Valikko Sulje

Israelin oikeus Juudeaan ja Samariaan

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin osallistui 1.12.2010 menoran sytyttämisseremoniaan Hebronissa, jossa hän sanoi Israelin kuningaskunnan ja hanukka-tradition syntyneen.

”Kun me rakennamme Hebronissa, myös Jerusalem tulee rakennetuksi. Hebron oli Israelin kuningaskunnan synnyinpaikka ja hanukkana itsenäisyys palautui Israelille. Hebron oli perusta oikeudellemme Israelin maahan, moraalinen oikeus, jota ei mikään voi ylittää, ja omistusoikeus, jota ei voida kyseenalaistaa; se oli oikeutemme silloin ja se on oikeutemme tänään,” Rivlin vakuutti.

Hanukka-tarinan saadessa alkunsa Israelin johtaja Shimon Mattiaan poika vastusti urhoollisesti, päättäväisesti ja uskossa vierasta viranhaltijaa ja ulkopuolista hallintoa ja vastasi epäröimättä: Emme ottaneet vierasta maata emmekä vieraitten omaisuutta haltuumme, vaan esi-isiemme maan, jonka vihollinen oli aiemmin miehittänyt.

Puheessaan Rivlin asetti kuulijoille kysymyksen: ”Onko meillä valmiutta vastustaa ulkopuolisia tänään samalla tavoin?” Hän jatkoi todeten, että jos Israel luopuu vaatimuksistaan oikeuteen koko Israelin maahan, se johtaa vähitellen koko Israelin olemassaolon oikeuden mitätöimiseen. Tänään näemme selvemmin kuin koskaan, että jos me hylkäämme 3 800 vuotta vanhan oikeutemme, tulemme havaitsemaan vaikeaksi puolustaa 62 vuoden ikäistä itsenäisyyttämme.

Rivlin jatkoi varoittaen: ”Jos, Jumalan tähden, meidät saadaan vieteltyä ajattelemaan, että olemme ottamassa vierasta maata ja vieraan omaisuutta Arielissa, Maaleh Adumimissa ja Gush Etzionissa ja pääkaupungissamme Jerusalemissa, on kyseenalaista, että pystymme jatkamaan itsenäisenä valtiona.”

jpost.com