Valikko Sulje

Pienet paastot

Tzom Gedaliah / צוֹם גְּדַלְיָה 

Gedalian paasto (heprea: צוֹם גְּדַלְיָּה), kirjoitettu myös Gedaljaksi, on juutalainen paastopäivä aamunkoitosta iltaan saakka, jolloin valitetaan Juudan tuon nimisen vanhurskaan kuvernöörin salamurhaa, joka päätti juutalaisten ensimmäisen vallan jälkeen. Kuten muut pienet paastot, Tzom Gedaliah alkaa aamunkoitteessa (ensimmäinen valo) ja päättyy illan tullessa (täysin pimeässä).

Asara B’Tevet / עֲשָׂרָה בְּטֵבֵת 

Heprealaisen Tevet-kuukauden kymmenes päivä on pieni paastopäivä juutalaisessa, heprealaisen Tevet-kuukauden kymmenes päivä. Paasto juhlistaa Babylonian Nebukadnessar II:n Jerusalemin piiritystä. Kuten muutkin pienet paastot, Asara B’Tevet alkaa aamunkoitteessa (ensimmäinen valo) ja päättyy illan tullessa (täysin pimeässä).

Ta’anit Esther / תַּעֲנִית אֶסְתֵּר 

Esterin paasto (Ta’anit Ester, heprea: תַּעֲנִית אֶסְתֵּר) on juutalainen paasto aamunkoitosta iltahämärään Purimin aattona, ja se on muistoksi kolmipäiväisen paaston, jota juutalaiset noudattavat Purimien tarinassa. Jos Esterin paaston päivämäärä osuu sapatille (lauantai), paastoa vietetään sen sijaan edellisenä torstaina. Kuten muut pienet paastot, Ta’anit Esther alkaa aamunkoitteessa (ensimmäinen valo) ja päättyy illan tullessa (täysin pimeässä).

Ta’anit Bechorot / תַּעֲנִית בְּכוֹרוֹת 

Esikoisten paasto; on juutalaisuuden ainutlaatuinen paastopäivä, joka osuu yleensä pääsiäistä edeltävään päivään. Yleensä paasto rikotaan siyumjuhlissa (tyypillisesti aamujumalanpalvelusten päätteeksi), mikä vallitsevan tavan mukaan luo ilon ilmapiirin, joka ohittaa paaston jatkamisen. Toisin kuin useimmat juutalaiset paastopäivät, vain esikoisten on paastottava Esikoisen paastona.

Tzom Tammuz / צוֹם תָּמוּז 

Tammuzin seitsemästoista (hepreaksi: שעבען בתמוז, Shiv’ah Asar b’Tammuz) on juutalainen paastopäivä, jolla muistetaan Jerusalemin muurien murtumista ennen toisen temppelin tuhoamista. Se osuu heprealaisen Tammuz-kuukauden 17. päivään ja merkitsee Tisha B’Av:iin johtavan kolmen viikon suruajan alkua. Kuten muut pienet paastot, Tzom Tammuz alkaa aamunkoitteessa (ensimmäinen valo) ja päättyy illan tuloon (täysin pimeään).

Tish’a B’Av / תִּשְׁעָה בְּאָב 

Tisha B’Av (hepreaksi: תשעה באב tai ט׳ באב, ”Av:n yhdeksäs”) on vuosittainen paastopäivä, joka on nimetty heprealaisessa kalenterissa Av-kuukauden yhdeksännestä päivästä (Tisha). Paasto muistelee sekä ensimmäisen että toisen temppelin tuhoa Jerusalemissa, mikä tapahtui noin 655 vuoden välein, mutta samana heprealaisen kalenterin päivämääränä. Tisha B’Avia ei koskaan noudateta sapattina. Jos Av:n 9. päivä osuu lauantaille, paasto siirretään Av. 10. päivään.