Valikko Sulje

Yhdysvallat ja Israel eroavat Unescosta

Yhdysvallat on päättänyt erota YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestöstä Unescosta. Ero astuu voimaan vuoden 2018 lopussa. Myös Israel on ilmoittanut erostaan.

Yhdysvallat lopetti Unescon rahoittamisen 2011, kun se hyväksyi Palestiinan jäsenekseen, vaikka se ei ole valtio. Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti päätöksen taustalla olevan Unescon anti-israelilainen puolueellisuus. Unescon päätöslauselmat ovat poliittisia ja Israel-vastaisia.

Esimerkiksi 2009-2014 aikana Unesco teki 46 Israelin vastaista päätöslauselmaa. Tuona aikana Syyrian vastaisia päätöslauselmia tehtiin yksi. Irania, Sudania, Pohjois-Koreaa, tai mitään muuta maata vastaan ei tehty yhtään päätöslauselmaa.

Unesco on tehnyt vuosittain noin kymmenen Israel-vastaista päätöslauselmaa. Vuoden 2014 jälkeen tehtyjen muiden päätösten lisäksi 18.10.2016 Unesco teki päätöksen, joka kielsi juutalaisten kaikki yhteydet Temppelivuoreen ja Länsimuuriin. Temppelivuori poistettiin maailmanperintökomitean listoilta, ja alueesta sai käyttää ainoastaan muslimien myöhemmin omaksumaa nimitystä Al-haram al-Sharif.

Päätöslauselmassa todetaan myös se, minkä Unesco päätti jo vuonna 2010, että Patriarkkain mausoleumi Hebronissa ja Raakelin hautakammio Betlehemissä ovat myös moskeijoita.

Heinäkuussa 2017 Unesco antoi päätöslauselman, jonka mukaan Hebron muutetaan yksinomaan palestiinalaiseksi maailmanperintökohteeksi ilman mitään kytkentöjä juutalaiseen historiaan. Juutalaisille pyhistä patriarkkojen haudoista huolimatta Hebron tunnustettiin vain palestiinalaisten ja muslimien kulttuuriperinnöksi. Hebron on myös kristittyjen kulttuuriperintöä Vanhan testamentin kohteena.

Temppelivuori-äänestyksessä Suomi jätti äänestämättä, minkä uskotaan toistuneen Hebronia koskevassa salaisessa äänestyksessä.

Päätökset ovat ristiriidassa molempien kohteiden historiallisten ja arkeologisten tosiasioiden kanssa.

Suomen osallisuus Unescon maailmanperintökomiteassa on ulkoministeriön ohjaamaa. Päätöksistä eivät vastaa Suomessa asiantuntijat, kuten ei Unescon oma kulttuuriperintöpaikkoihin erikoistunut järjestö Icomoskaan. Icomos oli antanut Jerusalemin Temppelivuoresta ja Hebronista asiantuntijoidensa tekemät tieteelliset suositukset maailmanperintökomitealle, mutta Unesco, kuten ei Suomen ulkoministeriökään, halunnut ottaa huomioon asiantuntijaraportteja.

Viimeisin Israelille raskas, sen kantaisiä koskeva Hebronin päätös, tehtiin Krakovassa, jonka läheisyydessä sijaitsee Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri.

Lähteet: UN Watch, Icomos, Israel-tieto yhdistys ry