Valikko Sulje

Israelin pääministerillä on oikeus määritellä, keillä on oikeus nousta Temppelivuorelle

Israelin pääministerillä on oikeus määritellä, keillä on oikeus nousta Temppelivuorelle, ja keiltä se on kielletty, näin ainakin viranomiaset näyttävät otaksuvan ja käyttäytyvät sen mukaan. Kolmen vuotta sitten pääministeri Netanyahu julkisti päätöksensä, että Knessetin jäsenillä ei ole oikeutta nousta Temppelivuorelle. Tämän ohella on voimassa Jerusalemin poliisin antama rajoite, että uskonnollisten symbolien käyttö on kielletty kaikilta, kuten myös hartaudenharjoitus ja rukous Vuorella.
Netanyahun päätös on pitänyt juutalaisille kansanedustajille- muutamaa hänen antamaa poikkeusta lukuun ottamatta – mutta arabikansanedustajat ovat katsoneet, etteivät rajoitteet koske heitä, mikä on herättänyt polemiikkia puolueellisuudesta.

Äskettäin pääministeri Netanyahu poisti kolme vuotta kestäneen kieltonsa ja antoi luvan Knessetin jäsenille nousta Temppeli-vuorelle poliisin antamien rajoitusten puitteissa.
Viime viikolla Netanyahu perui aiemman päätöksensä ja sanoi, että Knessetin jäsenet voivat nousta Vuorelle kerran kolmessa kuukaudessa. Hän totesi aiemman kiellon johtuneen Vuoren yleisestä turvallisuustilanteesta.
Sunnuntaina maatalousministeri Uri Arile (Beit Yehudi) ja Sharren Haskel (Likud) käyttivät hyväkseen uutta käytäntöä ja nousivat Temppelivuorella. Heidän nousunsa nostattivat yleisen huudon ja vastalauseet PA/PLO:n johdon taholta.
PA:n julkistamassa voimakas-sisältöisessä lausunnossa tuomitaan heidän päätöksensä. Siinä sanotaan, että ”sekä USA:n hallinto että Israelin hallitus ovat vastuussa tästä ”hyökkäyksestä” islamin ja kristittyjen pyhiä paikkoja vastaan”, esittäen vaatimuksen ”arabeja ja muslimeja tekemään vaadittavia turvatoimia estääkseen juutalaisia ryntäämästä Temppelivuorelle”. https://www.jpost.com/Israel-News/Three-Knesset-members-ascend-Temple-Mount-continuing-wave-of-visits-561995,