Valikko Sulje

Parashat Pinchas Menu

Parashat Pinchas käsittelee pappi Pinchasin sankarillista tekoa, kun hän lopetti Israelin kansaa vaivanneen taudin ja epäjärjestyksen tappamalla syntisen parin, joka oli rikkonut Jumalan käskyjä. Tämä parantaa kansan suhdetta Jumalaan ja lopulta johtaa rauhaan ja onneen.

Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Pinchasille, voisi sisältää alkuruokana lohikeittoa, pääruokana lamb shankia ja juureksia, sekä jälkiruokana pistaasijäätelöä.

Lohikeitto (4 annosta):

  • 400 g lohifilettä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 perunaa kuorittuna ja kuutioituna
  • 2 porkkanaa kuorittuna ja kuutioituna
  • 1 sellerin varsi hienonnettuna
  • 1 rkl voita
  • 6 dl kalalientä
  • 1 dl kermaa
  • 2 tl tilliä hienonnettuna
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  1. Kuumenna voi kattilassa ja lisää sipuli, perunat, porkkanat ja sellerinvarsi. Kuullota sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.
  2. Lisää kalaliemi ja anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  3. Lisää lohifileet ja anna kiehua vielä noin 5 minuuttia.
  4. Lisää kerma ja tilli, ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  5. Keitä vielä noin minuutti, kunnes keitto on kuumaa ja tarjoile.

Lamb shanke

Ainekset (4 annosta):

  • 4 lampaanpotkaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia, hienonnettuna
  • 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
  • 1 porkkana, kuorittuna ja kuutioituna
  • 2 sellerin vartta, hienonnettuna
  • 2 desiä lihalientä
  • 2 desiä punaviiniä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Mausta lampaanpotkat suolalla ja mustapippurilla.
  3. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja ruskista lampaanpotkat joka puolelta, noin 5 minuuttia.
  4. Lisää pannulle hienonnetut sipulit, valkosipuli, porkkana ja sellerin varret. Jatka paistamista noin 5 minuutin ajan.
  5. Lisää lihaliemi, punaviini, tomaattipyre, hunaja ja kuivatut yrtit pannulle. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.
  6. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä, kunnes nesteen määrä on puolittunut.
  7. Siirrä lampaanpotkat uuninkestävään vuokaan ja kaada kastike niiden päälle.
  8. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa noin 2-3 tuntia, kunnes liha on kypsää ja irtoaa helposti luusta.
  9. Poista folio viimeisen puolen tunnin aikana, jotta pinta saa hieman väriä.
  10. Tarjoile lamb shank juuresten kanssa.

Vinkki: Voit keittää juurekset, kuten perunat, porkkanat ja bataatit, kattilassa erikseen ja tarjoilla ne lisukkeena lampaanpotkan kanssa.