Valikko Sulje

Parashat Shoftim Menu

Tässä on Parashat Shoftim lukujaksoon soveltuva menu viikonlopun illalliselle:

Alkuruoka: Kukkakaalikeitto

Pääruoka: Mausteiset kanavartaat

  • 500g kanan rintafileetä, pilkottuna vartaisiin
  • 1 tl kuminajauhetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu

Valmistus:

  1. Laita kanavartaat muutamaksi tunniksi marinoitumaan mausteiden, oliiviöljyn ja sitruunamehun seokseen.
  2. Kuumenna grilli tai grillipannu keskilämmölle.
  3. Paista kanavartaat noin 10-15 minuuttia, käännellen välillä, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

Lisukkeena: Lämmin kasvislisuke

  • 2 keskikokoista kesäkurpitsaa, pilkottuna paloiksi
  • 2 paprikaa, pilkottuna paloiksi
  • 1 sipuli, pilkottuna renkaiksi
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria

Valmistus:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Laita kesäkurpitsa, paprika ja sipuli uunivuokaan.
  3. Lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri, ja sekoita hyvin.
  4. Paista kasviksia uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kultaista väriä.

Jälkiruoka: Omenapiirakka vaniljajäätelön kanssa

  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 4-5 omenaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia

Valmistus:

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Voitele piirakkavuoka.
  3. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
  4. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin.
  5. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  7. Kuori ja viipaloi omenat.
  8. Asettele omenaviipaleet taikinan päälle kauniisti.
  9. Sekoita 1 rkl sokeria ja 1 tl kanelia ja ripottele se omenoiden päälle.
  10. Paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin ruskea ja kypsä.

Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Voit tarjoilla sen esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

MENU 2

Parashat Shoftim käsittelee oikeudenmukaisuutta ja Jumalan antamia ohjeita oikeuden käyttöön. Siinä korostetaan tuomareiden ja johtajien rehellisyyttä ja taitoa, jotta kansa voisi elää rauhanomaisesti ja onnellisesti.

Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Shoftimille, voisi sisältää alkuruokana punajuuricarpacciota, pääruokana grillattua naudanlihapihviä juuresmuusin ja paahdettujen vihannesten kanssa sekä jälkiruokana omenapiirakkaa vaniljajäätelön kera.

Punajuuricarpaccio

Ainekset (4 annosta):

  • 2 isoa punajuurta
  • 0,6 dl mantelilastuja
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • 0,6 dl sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • parmesaanilastuja koristeluun

Valmistus:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla.
  3. Laita punajuuriviipaleet uunivuokaan ja paahda niitä uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
  4. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  5. Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Asettele paahdetut punajuuriviipaleet lautaselle ja pirskottele öljy-sitruunaseosta niiden päälle. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut ja parmesaanilastut.

Vinkki: Punajuuricarpaccio sopii hyvin esimerkiksi alkuruoaksi tai lisäkkeeksi pääruoan kera. Voit halutessasi korvata mantelilastut esimerkiksi pinjansiemenillä tai saksanpähkinöillä.

Omenapiirakka 

Ainekset (8-10 annosta):

Taikina:

  • 2 1/2 cup (n. 6 dl) vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 cup (n. 2,4 dl) kylmää voita, kuutioituna
  • 1/4-1/2 cup (n. 0,6-1,2 dl) kylmää vettä

Täyte:

  • 6-7 omenaa, kuorittuna ja viipaloituna
  • 1/2 cup (n. 1,2 dl) sokeria
  • 1/4 cup (n. 0,6 dl) vehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 2 rkl voita, sulatettuna

Tarjoiluun:

  • vaniljajäätelöä

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa.
  3. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi.
  4. Lisää kylmä vesi pikkuhiljaa ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
  6. Kauli taikina jauhotetulla pinnalla noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.
  7. Siirrä taikina piirakkavuokaan ja asettele se tasaisesti reunoille asti.
  8. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä seos tasaisesti taikinan päälle.
  9. Paista uunissa noin 40-45 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat.
  10. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
  11. Tarjoile omenapiirakka vaniljajäätelön kera.

Vinkki: Voit halutessasi ripotella omenapiirakan päälle hieman sokeria tai kanelia ennen tarjoilua.