Valikko Sulje

Parashat Chayei Sara Menu

Parashat Chayei Sara käsittelee Saaran kuolemaa ja hänen hautaamistaan sekä Avrahamin palvelijan matkaa löytääkseen vaimon Iisakille.

Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana babaganoushia ja falafelia, pääruokana paahdettua karitsanpaistia ja juureksia sekä jälkiruokana taateli.

Babaganoush ja falafel (4 annosta) 

Babaganoush:

  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) tahinia
  • 3 rkl sitruunan mehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Falafel:

  • 2 dl kuivattuja kikherneitä, liotettuna yön yli
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1/2 cup (n. 1,2 dl) persiljaa, hienonnettuna
  • 1/2 cup (n. 1,2 dl) korianteria, hienonnettuna
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • öljyä paistamiseen
  1. Lämmitä uuni 220 asteeseen.
  2. Leikkaa munakoisot pituussuunnassa kahtia ja paista niitä uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetki.
  3. Kaavi munakoison pehmeä sisus kulhoon ja lisää joukkoon murskattu valkosipuli, tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.
  4. Tarjoile babaganoush esimerkiksi falafelien kera.

Falafel:

  1. Huuhtele kikherneet ja kuivaa ne talouspaperilla.
  2. Laita kikherneet ja muut ainekset (paitsi öljy) tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Muotoile massasta pieniä pyörylöitä.
  4. Kuumenna öljy pannulla ja paista falafelejä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsiä.

Karitsanpaisti

  • 1 kg karitsanpaistia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl kuivattua rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Juurekset:

  • 3 perunaa, kuorittuna ja pilkottuna
  • 3 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 palsternakka, kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 punasipuli, pilkottuna
  • 3 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Hiero karitsanpaistin pintaan oliiviöljy, rosmariini, suola ja pippuri.
  3. Aseta karitsanpaisti uunivuokaan ja paista uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
  4. Kuori ja pilko juurekset. Laita ne toiseen uunivuokaan ja lisää joukkoon oliiviöljy, suola ja pippuri. Sekoita hyvin.
  5. Paista juureksia uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
  6. Leikkaa karitsanpaisti siivuiksi ja tarjoile paahdettujen juuresten kanssa.

Vinkki: Voit tarjoilla karitsanpaistin ja juuresten kanssa esimerkiksi raikkaan salaatin tai vaikkapa minttu-yoghurtin. Karitsanpaistin mausteita voi varioida oman maun mukaan.

Taatelikakku

Ainekset:

  • 250 g tuoreita taateleita, kivettömiä ja hienonnettuina
  • 1 tl soodaa
  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • 100 g voita, huoneenlämpöisenä
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa

Kuorrutus:

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele kakkuvuoka (noin 20 cm x 20 cm) voilla ja jauhota se kevyesti.
  2. Sekoita hienonnetut taatelit ja sooda keskenään kulhossa. Lisää kiehuvaa vettä ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
  4. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola toisessa kulhossa.
  5. Lisää jauhoseos taateliseokseen ja sekoita hyvin.
  6. Lisää voi-sokerivaahto taikinaan ja sekoita hyvin.
  7. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja kullanruskea.
  8. Valmista kuorrutus: sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon sokeri ja kerma. Kiehauta seos ja anna sen hautua noin 5 minuuttia, kunnes se on paksua ja tahmeaa. Lisää vaniljasokeri ja sekoita.
  9. Kaada kuorrutus dattelikakun päälle ja anna sen jäähtyä ennen tarjoilua.

Vinkki: Voit koristella dattelikakun esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä. Voit myös lisätä taikinaan erilaisia mausteita, kuten kanelia tai inkivääriä, oman maun mukaan.