Parashat Yitro kertoo Moosesin tapaamisesta appensa Jitron kanssa ja sisältää kymmenen käskyn antamisen. Viikonlopun kosher illallinen Parashat Yitro -teemalla voisi sisältää seuraavat ruokalajit:
Alkuruoka: Hummus ja tahini, joiden dipattavaksi tarjoillaan tuoreita vihanneksia ja pita-leipää. Hummus ja tahini edustavat Lähi-idän ruokakulttuuria, ja niiden tarjoileminen vihannesten kanssa edustaa terveellistä ja kohtuullista ruokavaliota.
Pääruoka: Lampaanpaisti punaviinikastikkeessa ja valkosipuliperunoilla. Lampaanliha on tärkeä osa juutalaista perinnettä, ja sen yhdistäminen punaviinikastikkeeseen ja valkosipuliperunoihin tekee siitä herkullisen ja runsaan aterian.
Jälkiruoka: Mantelikakku ja kahvi. Mantelit ovat tärkeä symboli juutalaisessa perinteessä, ja makea mantelikakku edustaa juhlaa ja iloa.
Valmistusohjeet:
Hummus ja tahini
- 2 dl kikherneitä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/4 dl tahinia
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl juustokuminaa
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- tuoreita vihanneksia ja pita-leipää dipattavaksi
Valmistusohjeet:
- Liota kikherneitä vedessä yön yli.
- Keitä kikherneitä suolalla maustetussa vedessä noin tunnin ajan tai kunnes ne ovat pehmeitä.
- Valuta kikherneet ja laita ne kulhoon.
- Lisää valkosipulinkynnet, tahini, sitruunamehu, juustokumina, suola ja mustapippuri.
- Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes seos on sileä.
- Tarjoile hummus ja tahini tuoreiden vihannesten ja pita-leivän kanssa.
Lampaanpaisti punaviinikastikkeessa ja valkosipuliperunoilla
- 1 kg lampaanpaistia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli
- 1 dl punaviiniä
- 2 dl lihalientä
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- 1 kg perunoita
Valmistusohjeet:
- Kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Kuori ja pilko valkosipulinkynnet ja sipuli pieniksi paloiksi.
- Laita lampaanpaisti uunivuokaan.
- Hiero oliiviöljyä paistin päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Lisää pilkotut valkosipulit ja sipulit paistin ympärille.
- Kaada punaviini ja lihaliemi paistin ympärille.
- Paista uunissa noin 2-2,5 tuntia, kunnes liha on kypsää ja mehukasta.
- Kuori perunat ja leikkaa ne pieniksi lohkoiksi.
- Paista perunat pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne ovat kultaisia ja pehmeitä.
- Tarjoile lampaanpaisti punaviinikastikkeessa ja valkosipuliperunoiden kanssa.
Mantelikakku
- 3 dl mantelijauhetta
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 kananmunaa
- 2 rkl hunajaa
- 1/2 dl öljyä
Valmistusohjeet:
- Kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
- Sekoita mantelijauhe, sokeri, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa.
- Vatkaa kananmunat vaahdoksi toisessa kulhossa.
- Lisää hunaja ja öljy kananmunavaahdon sekaan ja sekoita hyvin.
- Lisää jauhoseos kananmunaseokseen ja sekoita, kunnes taikina on tasainen.
- Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 35-40 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.
- Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Tämä Parashat Yitro -teemainen viikonlopun kosher illallinen tarjoaa maukkaan ja monipuolisen aterian, joka edustaa Tooran tärkeitä teemoja ja perinteitä.