Tässä on Parashat Shoftim lukujaksoon soveltuva menu viikonlopun illalliselle:
Alkuruoka: Kukkakaalikeitto
Pääruoka: Mausteiset kanavartaat
- 500g kanan rintafileetä, pilkottuna vartaisiin
- 1 tl kuminajauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sitruunan mehu
Valmistus:
- Laita kanavartaat muutamaksi tunniksi marinoitumaan mausteiden, oliiviöljyn ja sitruunamehun seokseen.
- Kuumenna grilli tai grillipannu keskilämmölle.
- Paista kanavartaat noin 10-15 minuuttia, käännellen välillä, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.
Lisukkeena: Lämmin kasvislisuke
- 2 keskikokoista kesäkurpitsaa, pilkottuna paloiksi
- 2 paprikaa, pilkottuna paloiksi
- 1 sipuli, pilkottuna renkaiksi
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
Valmistus:
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Laita kesäkurpitsa, paprika ja sipuli uunivuokaan.
- Lisää oliiviöljy, suola ja mustapippuri, ja sekoita hyvin.
- Paista kasviksia uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja kultaista väriä.
Jälkiruoka: Omenapiirakka vaniljajäätelön kanssa
- 200 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/2 tl suolaa
- 4-5 omenaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
Valmistus:
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Voitele piirakkavuoka.
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
- Lisää kananmuna ja sekoita hyvin.
- Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
- Kuori ja viipaloi omenat.
- Asettele omenaviipaleet taikinan päälle kauniisti.
- Sekoita 1 rkl sokeria ja 1 tl kanelia ja ripottele se omenoiden päälle.
- Paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin ruskea ja kypsä.
Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Voit tarjoilla sen esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.
MENU 2
Parashat Shoftim käsittelee oikeudenmukaisuutta ja Jumalan antamia ohjeita oikeuden käyttöön. Siinä korostetaan tuomareiden ja johtajien rehellisyyttä ja taitoa, jotta kansa voisi elää rauhanomaisesti ja onnellisesti.
Kosher-illallinen, joka sopii Parashat Shoftimille, voisi sisältää alkuruokana punajuuricarpacciota, pääruokana grillattua naudanlihapihviä juuresmuusin ja paahdettujen vihannesten kanssa sekä jälkiruokana omenapiirakkaa vaniljajäätelön kera.
Punajuuricarpaccio
Ainekset (4 annosta):
- 2 isoa punajuurta
- 0,6 dl mantelilastuja
- 0,6 dl oliiviöljyä
- 0,6 dl sitruunamehua
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- parmesaanilastuja koristeluun
Valmistus:
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla.
- Laita punajuuriviipaleet uunivuokaan ja paahda niitä uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
- Paahda mantelilastut kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Sekoita oliiviöljy ja sitruunamehu kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Asettele paahdetut punajuuriviipaleet lautaselle ja pirskottele öljy-sitruunaseosta niiden päälle. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut ja parmesaanilastut.
Vinkki: Punajuuricarpaccio sopii hyvin esimerkiksi alkuruoaksi tai lisäkkeeksi pääruoan kera. Voit halutessasi korvata mantelilastut esimerkiksi pinjansiemenillä tai saksanpähkinöillä.
Omenapiirakka
Ainekset (8-10 annosta):
Taikina:
- 2 1/2 cup (n. 6 dl) vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 cup (n. 2,4 dl) kylmää voita, kuutioituna
- 1/4-1/2 cup (n. 0,6-1,2 dl) kylmää vettä
Täyte:
- 6-7 omenaa, kuorittuna ja viipaloituna
- 1/2 cup (n. 1,2 dl) sokeria
- 1/4 cup (n. 0,6 dl) vehnäjauhoja
- 1 tl kanelia
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 2 rkl voita, sulatettuna
Tarjoiluun:
- vaniljajäätelöä
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa.
- Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi seos murumaiseksi.
- Lisää kylmä vesi pikkuhiljaa ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Kääri taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
- Kauli taikina jauhotetulla pinnalla noin 30 cm halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.
- Siirrä taikina piirakkavuokaan ja asettele se tasaisesti reunoille asti.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä seos tasaisesti taikinan päälle.
- Paista uunissa noin 40-45 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat.
- Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
- Tarjoile omenapiirakka vaniljajäätelön kera.
Vinkki: Voit halutessasi ripotella omenapiirakan päälle hieman sokeria tai kanelia ennen tarjoilua.