Tässä on kosher-menu Parashat Vayera -lukujaksoon viikonlopun illalliselle:
Alkuruoka:
Pähkinäinen juureskeitto (6 annosta)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 sipuli, hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 2 porkkanaa, kuorittuna ja pilkottuna
- 2 sellerin vartta, pilkottuna
- 1/2 tl jauhettua kuminaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 4 dl kasvislientä
- 1 dl mantelijuomaa
- 1 dl cashewpähkinöitä, liotettuna yön yli ja valutettuna
- 1 rkl sitruunamehua
- Tuoretta timjamia koristeluun
Valmistusohje:
- Lämmitä öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja paista, kunnes ne ovat pehmenneet.
- Lisää porkkana, selleri, kumina, suola ja mustapippuri. Paista 5 minuuttia.
- Kaada kasvisliemi ja mantelijuoma kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä ja anna kiehua hiljalleen, kunnes juurekset ovat pehmenneet noin 20 minuuttia.
- Lisää liotetut cashewpähkinät ja sitruunamehu. Sekoita.
- Soseuta keitto tasaiseksi seokseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
- Tarjoile tuoreen timjamin kanssa.
Pääruoka:
Vadelmabalsamico marinoitu lammaspaisti (6 annosta)
- 1 lammaspaisti (noin 1,2 kg)
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1/2 dl vadelmabalsamicoa
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 1/2 dl tuoretta persiljaa, hienonnettuna
Valmistusohje:
- Sekoita oliiviöljy, vadelmabalsamico, suola, mustapippuri, valkosipuli ja persilja kulhossa.
- Kaada marinadi lammaspaistin päälle ja hiero seos tasaisesti lihan pintaan.
- Anna marinoidun lihan levätä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
- Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista lammaspaistia uunissa noin 1,5 tuntia tai kunnes sisälämpötila on 70 astetta.