Valikko Sulje

Tärkeimmät vapaapäivät

Rosh Hashana / רֹאשׁ הַשָּׁנָה 

Rosh Hashanah (hepreaksi: Rosh Hashana), (kirjaimellisesti ”vuoden pää”), on juutalainen uusivuosi. Se on ensimmäinen High Holidays tai Yamim Noraim (”Awe Days”), jota vietetään kymmenen päivää ennen Jom Kippuria. Rosh Hashanaa vietetään Tishrein kahtena ensimmäisenä päivänä, heprealaisen kalenterin seitsemäntenä kuukautena. Sitä kuvataan Toorassa Yom Teruaksi (Yom Teru’ah, pasuunan soiton päivä). Päivä on ”yom tov”, joten sillä on samanlaiset velvoitteet ja rajoitukset kuin Shabbat siinä mielessä, että normaali ”työ” ei ole sallittua.

Yom Kippur / יוֹם כִּפּוּר 

Jom Kippur (heprea: יֹם כִּפּוּר tai יום הקיפורים), joka tunnetaan myös nimellä sovituspäivä, on juutalaisille vuoden pyhin päivä. Sen keskeiset teemat ovat sovitus ja parannus. Juutalaiset viettävät perinteisesti tätä pyhää päivää 25 tunnin paaston ja intensiivisen rukouksen aikana, viettäen usein suurimman osan päivästä synagogan jumalanpalveluksissa. Jom Kippur päättää vuotuisen ajanjakson, joka tunnetaan juutalaisuuden korkeina pyhinä päivinä (tai joskus ”pelon päivinä”). Päivä on ”yom tov”, joten sillä on samanlaiset velvoitteet ja rajoitukset kuin Shabbat siinä mielessä, että normaali ”työ” ei ole sallittua.

Sukkot / סוּכּוֹת 

Sukkot (heprea: סכות tai סֻכּוֹת, sukkōt tai sukkos, lehtimajajuhla, lehtimajajuhla) on raamatullinen juhla, jota vietetään Tishrein kuukauden 15. päivänä (syyskuun lopusta lokakuun loppuun). Se on yksi kolmesta Raamatun määräämästä Shalosh regalim -juhlasta, joiden aikana juutalaisia ​​käskettiin tehdä pyhiinvaellus Jerusalemin temppeliin. Päivä on ”yom tov”, joten sillä on samanlaiset velvoitteet ja rajoitukset kuin Shabbat siinä mielessä, että normaali ”työ” ei ole sallittua.

Shmini Atzeret / שְׁמִינִי עֲצֶרֶת 

Shemini Atzeret (”kokouksen kahdeksas [päivä]”) on juutalainen juhlapäivä. Sitä vietetään heprealaisen Tishrein kuukauden (kalenterin ensimmäinen kuukausi) 22. päivänä. Diasporassa vietetään lisäpäivää, josta toista päivää kutsutaan erikseen Simchat Tooraksi. Israelissa ja uudisjuutalaisuudessa Shemini Atzeretin ja Simchat Toran juhlapäivät yhdistetään yhdeksi päiväksi ja nimiä käytetään keskenään. Päivä on ”yom tov”, joten sillä on samanlaiset velvoitteet ja rajoitukset kuin Shabbat siinä mielessä, että normaali ”työ” ei ole sallittua.

Simchat Torah / שִׂמְחַת תּוֹרָה 

Simchat Torah tai Simḥath Torah (myös Simkhes Toreh, heprea: שִׂמְחַת תורָה, lit., ”Iloitseminen Tooran kanssa”) on juhla, joka merkitsee Tooran julkisten lukujen vuotuisen syklin päättymistä ja uuden uuden syklin alkua. Simchat Toora on osa raamatullista juutalaista Shemini Atzeretin juhlapäivää (”kahdeksas kokoontumispäivä”), joka seuraa välittömästi Tishrein kuukauden Sukkotin juhlan jälkeen (syyskuun puolivälistä lokakuun alkuun gregoriaanisen kalenterin mukaan). Päivä on ”yom tov”, joten sillä on samanlaiset velvoitteet ja rajoitukset kuin Shabbat siinä mielessä, että normaali ”työ” ei ole sallittua.

Chanukah / חֲנוּכָּה 

Hanukkah (heprea: חֲנֻכָּה, kirjoitetaan tavallisesti חנוכה lausutaan [χanuˈka] nykyhepreaksi, romanisoidaan myös nimellä Chanukah tai Chanuka), joka tunnetaan myös valojen juhlana, on kahdeksanpäiväinen juutalainen juhlapäivä, jolla muistetaan Jerusalemissa 2. vuosisadalla eaa. tapahtuneen Makkabien kapinan aikaan. Hanukkaa vietetään kahdeksan yötä ja päivää alkaen Kislevin 25. päivästä heprealaisen kalenterin mukaan, mikä voi tapahtua milloin tahansa gregoriaanisen kalenterin mukaan marraskuun lopusta joulukuun loppuun.

Pesach / פֶּסַח 

Pääsiäinen (hepreaksi: פֶּסַח Pesach) muistetaan kertomusta Exodusista, jossa muinaiset israelilaiset vapautettiin Egyptin orjuudesta. Pääsiäinen alkaa juutalaisen kalenterin mukaan nisan-kuun 15. päivänä, mikä on keväällä pohjoisella pallonpuoliskolla, ja sitä vietetään seitsemän tai kahdeksan päivän ajan. Se on yksi yleisimmin viedyistä juutalaisten juhlapäivistä. Päivä on ”yom tov”, joten sillä on samanlaiset velvoitteet ja rajoitukset kuin Shabbat siinä mielessä, että normaali ”työ” ei ole sallittua.

Shavuot / שָׁבוּעוֹת 

Shavuot (tai Shavuos, ashkenazi-kielellä; Shabhuʿoth klassisen ja mizrahi heprean hepreaksi: שבתו, l. ”viikkoja”) on juutalainen juhla, joka vietetään heprealaisen Sivan-kuukauden kuudentena päivänä (toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa). Shavuot juhlii vuosipäivää päivästä, jona Jumala antoi Tooran koko Siinain vuorelle kokoontuneelle israelilaiselle kansakunnalle, vaikka Tooran (Matan Toora) ja Shavuotin välinen yhteys ei ole nimenomaisesti Raamatun tekstissä. Loma on yksi Shalosh Regalimista, kolmesta raamatullisesta pyhiinvaellusfestivaalista. Se merkitsee Omer-laskennan päätöstä. Päivä on ”yom tov”, joten sillä on samanlaiset velvoitteet ja rajoitukset kuin Shabbat siinä mielessä, että normaali ”työ” ei ole sallittua.