Valikko Sulje

Pienet lomapäivät

Tu BiShvat / טוּ בִּשְׁבָט 

Tu BiShvat tai Tu B’Shevat tai Tu B’Shvat (hepreaksi: ט”ו בשבת) on pieni juutalainen juhlapäivä, joka vietetään heprealaisen Shevat-kuukauden 15. päivänä. Sitä kutsutaan myös ”Puiden uudeksi vuodeksi” tai (hepreaksi: Rosh Hashana LaIlanot, Rosh HaShanah La’Ilanot). Tu BiShvat on yksi neljästä Mishnassa mainitusta ”uudesta vuodesta”.

Purim / פּוּרִים 

Purim (heprea: פּוּרִים, Pûrîm ”arvat”, sanasta fur pur, jota kutsutaan myös arpa juhlaksi) on juutalainen juhlapäivä, jolla muistetaan juutalaisen kansan pelastusta Hamanista muinaisessa Persian valtakunnassa. Raamattuun on tallennettu tarina. Esterin kirja (Megillat Esther).

Shushan Purim / שׁוּשָׁן פּוּרִים 

Purimia juhlittiin Jerusalemissa ja muurien ympäröimissä kaupungeissa.

Pesach Sheni / פֶּסַח שני 

Toinen pääsiäinen, kuukausi pääsiäisen jälkeen.

Lag BaOmer / ל״ג בָּעוֹמֶר 

Lag BaOmer (hepreaksi: ל׳ג בעומר), myös Lag B’Omer, on juutalainen juhla, jota vietetään Omer-laskennan 33. päivänä, joka on heprealaisen Iyar-kuukauden 18. päivä. Yksi syy lomalle on Rabbi Shimon bar Yochain kuolinpäivä. Moderni juutalainen perinne yhdistää loman Bar Kokhban kapinaan Rooman valtakuntaa vastaan ​​(132-135 jKr.). Israelissa sitä juhlitaan taistelevan juutalaisen hengen symbolina.

Tu B’Av / טוּ בְּאָב 

Tu B’Av (hepreaksi: ט”ו באב, Av-kuun viidestoista päivä) on pieni juutalainen juhlapäivä. Nykypäivän Israelissa sitä vietetään rakkauden juhlana. Sen on sanottu olevan ”hyvä hääpäivä”.

Rosh Hashana LaBehemot / רֹאשׁ הַשָּׁנָה לְמַעְשַׂר בְּהֵמָה 

Rosh Hashanah L’Ma’sar Behemah (hepreaksi: Rosh Hashanah, joka tarkoittaa petojen kymmenykset ”Uusi vuosi kymmenyseläimille”) tai Rosh Hashanah LaBehemot (heprea: Rosh Hashanah eläimille ”New Year for (hometiced) Animals”) on yksi neljä uudenvuodenpäivän juhlaa (Rosh Hashanot) juutalaisen kalenterin mukaan, kuten Mishnassa on ilmoitettu. Temppelin aikana tämä oli päivä, jolloin paimenet päättivät, mitkä heidän kypsistä eläimistään annettiin kymmenykset. Päivä on sama kuin Rosh Chodesh Elul, Elul-kuukauden uusikuu, tasan kuukautta ennen Rosh Hashanaa.

Leil Selichot / סליחות 

Selichot tai slichot (heprea: סליחות) ovat juutalaisia ​​katumusrunoja ja -rukouksia, erityisesti niitä, jotka sanotaan ennen suuria vapaapäiviä ja paastopäivinä. Askenazilaisessa perinteessä se alkaa lauantai-iltana ennen Rosh Hashanaa. Jos Rosh Hashanahin ensimmäinen päivä kuitenkin osuu maanantaille tai tiistaille, Selichot sanotaan lauantai-iltana ennen kuin varmistetaan, että Selichot lausutaan vähintään neljä kertaa.

Purim Katan / פּוּרִים קָטָן 

Pieni Purim-juhla Adar I:n aikana karkausvuonna.