoja ja otetaan Lulav-kimppu käteen. Shemini Atzeret on enemmän sisäinen juhla, jossa korostuu rukous ja kiitollisuus, sekä läheisyys Jumalan kanssa ilman suuria ulkoisia rituaaleja. Se on hetki hiljentymiselle ja Jumalan läsnäolon tiedostamiselle, mikä tekee siitä ainutlaatuisen Tooran juhlakalenterissa.
Shemini Atzeret on ainutlaatuinen Toorassa määrätty juhla, jossa Israelin kansa viipyy Jumalan läsnäolossa vielä yhden päivän. Se päättää syksyn suuren juhlakalenterin ja tarjoaa mahdollisuuden keskittyä hiljaisuuteen, rukoukseen ja Jumalan siunausten pyytämiseen tulevalle vuodelle.