Valikko Sulje

JERUSALEMIN TEMPPELIN TAPAHTUMIA JA VALMISTELUJA SEN JÄLLEENRAKENTAMISEKSI

Israelin perinteinen uskonto pyörii temppelimenojen ympärillä, eikä sitä voida asianmukaisesti ilmaista ilman täysin toimivaa Jerusalemin temppeliä. Israelin paluuta omaan maahansa ei voida pitää täydellisenä, ennen kuin temppeli Israelin poliittisen ja uskonnollisen  elämän ilmauksena, kuten myös kulttuurillisena keskuksena, on saatu toimimaan. Temppelin katsotaan olevan raamatullisen Jerusalemin ja koko valtion sydän. Valmistelut temppelin jälleenrakentamiseksi ovat pitkällä, mikä aiheuttaa voimakkaan Messiaan pikaisen tulemuksen odotuksen.

Jerusalemin Temppeli-instituutti on käyttänyt jo noin 27 miljoonaa dollaria valmisteluihin Temppelin jälleenrakentamiseksi. Temppeli-instituutin museo Jerusalemin vanhassa kaupungissa säilyttää umpikultaisia palveluastioita, hopeasta tehtyjä pasuunoita, tulevien pappien käytettäviksi tarkoitettuja kultalangasta kudottuja asuja, kupariuurnia ja monia, monia muita esineitä kuten myös kultaisen kruunun ylimmäiselle papille. Ylimmäisen papin puku on valmis, kuten myös vaatteet 120 papille. Tarvikkeet on tunnontarkasti valmistettu Raamatun speksien mukaisesti käytettäväksi tulevassa Temppelissä. 

Temppeli-instituutti kaavailee tulevaisuuden Temppeliä, joka on “kaikille monoteististen uskontojen uskoville avoin rukoushuone”. Antikristus on niin vahvasti itsensä jumaloimisen taipumuksen motivoima, että hän Jerusalemin jälleenrakennetussa temppelissä seitsenvuotisen ahdistuksen puolivälissä julistaa olevansa Jumala. Lisäksi hän korottaa itsenä kaikkien uskontojen yläpuolelle ylentämällä asemansa messiaasta Jumalaksi. 

Israelin nykyinen lähestymistapa temppelin rakentamiseen kaikkien kansojen palvontapaikaksi on osa moniuskonnollista petosta, jolle kaikki ihmiset ja uskonnot on nykyisin alistettu. Se tulee johtamaan liittoon Antikristuksen kanssa ja hän antaa Israelille oikeuden rakentaa temppeli, johon kaikkien uskontojen jäsenet ovat tervetulleita. Kansainvälinen yhteisö toivottaa tervetulleeksi ja kannattaa liiton tekemistä uuden maailmanjohtajan kanssa, koska hänen ekumeeninen ajattelunsa ja väärän rauhan tarjouksensa pettää heidät kaikki.

Israelilaiset arkeologit ovat löytäneet esineen, joka heidän mielestään on ensimmäinen arkeologinen todiste Jerusalemin temppelissä 2 000 vuotta sitten harjoitetuista jumalanpalvelusmenoista. Asiasta kertoo israelilainen Haaretz-lehti.

Esine on napin kokoinen sinetti, johon on kaiverrettu arameankielinen teksti ”puhdas Jumalaa varten”. Löytö tehtiin Jerusalemin Temppelivuoren luoteisosasta.

Sinetti on peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta ja sopii siten aikaan, jolloin Jerusalemin toinen temppeli oli valmistunut ja käytössä. Sinetin ulkomuoto vastaa myös muinaisen juutalaisen Mishna-tekstin kuvausta temppelillä käytetyistä sineteistä, jotka varmistivat temppelillä käytettyjen esineiden puhtauden.

Teksteissä kuvataan palvontamenoja, mutta niistä ei ole aiemmin löydetty konkreettisia todisteita.

Sinettiä on ehkä käytetty varmistamaan temppelin öljyastioiden puhtaus. Öljyastiat olivat tärkeässä osassa juutalaisten Hanukka-juhlassa, joka sai alkunsa tarinan mukaan öljyyn liittyvästä ihmeestä.

Kun temppeli oli makkabilaiskapinan aikaan tullut häväistyksi, juutalaiset halusivat puhdistaa sen. Tätä varten löytyi kuitenkin vain niukasti pyhää öljyä. Ihme tapahtui, kun öljy riittikin kahdeksaksi päiväksi. Nykyään juutalaiset muistavat öljyihmettä sytyttämällä hanukka-kynttilöitä kahdeksan päivän ajan. (YLE Uutiset 26.12.2011)