Valikko Sulje

Kultainen portti

Jerusalemin Temppelivuoren itäosan muurissa sijaitseva portti, jota kutsutaan nimellä Kultainen Portti, tai Armoportti (hepreaksi Sha`ar HaRachamimi), on luultavasti vanhin vanhan kaupungin porteista. Se rakennettiin joko 520 AD, tai 7. vuosisadalla Kristillisen historian mukaan. Portti rakennettiin aiemman portin tilalle, jonka kaarifasadi on nähtävissä portin yläosassa.

Portti suljettiin Ottomanin sulttaanin Suleimanin käskystä 1541. Sen ulkofasadi itään on säilynyt alkuperäisenä 16-vosisadalta lähtien. Sen kaksoisosien kautta on yhteys holvattuun korkeaan tilaan, jota muslimit olivat käyttäneet rukoustilanaan vuoteen 2013 saakka, jolloin se suljettiin Israelin oikeuden päätöksellä, koska muslimit käyttivät sitä poliittiseen tarkoitukseen. PA:n arabien äskettäin avaama portti ei ole Kultainen portti, vaan sisätilojen välinen portti.

Israelin poliisi pidätti kaksi wakfin johtavaa virkailijaa kuulusteluihin, mutta vapautti heidät myöhemmin ilman jatkotoimia. He vakuuttivat, että kyseinen alue kuuluu erottamattomasti Al-Aksa moskeijaan, eikä juutalaisilla ole mitään asiaa sinne.

Kristillisen tarinan mukaan Neitsyt Marian vanhemmat tapasivat portin luona enkelin Marialle antaman ilmoituksen jälkeen, ja siksi se on Jeesuksen syntymän symboli. Apogryfikirjoitusten mukaan Jeesus kulki portin kautta palmusunnuntaina.

Muslimit nimittävät porttia nimellä Bab Al-Dhahasbi tai Bab Al-Zahabi, tarkoittaen Kultainen Portti tai Ikuisen Elämän Portti, jonka luona Allah päättää kunkin ikuisesta elämästä. Se suljettiin 1541 Suleimanin toimesta, mutta aiemmin jo 810 muslimien toimesta, sen avasivat ristiretkeläiset 1102, mutta Saladinin voitettua ristiretkeläiset
se muurattiin uudelleen umpeen 1187, eikä sitä liene avattu sen jälkeen.

Juutalaisen tarinan mukaan Messias tulee Kultaisen Portin kautta Jerusalemin kaupunkiin. Tämä lienee yksi syy Kultaisen portin sulkemiseksi. Muslimit ovat haudanneet kuolleitaan portin eteen voidakseen estää juutalaisten Messiaan pääsyn, koska juutalaiset välttävät hautausmaita etteivät saastuisi. Myös juutalaiset uskovat, että ”kansojen viimeinen tuomio pidetään Kultaisen portin luona”.

”Sitten Hän vei minut takaisin pyhätön ulommalle portille, joka antoi itään päin, mutta se oli suljettu.
Niin Herra sanoi minulle: ”Tämä portti on oleva suljettuna; sitä ei saa avata eikä kukaan saa tulla siitä sisälle, sillä Herra, Israelin Jumala, on käynyt siitä sisälle. Se on oleva suljettuna.
Ruhtinas ainoastaan saakoon ruhtinaana istua siellä ja aterioida Herran edessä. Käyköön hän sisälle porttieteisen kautta ja tulkoon ulos samaa tietä”. (Hes44:1- 3.)