Parashat Chayei Sara käsittelee Saaran kuolemaa ja hänen hautaamistaan sekä Avrahamin palvelijan matkaa löytääkseen vaimon Iisakille.
Kosher-illallinen, joka sopisi tähän Parashaan, voisi sisältää alkuruokana babaganoushia ja falafelia, pääruokana paahdettua karitsanpaistia ja juureksia sekä jälkiruokana taateli.
Babaganoush ja falafel (4 annosta)
Babaganoush:
- 2 keskikokoista munakoisoa
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) tahinia
- 3 rkl sitruunan mehua
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Falafel:
- 2 dl kuivattuja kikherneitä, liotettuna yön yli
- 1 sipuli, hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 1/2 cup (n. 1,2 dl) persiljaa, hienonnettuna
- 1/2 cup (n. 1,2 dl) korianteria, hienonnettuna
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl korianterinsiemeniä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- öljyä paistamiseen
- Lämmitä uuni 220 asteeseen.
- Leikkaa munakoisot pituussuunnassa kahtia ja paista niitä uunissa leivinpaperilla vuoratulla pellillä noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetki.
- Kaavi munakoison pehmeä sisus kulhoon ja lisää joukkoon murskattu valkosipuli, tahini, sitruunan mehu, oliiviöljy, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.
- Tarjoile babaganoush esimerkiksi falafelien kera.
Falafel:
- Huuhtele kikherneet ja kuivaa ne talouspaperilla.
- Laita kikherneet ja muut ainekset (paitsi öljy) tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi.
- Muotoile massasta pieniä pyörylöitä.
- Kuumenna öljy pannulla ja paista falafelejä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsiä.
Karitsanpaisti
- 1 kg karitsanpaistia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl kuivattua rosmariinia
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Juurekset:
- 3 perunaa, kuorittuna ja pilkottuna
- 3 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
- 1 palsternakka, kuorittuna ja pilkottuna
- 1 punasipuli, pilkottuna
- 3 valkosipulinkynttä, murskattuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Hiero karitsanpaistin pintaan oliiviöljy, rosmariini, suola ja pippuri.
- Aseta karitsanpaisti uunivuokaan ja paista uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kullanruskea.
- Kuori ja pilko juurekset. Laita ne toiseen uunivuokaan ja lisää joukkoon oliiviöljy, suola ja pippuri. Sekoita hyvin.
- Paista juureksia uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
- Leikkaa karitsanpaisti siivuiksi ja tarjoile paahdettujen juuresten kanssa.
Vinkki: Voit tarjoilla karitsanpaistin ja juuresten kanssa esimerkiksi raikkaan salaatin tai vaikkapa minttu-yoghurtin. Karitsanpaistin mausteita voi varioida oman maun mukaan.
Taatelikakku
Ainekset:
- 250 g tuoreita taateleita, kivettömiä ja hienonnettuina
- 1 tl soodaa
- 2 dl kiehuvaa vettä
- 100 g voita, huoneenlämpöisenä
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
Kuorrutus:
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 dl kermaa
- 1 tl vaniljasokeria
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele kakkuvuoka (noin 20 cm x 20 cm) voilla ja jauhota se kevyesti.
- Sekoita hienonnetut taatelit ja sooda keskenään kulhossa. Lisää kiehuvaa vettä ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola toisessa kulhossa.
- Lisää jauhoseos taateliseokseen ja sekoita hyvin.
- Lisää voi-sokerivaahto taikinaan ja sekoita hyvin.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä ja kullanruskea.
- Valmista kuorrutus: sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon sokeri ja kerma. Kiehauta seos ja anna sen hautua noin 5 minuuttia, kunnes se on paksua ja tahmeaa. Lisää vaniljasokeri ja sekoita.
- Kaada kuorrutus dattelikakun päälle ja anna sen jäähtyä ennen tarjoilua.
Vinkki: Voit koristella dattelikakun esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä. Voit myös lisätä taikinaan erilaisia mausteita, kuten kanelia tai inkivääriä, oman maun mukaan.