Valikko Sulje

Tu B’Av, Hag HaAhava

Rakkauden päivä Hag HaAhava

Tu B’Av – Juutalainen rakkauden ja yhteyden juhla

Tu B’Av (ט”ו באב‎), jota vietetään heprealaisen kalenterin Av-kuun 15. päivänä, on yksi juutalaisuuden vähiten tunnetuista, mutta historiallisesti merkittävimmistä juhlapäivistä. Sitä pidetään rakkauden, sovinnon ja yhteyden päivänä, ja se on usein verrattu länsimaiseen ystävänpäivään. Vaikka Tu B’Av on nykyään romanttisen rakkauden juhla, sen juuret juontavat kauas muinaiseen Israelin aikaan, ja siihen liittyy useita symbolisia merkityksiä.

Tu B’Avin historiallinen tausta

Tu B’Av mainitaan jo varhaisissa juutalaisissa lähteissä ja sen alkuperä on liitetty moniin erilaisiin historiallisiin tapahtumiin. Talmudissa mainitaan useita syitä, miksi Tu B’Av oli merkittävä päivä muinaisessa Israelissa:

  1. Heimojen väliset avioliitot sallittiin: Israelin 12 heimolle annettiin lupa solmia avioliittoja toistensa välillä. Tämä oli tärkeää erityisesti naimattomille naisille, joiden perheet kuuluivat eri heimoihin. Avioliittojen salliminen edisti kansallista yhtenäisyyttä.
  2. Benjaminin heimon sovitus: Tu B’Av merkitsi myös hetkeä, jolloin Benjaminin heimo sai jälleen oikeuden solmia avioliittoja muiden Israelin heimojen kanssa. Tämä liittyi Tuomarien kirjan tarinaan, jossa Benjaminin heimo oli joutunut eristettyä asemaan sodan seurauksena.
  3. Kuolleiden sukupolvien loppu erämaassa: Israelin kansan vaelluksen aikana erämaassa, Tu B’Av merkitsi hetkeä, jolloin ne israelilaiset, joiden oli määrä kuolla syntiensä vuoksi (uskonsa puutteen takia vakoilijoiden raportin jälkeen), olivat kuolleet, ja uusi sukupolvi saattoi astua luvattuun maahan.
  4. Estojen purkaminen: Kuningas Hiskian hallituskaudella tuhoutuneen Jerusalemin temppelin jälkeen pystytettiin vartiopaikkoja, jotka estivät juutalaisten pyhiinvaelluksen temppelivuorelle. Talmudin mukaan näiden vartiopaikkojen poistaminen tapahtui Tu B’Avin päivänä, jolloin juutalaiset saivat jälleen vapaasti kulkea Jerusalemiin.

Tu B’Avin vietto muinaisessa Israelissa

Muinaisessa Israelissa Tu B’Av oli päivä, jolloin järjestettiin suuria juhlia. Mishna kertoo, että Av-kuun 15. päivänä Jerusalemin tytöt pukeutuivat valkoisiin vaatteisiin ja menivät viinitarhoihin tanssimaan. Tämä oli myös päivä, jolloin naimattomat nuoret miehet ja naiset kohtasivat ja solmivat avioliittoja. Siten Tu B’Av oli erityisen tärkeä päivä sosiaalisessa elämässä ja avioliiton solmimisen kannalta.

Päivää leimasi ilo ja juhla. Tanssivat naiset symboloivat hedelmällisyyttä, rakkautta ja uuden elämän alkua, ja juhla toi yhteisön yhteen ja rohkaisi kansalliseen sovintoon ja yhtenäisyyteen.

Tu B’Avin merkitys nykypäivänä

Tu B’Avin merkitys on säilynyt, mutta sen vietto on saanut uusia muotoja modernissa maailmassa. Nykypäivän Israelissa ja juutalaisissa yhteisöissä ympäri maailmaa Tu B’Av on rakkauden ja romanttisten suhteiden juhla, jolloin monet parit kihlautuvat ja avioliittoja solmitaan. Päivä nähdään symbolisena hetkenä, jolloin on hyvä aloittaa uusia suhteita ja juhlia olemassa olevia.

Tämä juhlapäivä on nykyaikana myös ilon ja keveyden hetki. Sen vietto eroaa vakavampien ja syvällisempien juhlapäivien, kuten Tisha B’Avin, surun ja paaston ajoista. Tu B’Av osuu aikaan, jolloin kesä on kuumimmillaan, ja monet kokoontuvat ulkoilmatapahtumiin, juhliin ja konsertteihin. Rakkaus, ilo ja yhteisöllisyys ovat tämän päivän ytimessä.

Tu B’Avin hengellinen ulottuvuus

Vaikka Tu B’Av on nykyään voimakkaasti romanttiseen rakkauteen liittyvä juhla, sillä on myös hengellisempi ulottuvuus. Juutalaisessa perinteessä rakkaus ei rajoitu vain romanttisiin suhteisiin, vaan se kattaa myös rakkauden Jumalaan, toisiin ihmisiin ja yhteisöön. Tu B’Av tarjoaa tilaisuuden pohtia rakkauden merkitystä laajemmin ja muistuttaa sovinnon, anteeksiannon ja yhteyden merkityksestä.

Tu B’Av asettuu myös kalenterillisesti erityiseen kohtaan. Se tulee vain kuusi päivää suuren surunpäivän, Tisha B’Avin, jälkeen, ja edustaa näin siirtymää surusta iloon. Tisha B’Avin traagisten tapahtumien jälkeen Tu B’Av symboloi uuden alun ja toivon mahdollisuutta. Tämä siirtymä surusta iloon korostaa myös juutalaista käsitystä elämästä: vaikeuksien jälkeen tulee uusi mahdollisuus, ja aina on tilaa toivolle ja uusille alkamisille.

Tu B’Av on merkittävä mutta vähemmän tunnettu juutalainen juhlapäivä, joka on perinteisesti yhdistetty rakkauteen, avioliittoon ja yhteyden rakentamiseen. Se on päivä, joka muistuttaa juutalaisen historian suurista hetkistä, mutta samalla se juhlistaa iloa ja toivoa. Modernina rakkauden päivänä Tu B’Av tarjoaa mahdollisuuden juhlia ihmissuhteita ja yhteisöllisyyttä, ja se on myös ajankohta, jolloin juutalaiset eri puolilla maailmaa voivat tuntea yhteyttä toisiinsa ja Jumalaan.