google-site-verification=llABy42OwZEw5wTUwD2tjNIq7g_bbvOd6XxRej_BzxM

Temppelin hävityksen muistopäivä

Tiša be’av on juutalainen juhlapäivä, jota vietetään juutalaisessa kalenterissa heinä- tai elokuulle osuvan av-kuukauden yhdeksäntenä päivänä. Se on juutalaisen vuoden surullisin päivä. Tälle päivämäärälle osuvat eräät juutalaisen historian suurimmista onnettomuuksista.

Juutalaisen tradition mukaan viidennen kuun  9. päivä on surullisin päivä Israelin kalenterissa. Tätä päivää on paastottu Salomonin temppelin tuhoutumisesta lähtien aina tähän päivään asti.

Av-kuukauden 9. päivänä tapahtuneita kansallisia onnettomuuksia:

  • Mooseksen aikana israelilaiset hyväksyivät 12 tiedustelijan kielteisen raportin ja siksi JHVH ei antanut kansan astua tuolloin luvattuun maahan. 
  • V. 586 eKr. Babylonialaiset Nebukadnessarin johdolla tuhosivat ensimmäisen temppelin. 100,000 juutalaista tapettiin ja miljoonat menivät pakkosiirtolaisuuteen. Ensimmäinen Temppeli ehti olla paikallaan 410 v, mutta tuhottiin murhien, moraalittomuuden ja epäjumalanpalveluksen tähden. JHVH on armollinen. Kuten Jeremia oli profetoinut,juutalainen kansa palasi Jerusalemiin 70 vuoden jälkeen ja Temppeli rakennettiin uudelleen. 
  • Roomalaiset Tiituksen johdolla tuhosivat toisen temppelin. Pari miljoonaa juutalaista kuoli ja noin miljoona meni pakkosiirtolaisuuteen. V. 70 jKr. Rooman armeija piiritti Jerusalemin ja 17. Tammuz päivittäinen uhri taas lakkautettiin. Roomalaiset polttivat 9. Av toisen temppelin. Valtava kuumuus ja tuli sai temppelin kullan sulamaan ja vuotamaan raunioiden ja kivien väliin. Kun oli viilentynyt, roomalaiset sotilaat käänsivät joka kiven etsiessään kultaa. 
  • Bar Kochba kapina tukahdutettiin Rooman keisari Hadrianuksen toimesta. Betarin kaupunki oli viimeinen, joka seisoi roomalaisia vastaan. Se valloitettiin ja hävitettiin. Yli 100 000 juutalaista tapettiin.
  • Roomalainen kenraali Turnus Rufus kynsi temppelialuetta ja sen ympäristöä ja Jerusalemista rakennettiin pakanakaupunki, jolle annettiin nimi Aelia Capitolina. Juutalaisilta oli pääsy kielletty. 

5. Moos.  4:25 – 4:40