Valikko Sulje

Modernit juhlapäivät

Yom HaAliyah School Observance / שְׁמִירָת בֵּית הַסֵפֶר לְיוֹם הַעֲלִיָּה 

Jom HaAliyah (Aliyah Day) (heprea: יום הליה) on Israelin kansallinen juhla, jota vietetään Israelin kouluissa seitsemäntenä heprealaisen Cheshvan-kuukauden muistoksi historiallisten tapahtumien muistoksi, jotka tapahtuivat heprealaisen Nisan-kuukauden kymmenentenä päivänä.

Sigd / סיגד 

Sigd on amharalainen sana, joka tarkoittaa ”kuormitusta” tai ”palvontaa”, ja se on yleisesti käytetty nimi Etiopian juutalaisen yhteisön viettämälle lomalle heprealaisen Cheshvan-kuukauden 29. päivänä. Tämä päivämäärä on tasan 50 päivää Jom Kippurin jälkeen, yleensä lokakuun lopulla tai marraskuussa, ja Etiopian juutalaisen perinteen mukaan se on myös päivämäärä, jolloin Jumala paljasti itsensä Moosekselle.

Yom HaAliyah / יוֹם הַעֲלִיָּה 

Jom HaAliyah (Aliyah Day) (heprea: יום הליה) on Israelin kansallinen juhla, jota vietetään vuosittain heprealaisen Nisan-kuukauden kymmenentenä päivänä muistoksi juutalaisten saapumisesta Israelin maahan, kuten heprealaisessa Raamatussa on kirjoitettu. Loma perustettiin tunnustamaan Aliyah, maahanmuutto juutalaisvaltioon, Israelin valtion ydinarvoksi ja kunnioittamaan Olimin jatkuvaa panosta Israelin yhteiskunnalle.

Yom HaShoah / יוֹם הַשּׁוֹאָה 

Yom HaZikaron laShoah ve-laG’vurah (”holokaustin ja sankaruuden muistopäivä”), joka tunnetaan Israelissa ja ulkomailla puhekielessä nimellä Yom HaShoah (holokaustin muistopäivä) ja englanniksi holokaustin muistopäivänä tai holokaustin muistopäivänä, vietetään Israelin päivänä. Muistopäivä noin kuudelle miljoonalle juutalaiselle ja viidelle miljoonalle muulle, jotka kuolivat holokaustissa natsi-Saksan ja sen apulaisten toimien seurauksena, sekä juutalaisten vastarinnan aikana tuona aikana. Israelissa se on kansallinen muistopäivä ja yleinen vapaapäivä. Se vihittiin käyttöön vuonna 1953 Israelin pääministerin David Ben-Gurionin ja Israelin presidentin Yitzhak Ben-Zvin allekirjoittaman lain pohjalta. Se pidetään nisanin 27. päivänä (huhti-/toukokuu), ellei 27. päivä ole sapatin vieressä, jolloin päivämäärää siirretään päivällä.

Yom HaZikaron / יוֹם הַזִּכָּרוֹן 

Israelin muistopäivä. Vaikka jom Hazikaron yleensä vietetään 4. Iyyar, sitä voidaan siirtää aikaisemmin tai lykätä, jos loman viettäminen (tai sitä aina seuraavan Jom HaAtzma’ut) olisi ristiriidassa sapatin kanssa.

Yom HaAtzma’ut / יוֹם הָעַצְמָאוּת 

Israelin itsenäisyyspäivä. Muistetaan Israelin itsenäisyysjulistusta vuonna 1948. Vaikka jom HaAtzma’ut vietetään tavallisesti 5. Iyyar, sitä voidaan siirtää aikaisemmin tai lykätä, jos loman viettäminen (tai sitä aina edeltävä Yom HaZikaron) olisi ristiriidassa sapatin kanssa.

Yom Yerushalayim / יוֹם יְרוּשָׁלַיִם 

Jerusalemin päivä (heprea: יום ירושלים, Yom Yerushalayim) on Israelin kansallinen juhlapäivä, jolla muistetaan Jerusalemin yhdistymistä ja Israelin vallan ottamista vanhaan kaupunkiin kesäkuussa 1967. Israelin päärabbinaatti julisti Jerusalemin päivän uskonnolliseksi juhlapäiväksi. voitosta kuuden päivän sodassa ja vastaamisesta 2000 vuotta vanhaan rukoukseen ”Ensi vuonna Jerusalemissa”.