Valikko Sulje

Tu B’Shevat

Tu BiShvat eli ”Puiden uusi vuosi” on juutalainen lehtimajapäivä. Lomaa vietetään heprealaisen Shvat-kuukauden 15. päivänä ( tu ). Tutkijat uskovat, että alun perin Tu BiShvat oli maatalousfestivaali, joka merkitsi kevään syntymistä. 17-luvulla, kabbalistit loi rituaali Tu BiShvat joka on samanlainen kuin pääsiäistä (seder). Nykyään monet juutalaiset pitävät moderni versio Tu BiShvat  seder vuosittain. Juhlasta on tullut myös Israelissa puiden istutusfestivaali, jossa israelilaiset ja juutalaiset ympäri maailmaa istuttavat puita rakkaiden ja ystävien kunniaksi tai muistoksi.

Tu bišvat (hepreaksi ‏ט”ו בשבט‎) eli puiden uusivuosi (ראש השנה לאילנות) on juutalainen juhla. Se on yksi Mišnassa mainituista neljästä juutalaisten uudenvuoden juhlasta. Nimi tulee juhlan päivämäärästä: sitä vietetään 15. päivänä (15 = ט”ו, ”tu”) ševat-kuuta (שבט).

Toora käskee juutalaisia pidättäytymään puun hedelmien syömisestä sen kolmen ensimmäisen elinvuoden ajan. Neljännen vuoden sato on uhrattava Herralle, ja vasta viidentenä vuonna hedelmäpuun satoa saa nauttia. (3. Moos. 19:23-25). Koska kaikkien puiden istutusajankohdista olisi vaikea pitää kirjaa, tu bišvat määrittelee ajankohdan, jolloin kaikki puut täyttävät vuosia. Tu bišvat auttoi muinaisia juutalaisia ilmeisesti myös erottamaan edellisen ja seuraavan vuoden sadot toisistaan: tämä oli tärkeää sadosta luovutettavia kymmenyksiä määriteltäessä.

Puut olivat israelilaisille tärkeitä, ja Toorakin kehottaa heitä istuttamaan runsaasti puita Luvattuun maahan. Jokaiselle syntyneelle lapselle oli tapana istuttaa oma puu: pojalle setri, tytölle sypressi. Hääparin perinteisen hääkatoksen valmistamiseen saatetaan käyttää heidän nimikkopuidensa oksia. 

Tu bišvat -juhlaa vietetään yhä myös Israelin ulkopuolella. Silloin syödään erilaisia usein Israeliin ja Tooraan liittyviä hedelmiä kuten viinirypäleitä, viikunoita, taateleita, granaattiomenoita ja oliiveja. Israelissa istutetaan myös puita.

TU B’SHEVAT tarkoittaa Shevat-kuun 15. päivää ja silloin juhlitaan Israelissa maan antimia ja erityisesti puita. Päivää kutsutaan myös nimellä ראש השנה לאילנות ROSH HASHANA LEILANOT, puiden uusi vuosi.

Israelissa puut alkavat versota Shvat-kuukauden aikana (tammi-helmikuussa) uutta kasvuaan. Tu B’Shevat, joka kuuluu Israelin pienempiin juhlapäiviin, aloittaa luonnossa kevään ja on merkki muutoksesta.

Mantelipuu on Israelissa ensimmäinen puu, joka kukkii ja herää talvella.